Skrivet av: Pär Eriksson | maj 13, 2015

Veckan som gått – w 20

På jobbet
Den här veckan hade vi avstämningsmöte med vår grannkommun Strängnäs.

Strängnäs

Vi är historiskt för evigt sammanbundna och det känns så rätt att vi närmar oss varandra mer och mer. Förutom det samarbete vi har inom ramen för 4-Mälarstäder – Strängnäs, Enköping, Västerås och Eskilstuna – så har vi två viktiga frågor på vår gemensamma agenda.

Vi har numer en gemensam Överförmyndarnämnd och förvaltning. Och vi har ett gemensamt driftbolag för energifrågorna – Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö.

Det här är konkreta samarbetsområden som skapar effektivitet men som också stärker våra relationer.

arbetslag

Ingen kommun klarar sig numer själv – det är mer av samarbete som behöver trumpetas ut.

Den här veckan har vi besök av Dalslands kommunalförbund. De har valt att besöka Eskilstuna för att träffa Energimyndigheten och vår kommun. Jag kommer att bidra med erfarenheter av hur du genomför en kulturförflyttning…och så blir det lite ledarskap.

Den här veckan träffade jag också skolledare från Västerås. De var på besök i Sundbyholm och var intresserade av hur vi arbetade med ledar- och medarbetarutveckling. Det är alltid stimulerande att träffa medarbetare från Västerås.

Annars är dagarna fyllda av budgetarbete, ägardirektiv och årsplan 2016. Föga upphetsande kanske.

Men för mig är det här så viktigt. Det är nu politiken – ytterst det demokratiska samhället – sätter inriktningen för vad som ska prioriteras och satsas på. Det kan inte bli mer viktigt och mer spännande.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Nu är vi etthundraentusenetthundrasjuttio Eskilstuna- och Torshällabor. Läs gärna 101 170.

Det är så viktigt att vi växer. Jag träffar en rad kommuner där befolkningen minskar. Deras agenda är inte rolig. Frågorna handlar om nedläggning, svårigheter att få ihop den kommunala ekonomin och i värsta fall till och med rivning av bostäder.

Eskilstunaån 0018

De kommuner som växer – bland annat Eskilstuna – står inför andra utmaningar. Där handlar det ofta om växtvärk. Man hinner inte bygga ut förskolor, äldreboenden, bostäder och kommunikationer i tillräckligt snabb takt.

Även där blir ekonomin ansträngd men av andra skäl.

Jag vet att det är svårt att pedagogiskt förklara för invånarna och för vår egna medarbetare. Vi har mer än 5 miljarder att driva kommunal verksamhet för. Lägger vi till de kommunala bolagens omsättning så pratar vi dryga 7 miljarder.

2015 har vi 250 miljoner mer att röra oss med jämfört med 2014. Läs gärna om det. Men vi skulle behöva 350 miljoner om vi ska motsvara alla önskningar och behov.

imagesCA8C269E

Så svår och komplex är världen. Så varje gång du läser att kommunen ska dra ner och att det ekonomiska läget är tufft påminn dig då om att vi har ännu mer att röra oss mer.

Det är ingen tröst – inte alls – men det ger lite perspektiv på vad vi har att göra.

Och vilket är viktigt – hellre arbetar jag i en kommun som växer jämfört med en som minskar. Den som inte blir övertygad kan prata med de som var politiskt ansvariga på 1980-talet och delar av 1990-talet när Eskilstuna förlorade nästan 10 000 arbetstillfällen och befolkningen minskade. Då var ordet kris rätt att använda.

På hemmaplan
Hustrun och jag ser fram emot lite ledigt i slutet av den här veckan. Och hon är lite crazy – hon propsar på att vi ska packa ner skidorna…

Å så var handbollssäsongen över för den här gången. Jag är stolt över Guif. Även om det där efterlängtade guldet saknas så är de topp-4 år efter år. Lägg då till framgångarna i årets Europaspel så menar jag att Guif kan vara mer än nöjda.

Guif1

Den 25 maj tar vi första spadtaget för den nya arenan. Vi ses 2017 på invigningen Kristjan…

Annars lyssnar jag mycket på Leon Bridges. Amerikansk old-school soul men med modernt sound. Rekommenderas

Ha en bra helg! 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: