Skrivet av: Pär Eriksson | juni 7, 2015

Om tre viktiga minuter, en gemensam yta och vikten av att kunna samarbeta med vem som helst

Du måste kunna samarbeta med vem som helst, när som helst och var som helst.

Samarbete3

Det vi som barn bär av nyfikenhet och vilja till samarbete är värt att ta med sig som vuxen

Du har tre minuter på dig att lära känna dina blivande samarbetspartners sedan behöver ni börja jobba och leverera.

Det låter som en rekryteringsannons – och det kanske det är – men det är viktigare än så. Ytterst handlar det om det moderna samhället och dess arbetsliv.

Jag har nu verkat i snart 40 år i tre olika kommuner och också haft förmånen att följa en fantastisk utveckling av offentlig sektor. Jag har känt att jag gått till jobbet med glädje varje dag – nästan i vart fall.

Från de första trevande försöken som ung och oerfaren socialarbetare i ett spännande Örebro där medarbetarna gavs en ny roll till delaktighet till ett modernt Västerås som präglades av ledarskap, resultatinriktning och en enorm teknikutveckling.

Och nu Eskilstuna i det mest spännande av spännande.

Och jag tänker – var befinner sig vi oss nu? Allt finns ju på plats – eller…

Samarbete

 

Från stabilitet till ständig rörelse
Och samtidigt är det så fascinerade – varje tid, varje epok har sin logik, sina svar. Det som var rätt förut blir fel nu och vice versa.

Det moderna arbetslivet så här i andra halvan av 2010-talet ställer delvis nya krav. Jag har i andra sammanhang lyft upp behovet av mogna och reflekterande ledare och medarbetare.

Människor som inte blir ångestfyllda och skapar oro så fort det blåser en liten motvind. Jag ser den moderna medarbetaren ikläda sig mer av medledarskap och ansvar. Mer av ”tillsammans” än ”vi och dom”.

Och ytterligare en viktig livs- och yrkeskompetens är just förmågan att kunna samarbeta. Och det här är viktigt – att samarbeta är en individuell färdighet.

Samarbete1

Läs gärna om det därför att det är en grund för förståelsen av hur moderna organisationer fungerar och vad som krävs av oss medarbetare.

Förr i tiden – ni vet vad jag menar – så var arbetslivet mer homogent och stabilt. Vi arbetade länge på samma arbetsplats – ibland hela vårt yrkesliv. Vi gavs tid att lära känna varandra och med tiden kom vi också nära varandra.

Det skapade tillit och en känsla av öppenhet och att vi kunde prata också om svåra saker. Ibland ackompanjerades det av populär teambuilding och övningar som stärkte vår förmåga att samarbeta.

Team1

Dagens arbetsliv ser annorlunda ut. Vi byter arbetsplats, uppdrag och chefer i en rasande fart. De som arbetar på samma arbetsplats genom hela yrkeslivet blir färre.

Projektanställda, trainee, praktikanter och studenter avlöser varandra. Föräldra- och studieledigheter – som i sig är något bra – blir allt vanligare och förändrar laguppställningen.

Detta har också skruvat upp turbulensen på arbetsplatserna och är delvis ett svar på varför känslan av otillräcklighet, sjukskrivningar och utbrändhet tenderar att öka.

Samtidigt måste vi förhålla oss till detta nya. Vi måste klara av att samarbeta och möta nya människor även om vi inte känner oss trygga eller är redo att öppna upp oss.

arbetsplats

Samarbetets själ
Just därför är förmågan att samarbeta en individuell förmåga – inte i första hand en kollektiv.

Samarbete handlar om att ha en öppen attityd, ner med armarna och göra upp med attityden att det är ”någon annan” som är ansvarig eller ”borde…”.

Samarbete handlar om att lära sig att se den andres goda intention, vara nyfiken och kunna ställa frågor för att skapa förståelse. Det är så enkelt och så svårt.

Invånaren, brukaren eller kunden förväntar sig att få stöd, service eller en tjänst oaktat om hur vi är organiserade i olika förvaltningar och bolag.

Samhället blir allt mer komplext och sammansatt. Lösningarna finns ofta i en gemensam yta där fler har ett ansvar.

Må vara stöd till ett barn eller familj, en äldre eller person med funktionsnedsättning, samhällsbyggnads- och miljöfrågor eller att utveckla en stadsdel.

Orkester

Orkestern som metafor för samarbete

Vi behöver varandra och just därför måste var och en av oss kunna relatera och föra dialog – samarbeta i ordets rätta bemärkelse – med andra utan att vi känner dom på djupet eller byggt upp relationer i åratal.

Om vi ska utveckla våra verksamheter – och för Eskilstuna är det avgörande om vår stad ska utvecklas – så behöver vi som medarbetare lära oss att samarbeta än mer.

De närmaste åren kommer vi att behöva vara än mer noggranna med att de medarbetare vi rekryterar delar vår ambition om vikten av samarbete och en vilja att öva samarbete.

Fredrick Douglass1

Framgången och värdeskapandet sker i samarbetet

Och om vi tittar på frågan lite mer på djupet – det är så mycket roligare att arbeta i en organisation som har en öppen hand och en öppen attityd till varandra.

Och viktigt – vi utvecklas både i vår yrkesroll och som människor.

Vi blir helt enkelt lite mer mänskliga mot oss själva och mot varandra om vi har en inställning att hjälpa och stötta varandra.

Världen och samhället är nog jobbigt och svårtolkat just nu för att vi ska känna oss ensamma och inte bli lyssnade på. Det är tillsammans som gäller.

Samarbete är en individuell färdighet och glädjande nog så går den att öva.

Ha en bra vecka!

 

 

 

 

 

 

Annonser

Responses

 1. Samförstånd – de goda samtalen ! ”Klok och vis. Först när man vet vad man vet, inser man hur lite man egentligen vet! Hänsynsfull och ödmjuk inför det ”gudomliga”! Det är synd om människorna (Strindberg) .De medmänniskor som inte finner ”meningen”… En Gudstro underlättar! Frid!

 2. Tack Hans-Erik!

  Gillar din filosofiska underton.

  Min erfarenhet är att någonstans så möts kommunikation, ledar- och medarbetarskap och politik, filosofi, religion, etik och moral.

  Kanske det handlar om att vara människa – med våra styrkor och brister.

  Ha det bra!

  Pär E

  • Precis ! I sanningens ögonblick , upplysningens ljus .Medmänsklighet . Kärlek !


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: