Skrivet av: Pär Eriksson | april 9, 2015

Veckan som gått – w 15

På jobbet
En viktig del av den kommunala demokratin är revisorerna.

Revision

Re-vision = att göra en återblick

I det förstone kanske det inte upplevs som så revolutionerande. Men den kommunala revisionen är ett oerhört viktigt redskap för att säkra att det går rätt till i den kommunala organisationen. Att vi genomför demokratiskt fattade beslut, att det sker effektivt och ekonomiskt, att vi följer policy och spelregler.

Revision är en form av oberoende granskning och leds av ett antal politiker – ofta erfarna och med en särställning då de vanligtvis inte är aktiva i nämnder och styrelser.

Årsberättelse

Den här veckan hade vi en träff med revisorerna och gick igenom 2014 års bokslut.

Jag har skrivit det tidigare – men Eskilstunas satsning på att erbjuda 15o personer med funktionsnedsättning fast arbete är unik i Kommunsverige.

Den här veckan hade vi en presskonferens där Andreas – en av de nyanställda – var med tillsammans med ansvariga för arbetet. Bra där Eskilstuna.

Tiden går så fort. Snön är borta och våren knackar på dörren. Vi ser det också i det kommunala planeringshjulet.

Nu värderar vi hur det första kvartalet startat upp med fokus på vår ekonomiska situation. Och det är onekligen en tuffare tid vi har att möta. En allt jämt hög arbetslöshet kombinerat med ökade behov och berättigade krav från medborgarna ställer den kommunala organisationen inför nya utmaningar.

systemteori

Nu kommer det att krävas ett extra moget och medvetet ledarskap. En kommun kan inte förbruka mer resurser än den har att tillgå.

Det är en enkel lag att leva efter. Vi kan kanske inte förvänta oss att alla medborgare, brukare eller medarbetare ser det som sin viktigaste uppgift att säkra ett välskött fögderi. Men en ansvarsfull kommunledning måste det.

Därför kommer det att krävas prioriteringar och också effektiviseringar och neddragningar. Jag vill vara tydlig där på vilka förväntningar jag har på den kommunala organisationen. Vad som sedan är politiska prioriteringar och vad som är politiskt möjligt avgör våra folkvalda.

Den här veckan träffas också kommuncheferna i Sörmland. På agendan står bl a bredbandsutbyggnad och regionfrågan.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Jag är stolt över våra kulturverksamheter.

Med egna ögon ser vi att vi sedan några år tillbaka har ett modernt konstmuséum. Vid förändringens tid var det inte alla som applåderade att det gamla skulle bli bostäder men jag tror att det nya konstmuséet vunnit Eskilstunabornas hjärta.

Ebeling

Precis som Ebelingmuséet i Torshälla vinner allt fler besökare och bra arrangemang. Påskaftonens konstrunda i Torshälla befäste ytterligare Torshälla som ett av kommunens konstcentrum.

Jag uppskattar också det nya Lilla stadsmuséet som riktar sig till de mindre barnen utan att ge avkall på att visa vår stolta industrihistoria.

Och så detta stadsbibliotek. Den invigde vet att vi har ett brett utbud av böcker, ett fint barnbibliotek men också det unika deckarbiblioteket och den helt ovärderliga Eskilskällan som har allt som går att berättas om Eskilstuna.

Och så alla dessa författarträffar. Så bra och så intressant för den läshungrige.

Och som inte det var nog. På fredag den här veckan så är det jag själv som är inbjuden författare…det ni..

Har ni inget för er…fredag 09.30 på Stadsbiblioteket.

På hemmaplan
En märklig känsla att ena dagen åka längdåkning för att dagen efter vårstäda ute i trädgården.

Hustrun och jag är inbitna kortspelare och har under åren jobbat upp en vurm för ”15”. Nu var 93-åriga mamma på påskbesök och blandade sig i leken (!) och hon slog oss utan pardon.

– Nåja, ni lär er väl så småningom…det är ruter (!) i mamma.

Annars lyssnar jag på Ellen Sundberg. Missade henne på Royal nu under påsken men får en ny chans i Strängnäs 9 maj.

Ha en bra helg!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: