Skrivet av: Pär Eriksson | mars 5, 2015

Veckan som gått – w 10

På jobbet
Och så stod jag då där i veckan och mötte avgångseleverna på Rekarnegymnasiet.

Rekarnegymnasiet

Jag gillar de här utmaningarna – att träffa ett gäng 17-18 åringar som är både tonåringar och vuxna. Att hitta balansen mellan allvar och glädje, mellan att sprida hoppfullhet och prata om livets svårigheter.

Nu blev det mycket livsdrömmar och vikten av att vara sann mot sig själv.

Det händer mycket i Eskilstuna just nu. Det både känns och syns. Byggkranar samsas med avstängningar – som en slags markering att staden håller på att förändras.

Fristadstorget5

Den här veckan hade vi en bra genomgång tillsammans med ledningen för stadsbyggnadsförvaltningen om allt som är på gång. Samtidigt satte vi en gemensam agenda om vilka frågor som är viktigast de närmaste åren.

Jag och kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson var inbjudna för att träffa våra medarbetare som arbetar med det sk trainee-projektet.

Och det kändes så kul att få höra deras berättelser om hur de tycker att det fungerat. Nu har nästan tusen (!) Eskilstunabor som varit beroende av försörjningsstöd getts möjligheten att arbeta under ett år inom våra kommunala verksamheter.

arbetslöshet

Förutom arbetslivserfarenhet så skapar det också stärkt självförtroende och att flera hundratals barn sett sin mamma eller pappa gå till ett jobb.

Jag blir stolt över Eskilstunas ambitioner.

Den här veckan har kommunstyrelsens arbetsutskott haft sitt månadsmöte. På agendan stod bl a nya idrottslokaler i Skjulsta, e-arkiv, bildande av landsbygds- respektive minoritetsråd, hälosåret och folkhälsoarbetet, fastighetsaffärer och ett antal medborgarförslag.

En kommun när den är som bredast och bäst.

Den här veckan blev det klart att Mehmed Hasanbegovic blir socialchef för den nya socialförvaltningen.

Mehmed

Mehmed är 36 år och har ett förflutet i Eskilstuna. I slutet av 1990-talet gick han på handbollslinjen på Rekarnegymnasiet. Så i någon mening flyttar han ”hem”.

Mehmed har en bred erfarenhet från arbete i skolan, arbetsförmedlingen, behandlingsinstitution och nu senast som förvaltningschef i Övertorneå. Skönt att stärka upp ledningen med en norrlänning.

Han har ett starkt socialt engagemang och kommer att bli en tillgång för Eskilstuna. Välkommen till oss Mehmed.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Det är ingen hemlighet att Eskilstuna sliter med sin arbetslöshet. Vi genomgår samma utveckling och smärta som många industristäder tvingas göra.

Det som var en stolt blomstrande producerande industristad i mer än hundra år förvandlades på 1980- och 1990-talen till en krisstad. Våra produkter efterfrågades inte längre.

lärare3

Det gäller att förstå den här strukturella krisens orsaker. De som tror att det är fel på oss som bor här eller att det är fel på kommunen eller näringslivet har inte tillräcklig kunskap och förståelse.

Min erfarenhet från andra industristäder är att en sådan omvandling tar ca 20-30 år. Ibland ännu längre.

Eskilstuna är mitt uppe i sitt utvecklingssteg. Samtidigt som våra producerande företag alltjämt är starka så växer också nya branscher och företag fram.

Yrkeshögskola

Små och medelstora företag och kvinnliga företag tar en ny plats i vår stad.

Men om vi ska ta oss vidare ställs också stora krav på var och en av oss. Skolan och utbildningen måste bli än viktigare. Idag är det paradoxalt nog så att många företag inte hittar rätt kompetens…i en stad med hög arbetslöshet.

Den här veckan arrangeras den sk Rekryteringsmässan i Eskilstuna. Företag presenterar sig för Eskilstunaborna som är arbetslösa eller har som ambition att söka nytt jobb.

Det här är så viktigt för oss.

På hemmaplan
Hustrun och jag har inte hunnit med något sportlov. Men i helgen så blir det skidåkning både nerför och längs med. Ska bli oerhört skönt.

Annars lyssnar jag mycket på Father John Misty. Gillar det här.

Ha en bra helg!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: