Skrivet av: Pär Eriksson | maj 3, 2015

Om talang, kultur, idrott och en stads pånyttfödelse

En 1:a majhelg som avslutas i sol. Och med hundratals basketspelare på besök i våra hallar och skolor.

Fristadstorget6

Vårt handbollslag laddar för semifinalspel och United toppar damallsvenskan efter fyra raka segrar. Våra gymnaster pratar EM- och OS-satsning.

Vårt speedwaylag andas optimism inför en ny säsong.

Vårt nya Fristadstorg fylls av Eskilstunabor och besökare och laddar inför en vår och sommar med Springpride, musik och festivaler.

Det är som att vår stad är på väg att pånyttfödas. Om vi bara förmår se det.

En stads själ
En stads liv bygger i grunden på människors arbete. Det är i producerandet och i handeln av varor, tjänster och service staden hämtar sin existens.

Bostäder3

Så har det varit i tusentals år. Därför är naturligtvis förmågan att dra till sig kompetens, kunskap, företag, entreprenörer, duktiga yrkesmän och kvinnor avgörande för en stads framgång.

Men om den gamla logiken byggde på att människor flyttade dit jobben fanns så bygger den nya moderna logiken allt mer på att företag och människor flyttar till platser där det finns kompetens och framtidstro.

Konstmuseet

En del i att skapa den känslan är att sätta kulturen och idrotten i ett sammanhang.

Jag menar att såväl kulturen som idrotten har ett egenvärde. De lever som självständiga fenomen och berikar människans utveckling oaktat om de är nyttiga för stads- eller näringslivsutveckling.

Talang före bakgrund
Men det fråntar inte den stora möjlighet som just kulturen och idrotten bär inom sig för att utveckla en stad.

Såväl idrotten som kulturen har ett starkt driv av att belöna talang före bakgrund. I den meningen är kulturen och idrotten ett föredöme.

Fotboll

Om du är duktig att spela fotboll eller har talang för att spela teater eller att dansa så är din sociala, etniska eller religiösa bakgrund mindre viktig.

Min erfarenhet är att vi inte alltid lever efter den logiken i många andra delar av samhällets områden. Inom arbetslivet eller i skolan är din bakgrund många gånger alltjämt viktigare än din talang.

handikappbasket

Att sätta talang före bakgrund är en av det moderna samhällets kännetecken. Det utmanar i mycket gängse ordning och norm.

Kulturen och idrotten är i ordets rätta mening gränsöverskridande vad gäller människors liv.

Just därför är kulturen och idrotten så viktig som exempel på att bygga något nytt.

Något att se upp till
Idrotten skapar inte bara stolthet över ett lokalt klubbmärke och en ort eller stad utan det skapar också positiva vågor bland framförallt barn och ungdomar.

Unga får något och några att se upp till. Men det förutsätter också att idrottsföreningar förmår utveckla sitt sätt att tänka.

Moderna och framåtsyftande föreningar förmår sätta in sitt arbete i ett sammanhang. Långt från poäng, tabeller och enkelriktade elitsatsningar.

Moderna föreningar förmår gå tillsammans med kommun och näringsliv, föräldrar och entusiaster. Långt från ensidigt kravställande.

Att växa med kulturen
Kulturen bär på så många möjligheter. Behovet av att få uttrycka sig, att bli någon, att få pröva sin vingar, att socialisera sig in i samhället, att få växa och utvecklas, att bli vuxen är omättligt.

Kulturen är berättelsen om samhället men också om oss själva. I teatern, i konsten, i dansen, i skrivandet, i musiken ges du en möjlighet att vara den du vill vara. Att få pröva, att experimentera om vem du är och vill vara.

elever4

Vi vet också från forskning att om ett barn och ungdom får bli duktig på något, om hon får odla ett intresse så ökar möjligheten att det går bra för dig i livet.

Men kulturen bär inte bara på den individuella möjligheten och drömmen om utveckling. Kulturen i sig skapar också en känsla av tillhörighet, ett kitt som håller ihop oss människor. Håller ihop samhällen.

Just därför är det viktigt att kulturen och idrotten ges en central plats i den moderna stadens utformning.

Förskola2

Just därför är kulturen och idrotten så viktig för Eskilstunas utveckling. Inte i första hand för att stoltsera med segrar – även om det också är viktigt – utan för att det är så man bygger en stad, ett samhälle.

Tillsammans. Alltid tillsammans. Långt från hat och oförsonlighet.

Ha en bra vecka!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: