Skrivet av: Pär Eriksson | mars 15, 2015

Om tydlighet, komplexitet och vikten av att bära en inre värdekompass

Det finns en bra devis inom det militära.

Team

”Om du är avskuren från högkvarteret, din närmaste chef eller din grupp  – agera som du tror att ledningen skulle råda dig till”.

Den inriktningen är både enkel och genial som vägledare även i arbetslivet.

Jag har vid andra tillfällen lyft fram Leif Johansson, fd VD på Volvo. På en fråga om vad som kommer att karaktärisera och krävas av framtidens medarbetare lär han ha svarat – ”förmågan att orientera sig i otydliga organisationer, med otydliga budskap och ett otydligt ledarskap”.

Jag vet inte om jag fångat Leif Johanssons budskap ordagrant men budskapet går inte att ta miste på. Det moderna arbetslivet kräver så mycket mer av oss i form av självständighet och att vi förmår bära en inre värdekompass.

Team1

Vår egen förmåga till självständighet
Tiden då vi kunde slå upp eller hämta råd ur en arbetsplatshandbok är i någon mening över. Tiden då vi hade en chef och arbetsledare som vakade över oss och fanns till hands finns inte längre lika tydligt.

Vi blir mer och mer hänvisade till oss själva och i bästa fall en väl fungerande arbetsgrupp.

Det här behöver inte vara något dåligt. Missförstå mig rätt. Det är det här vi alla i grunden i mångt och nycket strävat efter – att få utlopp för vår egen kreativitet, ansvar och känna tillit från vår arbetsgivare och uppdragstagare.

Långt från tidsstudier, hetsiga ackordssystem, detaljstyrning och övervakning.

Värdegrund

Samtidigt så kräver det här nya arbetslivet så mycket mer av oss. Och kanske framförallt förmågan att orientera oss värdemässigt. Vad står vi för, vad är det för värderingar som min organisation, min arbetsplats står för?

Att se sammanhang
En av de vanligaste budskapen jag får i min roll som kommundirektör är att jag ska vara tydlig. Det blir som ett mantra.

Jag har stor förståelse för den längtan och genuina önskan. En chef som i alla lägen är rak och tydlig. En chef som skapar lugn och säkerhet. Dit ska vi och så här ska vi göra.

Samtidigt så blir vår omvärld och våra liv allt komplexare och allt mer svårtolkade. Det enkla och linjära ersätts av en värld där sammanhang är mer sammansatta och påverkar varandra ömsesidigt i cirkulära rörelser.

systemteori

Beslutet a leder inte längre bara till b – ett exempel på ett linjärt och direkt orsakssammanhang – utan b leder i sin tur till x,y och z. Systemteoretikerna kallar det cirkulära förlopp.

Läsaren får inte huka för mitt teoretiska resonemang. Det här är så levande och verkligt det kan vara och kan enkelt sammanfattas i orden – livet och samhället är komplexare än vad vi i det förstone förstår eller kanske vill se.

Vi söker – nästan med lagbundenhet – det enkla. Det överblickbara. Det är som att vi då tror att vi kan känna oss säkrare och tryggare. Längtan efter tydlighet blir till ett räcke att hålla sig i när det känns svårtolkat.

Min livserfarenhet är att vi naturligtvis ska söka tydlighet och enkelhet där vi kan göra det. Inte tu talt om annat.

Reflektion

Men min erfarenhet är också att allt fler frågor kräver eftertänksamhet och reflektion. Det moderna ledar- och medarbetarskapet kräver mer av förmågan att analysera och se helheter. Att förmå se konsekvenser och skeenden som går utöver det jag menar är linjärt och ett slutet system – a leder till b.

Därför kommer det också att krävas att våra chefer och medarbetare än mer bär på en förmåga att förstå sammanhang, att orientera sig självständigt utan ledningens direkta vägledning.

Att dela de grundläggande värderingarna
Men det i sin tur förutsätter att ledningen är extremt tydlig med de grundläggande värderingarna som vägleder det dagliga arbetet i allt vi gör.

Där måste ledningen och ytterst en kommundirektör vara kompromisslös.

gymnasiet

Alltid bästa möjliga möte

Jag hör att det kan låta banalt – men vi agerar professionellt i varje möte mellan oss och brukaren. Vi kränker ingen eller är snorkiga i vårt agerande, vi lyssnar samtidigt som vi också är krävande i relationen med de vi är till för. Det är barnet som lär sig läsa, det är den äldre som rehabiliteras, det är missbrukaren som tar sig ur ett destruktivt liv.

Jag är medveten om att det är en svår balansgång men det är bara ”alltid bästa möjliga möte” som kan vägleda oss.

Vi är serviceinriktade och tillmötesgående men vi står upp för vårt yrke, vårt kunnande och våra värderingar.

Och för att vara extremt tydlig – och det är kanske här en ledning och en kommundirektör har sin viktigaste uppgift – vi står alltid på solid humanistisk och demokratisk värdegrund. Det råder inga tvivel om var vi har Eskilstuna kommun där. Vi är en starkt värdebaserad kommunal organisation.

mötet

Ibland gör vi fel, ibland är vi trötta, ibland känner vi oss pressade, ibland blir vi vankelmodiga och tvehågsna.

Det är okey. Det visar att vi är människor. Ingen medborgare, ingen brukare kräver att vi är felfria om de ser att vi rättar till, att vi agerar ödmjukt och att vi lär oss. Vi lever budskapet. Vi är autentiska i vårt agerande.

Vi agerar som vi tror att ledningen skulle råda oss.

Så bygger man en modern kommunal organisation och en modern stad.

Jag kan inte vara tydligare.

Ha en bra vecka!

 

Annonser

Responses

  1. Lyssnade för ett litet tag sen på när en av våra rektorer, på ett ytterst tydligt sätt, beskrev sitt och skolans uppdrag för framtiden och kan bara konstatera att det är tur vi är många och att vi är människor, som tillsammans ska och kan skapa framtiden. Utan tydliga linjära orsakssamband är framtiden än mer beroende av oss alla….att tillsammans forma framtiden, modern organisation och modernt samhälle. Och eftersom vi aldrig varit där kommer vi ibland att fatta fel beslut och agera mer eller mindre tokigt, och det måste vara ok. Vi agerar som vi tror framtiden skulle råda oss….


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: