Skrivet av: Pär Eriksson | juli 5, 2015

Sommarpärspektiv V 2015 – …å dessa ungdomar eller handlar det om oss vuxna

En av systemteorins insikter är att kraft föder motkraft. Eller kanske vi skulle kunna beskriva det som att en tendens döljer en annan.

Växande

Det är svårt att överblicka allt som blev sagt under Almedalsveckan. För att ens göra anspråk på att se några trender så bör man nog ha varit där.

Själv valde jag svenska fjällen – vandring, cykel och familj.

Men jag kan ändå inte hålla mig borta från att bli lite Almedalsuttolkare – om än på distans. Och det jag sett och hört handlar om moralens återkomst.

Stefan Löfven pratar om utvecklingsmoral – dvs ett personligt ansvar för inte bara vår egen utveckling utan också för samhällets utveckling. Löfven hämtar inspiration från arbetarrörelsens gamla motto – ”gör din plikt – kräv din rätt”.

Ny moderatledaren Anna Kinberg Batra är inne på samma tema. Samhällets kollektiva ansvar måste samtidigt bygga på individens eget ansvar.

Curling

Folkpartiets Jan Björklund kallar sig själv ”curlingförälder” och menar att vi borde ställa högre krav på våra barn och ungdomar. Eleven har ett stort och eget ansvar för sin utbildning och sina livsdrömmar.

Även de andra partiledarna har drag av samma budskap om än i olika ideologiska skepnader.

Kraft föder motkraft. En tendens döljer en annan. Och kanske vi är där nu.

Trycket på att samhällets myndigheter och organisationer ska ordna och möjliggöra är viktigt och en förutsättning för ett utvecklat och väl fungerande samhälle.

systemteori1

Men ett samhälle fungerar inte fullt ut om dess medborgare i första hand ”bara” blir kravställare eller ”bara” identifierar sig som kund. Medborgarskapet kräver mer av oss. Särskilt i en miljö som tenderar att kännas mer osäker och svårtolkad med ökade spänningar och motsättningar.

I den meningen är våra partiledare något på spåren och ger också uttryck för en förståelse som också växer bland folkflertalet.

Samtidigt är det viktigt att förstå att om vi tror oss känna igen att en tendens döljer en annan så gäller det också att se bakom hörnet. Se nästa steg.

För om det nu är så att vi var och en av oss behöver ta ett större ansvar för våra liv, för andra och för samhället så kan också det slå över i sin motsats.

En bild av att vi inte tar ansvar, att vi inte ska ställa krav på samhället i bred mening, att vi borde ”ta oss i kragen”.

Ofta är det de unga som vi kanaliserar våra bilder på. Ibland berättas det att eleverna inte tar skolan på allvar, de sitter bara vid datorerna, de tar inte vilka jobb som helst, de är ohövliga och blir just ”curlade” genom livet.

barn

Det finns säkert tendenser som vi ska se upp med och också öppet prata med våra ungdomar om. Men jag ser också en ungdomsgeneration som aldrig någonsin i historien varit så samhälleligt medvetna om moral, etik och rätt och fel.

Jag möter en ungdomsgeneration som är påhittig och välutbildad. De tar ansvar och initiativ, de utbildar sig, några startar företag eller blir föreningsaktiva.

Och aldrig någonsin – i vart fall inte sedan i början av 1970-talet – har de druckit och knarkat så lite. CAN – Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning – presenterade under Almedalsveckan de första preliminära sifforna för åk 9-eleverna.

Så visst, gärna större individuellt ansvar, mer tron på sig själv och det civila samhällets inneboende kraft. Gärna mer av medspelare än ensidig kravställare.

Ledarskap3

Men det förutsätter också att vi ser till helheten. Att vi ser allt det goda och alla möjligheter som våra unga bär på. Att vi också förstår att de växer upp i en värld som är mer problematisk, mer spänningsfylld och svårtolkad av vad vi föräldrar, far- och morföräldrar kanske vuxit upp med.

Då…då blir våra partiledares budskap från Almedalen värd att ta på allvar. Som ett sätt att utveckla inte bara var och en av oss utan hela samhället.

Och – jag tror inte att läsaren tycker att det är förmätet av mig att skriva – allt börjar med oss vuxna. Våra värderingar, vårt sätt att vara mot varandra och vår moral. Det är oss det handlar om.

Det är tillsammans som gäller. Så enkelt och svårt är det.

Ha en fortsatt fin sommar!

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: