Skrivet av: Pär Eriksson | juli 8, 2015

Sommarpärspektiv VI 2015 – …å denna friidrott och att bygga moderna städer

Det närmar sig friidrotts EM för juniorer 2015.

Friidrotts JEM

Kanske ingen kioskvältare i det stora hela men oerhört viktigt för de ungdomar som deltar och viktigt för den stad som arrangerar det hela.

Och nu är det vi i Eskilstuna som visar värdskap och bjuder in friidrottare, tränare och publik från hela Europa.

Jag har under mitt yrkesliv arbetat i tre stora kommuner – Örebro, Västerås och Eskilstuna – och lärdomen är densamma. När det arrangeras något större, något som väcker intresse så växer det också en stolthet och en ökad medvetenhet om den egna stadens styrkor.

Det som är vardag och inget att yvas över blir sett med nya ögon och något att vårda. Må vara ett Ekängen, en å, ett torg eller våra hotell och restauranger. Staden blir något annat – om än för några dagar.

Sommar

Och kanske det allra viktigaste är att vi invånare, vi som bor och lever här får en anledning att vara stolta över oss själva – att vi klarar av att stå som värdar.

För den här tävlingen är verkligen ett verk av Eskilstuna. Eskilstuna kommun bär naturligtvis ett stort ansvar i det här arbetet men själen och engagemanget hittar vi hos våra friidrottsföreningar och i vårt näringsliv.

Ett sådant här arrangemang har naturligtvis också sina kritiska röster. Jag tycker att det är bra. Det skapar balans och gör också att vi tvingas tänka efter.

by

Min erfarenhet genom åren är att städer byggs i och av helhet. Städer behöver satsa på både de grundläggande verksamheterna skola, vård och omsorg och miljö, konst, kultur, idrott, estetik och arkitektur.

Livet levs sammanhållet.

Ibland hör jag röster som menar att en kommun ska inte ägna sig åt något mer än just skola, vård och omsorg. Jag kan förstå resonemanget och i tider då vi upplever att skolan och äldreomsorgen behöver ökade resurser så är det lätt att stämma in i kören.

Men behoven är i någon mening omättliga och en stad måste trots detta byggas på ett helhetstänkande. Därför behöver vi också förnya vår innerstad och våra bostadsområden, bygga nya gator och cykelvägar, vi behöver ett modernt bad och en arena, investera i nya smarta miljö- och energilösningar.

Friidrotts Em

Och vi behöver också satsa på kultur och friluftsliv. Och som jag ser det – ibland behöver vi också arrangera ett friidrotts EM.

Inte för att sätta Eskilstuna på kartan eller tro att det leder till att någon flyttar hit eller väljer att etablera sig just här – utan av det enkla skälet att livet är just sammanhållet. Att leva i en stad med dess områden och landsbygd är att ingå i en helhet.

Vi står inte som värd för friidrotts EM för att vi prompt ska tjäna något på det. Allt i livet behöver inte vara en budget. Även om vi i skuggan av Greklands utsatta läge förstår att ekonomi kräver ansvar och förpliktelser.

Vi har tackat ja till värdkapet för att vi tror att det är något positivt att unga människor kommer samman. Särskilt i en tid då vi människor tenderar att splittras av etnicitet, social-, kulturell eller religiös hemvist.

Vi vill vara värdar i något som betyder något för de unga. Så ambitiösa tycker jag att vi ska vara i Eskilstuna.

Friidrotts Em1

Förhoppningsvis så blir det ett veckoslut att minnas. Inte bara för längd- och höjdhopparna, löparna och kastarna utan för oss Eskilstunabor. Att vi visade att vi vara värda att få vara värdar.

Det är så man bygger moderna städer – tillsammans.

Ha en fortsatt bra sommar!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: