Skrivet av: Pär Eriksson | juni 11, 2015

Veckan som gått – w 24

På jobbet
Det närmar sig JEM i friidrott 16-19 juli på fina Ekängen. Som ett led i det arrangemanget så invigs den här veckan en utställning på Stadsmuséet kring temat ”Högre – längre – snabbare”.

Friidrotts JEM

Värt ett besök under sommaren om ni frågar mig.

Och varje arrangemang av större dignitet har en egen melodi och jinglar. Så också JEM.

Friidrotts JEM1

Den här veckan invigdes den med mycket Eskilstunakänsla. Vid mikrofonen vår egen Mariah Carey – Mathilde Stavehaug – med kompositören Stefan Flink, lärare på vår Musikskola och Eskilstunas egen Aviici – David Kennhed.

Den här veckan är det många sk halvtidsavstämningar.

Jag är mån om de här samtalen. Det är ett sätt att stämma av med medarbetare om hur vårens arbete fungerat och vad som är viktigast att fokusera på under hösten.

Ledarskap4

Min lärdom är att organisationer som konsekvent arbetar med regelbundna samtal mellan chef och medarbetare får mycket energi.

Det skapar en känsla av att varje medarbetare är en viktig och betydelsefull del av helheten. Det sätter också ljuskäglan på uppdraget och ger såväl chef som medarbetare ett tillfälle till ett öppet och moget samtal om vad vi har framför oss tillsammans.

Samarbetet mellan arbetsgivare och de fackliga organisationerna är alltid viktigt men kanske än viktigare i ett läge då det krävs förändringar och då ekonomin utmanas. Det är också min erfarenhet från mina 20 år i Västerås.

Under de dryga sex år jag kan överblicka i Eskilstuna så är min bild att vi har en bra ton och dialog mellan varandra.

Det finns en rakhet som jag uppskattar samtidigt som vi inte nöjer oss med att bara vara parter utan också samarbetspartners.

Springpride1

Den här veckan träffas den sk Centrala samrådsgruppen – som består av representanter från ett flertal fackliga organisationer –  till halvårsavstämning och blickar in mot 2016.

Vi är idag drygt 50 Stockholms- och Mälardalskommuner som samarbetar under den gemensamma flaggan ”Stockholm Business Arena – SBA”.

Initiativtagare en gång i tiden var förre kommunstyrelsens ordförande Hans Ekström.

SBAs VD Olle Zetterberg var på besök i Eskilstuna och han påminner oss om den bakgrunden.

Och Eskilstuna har onekligen ett ansvar och kan spela en än viktigare roll i regionsamarbetet.

Eskilstuna1

Så kan man också se världen…

Vi ligger strategiskt mitt i Mälardalen – nära noderna Stockholm, Uppsala, Västerås och även Norrköping och Örebro.

Vi är numer tillräckligt stora för att vara en röst man lyssnar till. Och det finns en sådan framtidspotential i Eskilstuna.

Den här träffen med SBA handlade om samarbetet de närmaste fem åren och hur vår region kan skapa fler arbetstillfällen och också dra till oss internationella etableringar.

Och kodordet är tillsammans.

Den här veckan träffar jag också våra medarbetare på Rekryteringsenheten.

Från att varje förvaltning ansvarade för sitt så håller vi nu ihop alla våra rekryteringar genom ”en dörr”.

Ledarskap5

Så måste en stor och modern organisation tänka. Fokus blir då inte ”bara” på den som erbjuds den enskilda tjänsten utan vi bygger också upp kunskap och skapar relationer med de som visat intresse att arbeta tillsammans med oss.

Den här veckan fick jag uppleva ledarskapets eviga kretslopp och förmedla en avskedsblomma och en välkomstblomma. Samtidigt som vår stadsbyggnadschef Dag Johansson slutade så klev en ny socialchef in i laget – Mehmed Hasanbegovic.

Lycka till Dag med dina nya uppdrag i Linköping och välkommen till Eskilstuna Mehmed.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Vi lever onekligen i en svårtolkad och turbulent värld.

Vi möter strömningar och spänningar med religiösa och etniska undertoner som vi inte mött tidigare.

Malala2

Det är utbildning som är den drivande kraften för förändring

Vi ser ett allt aggressivare Ryssland och en ökad polarisering mellan de stora maktsfärerna.

Det islamistiska IS bygger på terror där människor kallblodigt avrättas för sin religion eller etniska hemvist.

Precis i det läget är det än viktigare att bära demokratins och humanismens värderingar.

Jag är glad att bo och arbeta i en stad som visar öppenhet.

Flyktingguide2

Rabie Aldeeb och Jonathan Matai är efterfrågade runt om i landet för att berätta om Eskilstunas arbete

Förra veckan så uppmärksammades en av våra medarbetare lite extra. Rabie Aldeeb som arbetar med sk flyktingguide/språkvän fick ett hedersomnämnande när Demokratipriset delades ut i Eskilstuna.

Vinnare var Sörmlands Idrottsförbund för sitt arbete för att skapa en ”Idrott åt alla”.

Idag är det mer än 500 Eskilstuna- och Torshällabor som är sk flyktingguide och ställer upp för en medmänniska.

Modellen sprids nu till andra kommuner och uppmärksammas nationellt.

Samarbete1

Det är också en del av Eskilstuna och vår själ och kodordet är ”tillsammans”. Det finns ingen annan rimlig väg. Att stå upp för demokratin har aldrig viktigare.

På hemmaplan
Jag är glad att Å-loppet blivit en etablerad del av Eskilstuna. Det engagerar många och blir också en anledning till att hålla igång löpningen och motionen under året.

Lite vemodigt säger vi tack till tidningen Folket och 120 år av tidningsutgivning. Jag växte upp med Folket i mitt föräldrahem, jag körde ut tidningen som ung tonåring, jag skrev insändare på 1970-talet och blir nu intervjuad och granskad som kommundirektör.

Tack för allt Folket. Du har varit en del av Eskilstunas själ och nu dess historia. Respekt!

Annars lyssnar jag på Emmylou Harris. För mig är hon en av musikens ”big five” och i veckan så var det svårt att inte bli berörd när First Aid Kit sjöng sin ”Emmylou” för Emmylou vid utdelningen av Polarpriset.

Ha en riktigt skön helg!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

Responses

 1. Gör Eskilstuna Flygplats (Oxenstierna Airport) till Din åminnelse Pär! Gör Eskilstuna till ett ”nav” i Västra Mälardalen. Vår flygplats har bättre utvecklingsmöjligheter än Västerås dito. Vår port mot Världen. Migrationsflyplats! Charter. Och mycket, mycket mer!!! Våga diskutera frågan med CMS-råden. Är C med? S och M har öppet bejakat en utveckling!
  Var går gränsen mellan Vision och Verklighet? Realiserbarhetsprövning?
  Satsa på Månen nå Gotland, Åland ….?
  Barnvisan ; ”Det man riktigt, riktigt tror på, det blir ofta riktigt riktigt sant!
  ”Inget är omöjligt, men det omöjliga tar bara lite mer tid, mod och kraft!

  Tack Pär, för Dina positiva ”viljeyttringar” både här och där!
  Tack CHEFEN!

 2. Tack för dina rader Hans-Erik!

  Du är närmre än du tror…vi tjänstemän har fått ett uppdrag att analysera och komma tillbaka med ett förslag på långsiktig färdriktning för Kjula flygplats.

  Som du förstår så är det ett delikat uppdrag. Det händer mycket på Arlanda, hur utvecklas eller avvecklas Bromma, vi har åtminstone fyra flygplatser granngårds – Västerås, Skavsta, Norrköping och Örebro.

  Men du har rätt Hans-Erik – Eskilstuna behöver en tydligare riktning och idé oavsett var vi landar (!) med analysen.

  Allt gott!

  Pär E

  • Tveka inte att ditektupphandla de bästa och kanske dyraste konsulterna! Här räknas internationellt erkända konsulter, som vanligt är vid större komplicerade projekt ! Klarar din organisation att räkna hem Oxenstierna AirPort? Gammal kompetens i ” närområdet” må nyttjas för vissa referensuppdrag, men nu gäller bästa möjliga internationella konsultstöd. Du själv får inte uppleva resultatet annat än med goda eftermälen för initiala expertutredningar. Givetvis måste även externt konsultstöd användas för upphandling av de viktiga tidiga skeden (studierna). Här gäller absolut inte ”lägsta” pris! Däremot ”sammantaget mest förmånliga resultat”! Inga ”byalagskomsultet”! Hoppas att jag har varit tydlig nu. Om 10 år hoppas jag att vi får uppleva den nya ” mellanstora” flygplatsen i Västra Mälardalen! Jag är helt oberoende i dessa frågor, men jag kommer med skarpa ögon att följa kommunens konsulstrategier för stora komplexa projekt! Blanda korten väl och sikta mot stjärnorna! Lyckligtvis har Eskilstuma just nu ett starkt politiskt samstyre, vilket kan trygga goda slutsatser och resultat , Slutligen vill jag framhålla att fria kombinatoriska upphandlingsmetoder bör övervägas. Konkurrens är det viktigaste ”ledordet”. (Kanske ett gemensamt aktiebolag av typen Mälardalen Airport tål att övervägas ? Samverkan och synergier samt regionalt ”gillande”!?)
   H
   Go for it Pär!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: