Skrivet av: Pär Eriksson | juni 21, 2015

Sommarpärspektiv I 2015 – …å denna märkliga och hoppfulla värld

När Berlinmuren föll för mer än 25 år sedan så andades världen optimism.

Berlinmurens fall

Frihetens vindar svepte in och möjliggjorde en mer rättvis värld.

Förväntningarna var kanske också att vi nu på ett bättre sätt gemensamt skulle kunna ta itu med de stora globala miljöutmaningarna.

När vi nu summerar läget dryga 25 år senare är bilden motsägelsefull.

Ur ett perspektiv så har världen aldrig mått sämre. När vi skriver sommaren 2015 så är ca 60 miljoner människor på flykt från sina hem och sina länder.

Krig

Hälften av dom är barn…läs gärna om det där.

Den hoppfulla arabiska våren som signalerade längtan till demokrati och frihet från diktatur och förtryck har förvandlats till en mardröm.

Ordet frihet har ersatts av terror, massavrättningar, etniska förföljelser och flyktingströmmar.

Och spänningarna och motsättningarna har också flyttat in i Europa och våra egna samhällen.

Nyliberalismens ambition att skapa uppbrott mot tröga offentliga strukturer som höll enskilda människor tillbaka har förvandlats till att de rika blivit rikare på bekostnad av de fattiga. Det finns statistik på det för den som tvivlar.

De stora miljö- och klimatutmaningarna har ännu inte funnit en gemensam global strategi. Nu senaste var det påven som klarsynt påtalade det.

Demonstration

Vi känner oss villrådiga. Svaren finns inte där lika enkelt.

De traditionella politiska ideologierna, filosofierna, de olika religionernas historia och tankemönster försöker ge oss svaren men har svårt att begripligöra dagens värld och ge oss vägledning.

Och kanske det måste få vara så i uppbrottets tid. Vi står så här i början av 2000-talet inför en delvis ny utmaning – att formulera en ny modern samhällstanke. För så här kan det inte fortsätta.

Och kanske vi ändock kan vara hoppfulla. Någonstans där i den igenvuxna skogen där vi har svårt att se de tidigare så upptrampade stigarna så skönjer vi en liten skogsglänta som öppnar upp landskapet.

Det finns tre starka drivkrafter i dagens värld som jag tror är embryot till något nytt. Det är också dom vi bör hålla oss i när vi känner oss missmodiga.

elever

Utbildning är ett huvudstråk i dagens värld. Vi har aldrig haft så många barn och ungdomar som kan läsa och skriva som idag.

Det formligen blåser en utbildningsrevolution över dagens värld. Vi behöver förstå den och också säkra att den leder till något positivt.

Skolan och utbildningen har aldrig varit viktigare även här i vårt land och i Eskilstuna.

Det är därför våra mål om att förbättra kunskapsresultaten i våra skolor är så viktiga. Som en del i en global utveckling.

Den andra starka vinden är att kvinnorna och barnens ställning stärks. Det kan låta motsägelsefullt när vi samtidigt konstaterar att det är barnen och familjerna som lever under stora umbäranden i dagens värld.

Tjejer i skola

Men det är de unga kvinnorna som rättmätigt kräver sin rätt. På Tahirtorget i Kairo, i New Dehli, i det amerikanska bostadsområdena, i Hongkong, i Afrika, Latinamerika och i Europa.

Det är så hoppfullt.

Den tredje kraften är längtan efter demokrati och frihet. Jag menar att människan är skapt och destinerad för att samarbeta. Vi har en inbyggd kompass som drar oss mot att vi vill bli respekterade och synliggjorda.

Vi vill kunna säga vad vi vill och uttrycka oss fritt utan att bli hånade, slagna, fängslade eller dödade för våra åsikters skull.

hjärta1

Den längtan ligger djupt nedärvt och kommer också att bli terroristernas och de maktfullkomligas fall – oaktat i vilken skepnad förtrycket visar sig.

Något storvulen start på sommaren invänder någon. Ja, kanske.

Men för mig handlar det om att vara människa och också förhålla oss till det som i det korta perspektivet kan upplevas hotfullt och färgar våra hjärtan.

I det långa perspektivet vinner det förnuftiga och goda.

Och idag när vi skriver sommarens 2015 så är det utbildning, de unga kvinnorna och längtan efter demokrati och frihet som driver utvecklingen framåt.

Vi behöver se det ljusa i det som vid en första anblick kan tyckas dystert.

Ha en fortsatt fin sommar!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: