Skrivet av: Pär Eriksson | juli 15, 2015

Sommarpärspektiv VIII 2015 -…å denna toleransens stad, Livorno och 7 miljarder människor

Om jag ber dig tänka på Toscana i Italien så är det säkert ett vackert och bördigt landskap du tänker på. Eller kanske Florens.

Medici Toscana1

Och så ligger Livorno där utmed kusten. En mindre italiensk stad med ca 160 000 invånare och ett fotbollslag – Livorno Calcio i andra ligan.

En stad som är lätt att bara passera på vägen mot Pisa eller söderut mot Rom om det inte vore för sin historia.

Jag läser en bok av författaren och litteraturdocenten Göran Hägg om familjen Medici och renässansens Florens och jag blir fascinerad av just Livorno.

Medici

Jag hoppas att läsaren inte tröttas redan nu – ytterligare ett meningslöst resereportage. Jag har nämligen ett viktigt budskap som handlar om vår samtid.

Familjen Medici räknas som en av världens rikaste familjer och spelade en avgörande betydelse för Florens utveckling från 1300-talet och långt in på 1700-talet.

Medici var naturligtvis en produkt av sin tid och drevs av makt och konspiration för att behålla sin starka och inflytelserika position.

Medici Floens

Santa Maria del Fiore i ett vackert Florens

Men någonstans där så framskymtar också modernitet och en första begynnande idé till det som ska bli renässansens – betyder just ”pånyttfödelse” – kännetecken och senare bärare av upplysningsfilosofins ifrågasättande av religionen och den enväldiga kungamakten.

Och Livorno var också en skapelse av familjen Medici.

Vi skriver slutet av 1500-talet och man beslutar att bygga en helt ny stad med alla tänkbara moderniteter och tillägna sig all modern byggnadsteknisk och arkitektonisk kunskap.

Moderna vägar, gator, torg, hamn, domkyrka och rent vatten med avlopp.

Men det kanske allra viktigaste – och det är det här som är min poäng – Livorno skulle präglas av religionsfrihet.

Och detta i en tid då katolicismen utkämpar den strängaste av motreformation – inkvisitionen – då judar, protestanter, muslimer och oliktänkande ställdes till svars och också avrättades.

Det är precis i den tiden, mitt i den spänningen och motsättningen som Livorno står för något annat. Alla trosriktningar välkomnades på ett sätt som saknade motsvarighet i världen.

Medici bok

Livorno gjordes till den totala toleransens stad om vi ska ta Göran Häggs ord på allvar.

Staden gavs också porto franco – dvs total tullfrihet och med det en enorm skjuts i den ekonomiska utvecklingen.

Och som i många andra historiska berättelser så utvecklas Livorno ekonomiskt, kulturellt och socialt. Och som i många andra historiska berättelser så bryts också den här utvecklingen och når sin höjdpunkt. Och idag är Livorno en italiensk och europeisk stad bland andra. Om än med sin stolta och lärorika historia.

Jag återberättar det här för er inte i första hand för att vi ska känna historiens vingslag eller att vi ska bli turister i Toscana.

Nej, min tanke är snarare att vi kan hämta lärdomar ur historien för att begripliggöra vår egen samtid. Vi kan hämta inspiration för att formulera framtidsdrömmar om vilken värld vi vill leva i.

För visst är det ett osäkert och skälvande projekt att få dryga 7 miljarder människor att leva tillsammans på den här gemensamma planeten.

7 miljarder med så olika erfarenheter, förutsättningar, kultur och värderingar. Kanske vi lite ödmjukt kan börja med att ge oss själva som individer lite perspektiv. Hur ett j-a-g också måste vara ett v-i.

Medici befolkningstillväxt

7 miljarder som inom några decennier kan komma att vara 11 miljarder

Och folkhälsoprofessorn Hans Rosling uttrycker det lika klarsynt som vanligt.

– Två miljarder har tvättmaskin. Ytterligare åtta miljarder vill ha det. Det blir en enorm förändring. För vi tror väl inte att de ska sitta och spela flöjt under ett mangoträd.

Rosling menar också att den rikaste miljarden måste börja leva så att den övriga mänskligheten ges en möjlighet att utvecklas.

Så stort, så svårt och så viktigt är det. Och då pratar kanske jag inte i första hand om oss och våra barn och barnbarn. Jag pratar om generationen efter det och generationen efter det…dom som någonstans läser att det funnits en familj i Eskilstuna som hetat precis som dom…Eriksson.

Därför måste vi lite mer filosofiskt fråga oss – hur ska vi 10-12 miljarder leva ett liv tillsammans? Var och en för sig, i sin by med sin kultur och sina regler och hata, hota, vara skeptisk eller än värre slå ihjäl de som inte tillhör min religion, kultur, klan, familj, land…?

hand i hand3

Eller också formar vi en ny modern värld där vi inser att vi har den här begränsade jorden tillsammans. Vi behöver inte umgås eller ens gilla alla – om vi nu är rädda för det – …men vi kan bygga upp värderingar som sätter någon form av spelregler för att existera tillsammans.

Och det är precis där vi har något att lära av historien. Vi kan börja med att lyssna på berättelsen om Medicis Livorno.

Det är så man bygger moderna städer även på 2010-talet. Demokrati, humanism och tolerans.

Kanske väl filosofiskt invänder någon. Jag har fullt upp med mitt. Men vad är då alternativet?

Ha en riktigt fortsatt bra sommar! 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: