Skrivet av: Pär Eriksson | juli 12, 2015

Sommarpärspektiv VII 2015 – …å detta United, ledarskap och ett bra samtal

– Majoriteten av alla nya lag i en serie åker ur första året…

Eskilstuna United2

Det var Magnus Munken Karlsson som förmedlade de tuffa orden till mig för två år sedan. Eskilstuna United hade tagit steget upp i fotbollsallsvenskan och det minsta jag ville höra var att det fanns utmaningar.

Men Munken vet vad han talar om. Han är väl förankrad i Eskilstunafotbollens mylla och har spelat och agerat på elitnivå i såväl Örebro SK som IFK Norrköping. Om jag minns rätt så bär han också ett meriterande SM-guld från tiden i Norrköping.

Oaktat vad vi sysslar med yrkesmässigt eller på vår fritid så vet vi vad det krävs för att bli det där topplaget eller det där riktigt framgångsrika företaget eller en riktigt bra kommun. Vikten av att vara dedikerad – hängiven i ordets rätta bemärkelse.

Eller om vi tänker på oss själva – att utvecklas som människa, i vår yrkesroll eller att bli en riktigt bra förälder och partner kräver hårt och tufft arbete.

Det var det som Munken ville få mig att förstå. Nu var det på allvar.

Jag tänker tillbaka på det här samtalet när jag tar del av en bra diskussion i vår lokaltidning om huruvida United gjort rätt som satsat på färdiga spelare utifrån på bekostnad av utvecklingen av egna produkter.

Eskilstuna United1

För den oinvigde så kanske det låter som en mindre viktig fråga men för oss som älskar idrott och fotboll är det på riktigt. Men häng i för min poäng kommer mer att handla om ledarskap än själva sakfrågan.

Låt mig först ändock uttrycka hur glad och stolt jag är över United. De har visat att det går att gå tillsammans. Uniteds rotsystem härrör från två klubbar – Tunafors SK och Slagsta IK.

De har också visat att med en bra ledning, styrelse, tränarstab, aktiva föräldrar och spelare så går det att bygga lagkänsla och framgång.

IFK2

Tunavallen 1963 kval mot GAIS – då var det herrarna i IFK som spelade i högsta serien

United har också blivit extra viktig för Eskilstuna eftersom våra framgångar i de stora lagsporterna varit få de senaste 50 åren. Det var också mer än 50 år sedan det spelades allsvensk fotboll i Eskilstuna – jag var där – senast.

Så United är inte bara ett lag bland andra utan de har också fått bära alla de drömmar och visioner som varit i vardande i vår stad.

Alla tror jag också förstår att framgång inom idrotten byggs precis i den smala balansgången mellan det ”egna”, de egna unga tjejerna som är fostrade på Ekängen och Årby, Mesta, Ärla, Hällby och Skogstorp och inköpta väletablerade elitspelare som flyttar hit. Så i själva sakfrågan tror jag att de flesta ser vägen framåt.

Eskilstuna United3

Nej, det som snarare gör mig glad och stärkt är att det runt United verkar finnas en mogenhet i ledarskapet som jag uppskattar. I den meningen symboliserar United något nytt i Eskilstunas kultur.

Konsekvent så utstrålar de öppenhet och en vilja till samarbete. De blir sällan ensidiga kravställare utan försöker agera i en anda av att söka medspelare. I den meningen är de ett föredöme för andra klubbar, företag, föreningar, kyrkor och samfund.

Och de stimulerar också oss i den kommunala organisationen. För om de söker medspelare då krävs det också att vi tar den rollen i alla våra verksamheter.

Och så var det då det där med ledarskap. För mig karaktäriseras ett gott ledarskap av förmågan att samtala, att reflektera och att söka förändring.

Ett gott ledarskap står i kontrast till att trycka till någon, att ständigt söka rätt eller fel, att betona det dåliga, att bli ultimat och oförsonlig eller än värre börja hata eller hota den som tycker annorlunda.

Och det är här vi har lärdomen i en kanske för flertalet liten fråga – hur bygger man ett elitlag?

Eskilstuna Kurirens sportchef Per Gillberg – som är den som initierat diskussionen – resonerar och reflekterar över läget. I sina krönikor är han tydlig med vad han tycker och den oro han känner för klubbens framtid.

Men hans penna blir aldrig trubbigt tråkig där han försöker trycka till någon. Han skapar snarare förståelse och försöker ta läsaren med i ett resonemang.

Eskilstuna United4

I nästa kapitel kliver huvudsponsorerna Sparbanken Rekarne in i samtalet. De uttrycker också oro över att de egna talangerna trängs undan, lämnar klubben och ersätts av inköpta spelare.

Men samtidigt som de är tydliga med sitt budskap så låter VD Mats Bengtsson och marknadschef Hans Kindahl oss läsare förstå att det här är samtal de för med klubbens ledning. Det är omtanke som driver dom snarare än att påtala fel och brister.

Så långt allt gott.

Hur agerar då en klubbledning? Det vanligaste är väl att gå i försvar, bli indignerad och ångestfylld. Kanske skylla läget på någon annan – företagen, kommunen, andra föreningar, media eller Eskilstunaborna.

Kanske känna sig trampad på tårna och sårad. Ingen förstår oss.

Och det är väl här lärdomen finns. Ordförande Anna Linnakallio väljer en annan väg – samtalets och dialogens.

Hon betonar tålamodet och hon sätter ord på Munkens insikter. Samtidigt ger hon budskapet att synpunkterna är viktiga att lyssna på. United har inte glömt sin historia, vi kommer att i framtiden se fler spelare med rötterna i det lokala.

Hon står upp för klubben och deras vägval men med en öppenhet.

hand i hand3

Läsaren kanske förundras över att jag väljer att lyfta upp det här. Men för mig så är det ett exempel på ett ledarskap och ett förhållningsätt mot varandra som jag skulle vilja se mer av.

I våra relationer mellan varandra som människor men också i relationerna mellan kommun, företag, organisationer och föreningar.

Som motbilder och motkrafter till det som ständigt söker rätt och fel, till det som söker det som splittrar, till det som inte fungerar.

Det betyder inte att vi ska vara artiga, hovsamma eller trycka undan verkliga motsättningar. Tvärtom.

Men ledarskap handlar om att nå förändring. Inte att ha rätt. Min livserfarenhet är att när man förmår vattna det som växer, när man ser den andres goda intention – precis som vår sportchef, våra bankchefer och styrelseordförande försöker göra – då utvecklas inte bara frågan i sig utan då utvecklas vi också som människor. Vi hjälper varandra att bli goda samhällsmedborgare, kamrater och samarbetspartners.

Eskilstuna United5

Och så vann då United helgens match över AIK med övertygande 5-1. Och kanske det inte var någon slump att Triangelnfostrade Emilie Lundberg var stabil i målet och Elina Sadiku från Skåne gjorde hattrick.

Det är kanske där vi har framgångsreceptet.

Ha en fortsatt bra juli!

 

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: