Skrivet av: Pär Eriksson | december 14, 2014

Om fladdrande adventsljus, en skör röst och vikten av att visa mod

Det blåser en kall narig vind över våra adventsljus.

adventsljus

Ibland fladdrar de till så hårt att jag blir orolig att de ska släckas.

Det är som att världen inte riktigt är i harmoni med sig själv.

Vi läser om ökade spänningar mellan ett allt aggressivare Ryssland och ett Ukraina. Vi ser inget slut på motsättningarna i Mellan Östern.

Flyktingströmmarna i Syrien och Irak tenderar att öka.

Det har aldrig sedan andra världskrigets slut varit så många människor på flykt, så många barn. Familjer tvingas fly från sina hem och invanda miljöer till en ny osäker framtid.

När vi summerar 2014 så kommer vi också att minnas ett e-bolavirus som lamslog hela byar och samhällen. Och än har folkhälsoorganisationerna inte riktigt fått grepp om det allvarliga läget.

I Europa växer främlingsfientlighet och rasism. Vi som är födda strax efter andra världskrigets slut trodde nog aldrig att vi under vår livstid skulle få vara med om manifestationer som pryddes av nya hak-kors och svastikor.

Men det lyser också att hoppfullhet
Men mitt i de där fladdrande adventsljusen spirar hoppfullheten. Det är de unga som revolterar och kräver slut på diktaturer och gamla unkna politiska system.

Och det är framförallt de unga kvinnorna som tar en ny och rättmätig plats i samhället. De har inga vapen i sin hand eller ens sitter i de beslutande styrelserummen men…

arabiska våren
Det är de unga kvinnorna som är på Tahirtorget i Kairo, på Hongkongs gator och markerar sina krav på demokrati. Det är de unga kvinnorna som revolterar mot sexuella övergrepp i Indien. Mot barnäktenskap och kvinnohandel.

Förmågan att visa mod
Det är en ung tjej som blir ett föredöme för oss andra. Året är 2011 och en ung 14-årig pakistansk flicka startar en blogg. 14 år…Hon är upprörd och reagerar över att hon och hennes kompisar inte får gå i skolan. En talibaninspirerad rörelse ser henne som ett så stort hot att de bestämmer sig för att hon måste dö.

Malala2
När hon är på väg till bussen så kommer tre män fram och skjuter henne i huvudet med fem skott. Syftet är att hon ska dö för sin kamp för flickors rättigheter till utbildning.
Men det är som att världens gudar och profeter bestämt sig för något annat. Mirakulöst nog så överlever hon.”I don´t mind if I have to sit om the floor. All I want is education. And I´m afraid of no one”.

Fredpriset markerar en ny tid
För det modet fick den modiga flickan – som nu är 17 år – Nobels fredspris i onsdags.

Hennes beslutsamhet är en signal till oss alla. Vi behöver inte vara så hjältemodiga som Malala Yousafzai eller eftertrakta ett fredspris men hon skickar en stark signal till oss vuxna och till världens barn och ungdomar. Det går att skapa förändring i en värld som är svårtolkad och turbulent.

Glöm inte att flyktingströmmar politiska spänningar och allvarliga sjukdomar till trots så har miljontals människor tagit sig ur ren fattigdom de senaste åren.

elever
Många av de stora folksjukdomarna är på väg att trängas tillbaka. Aldrig i världshistorien har så många barn getts möjlighet till utbildning.

Eskilstuna och mitt i förändringen
Även i vårt eget Eskilstuna spirar hoppfullhet. Vår stad står mitt i en förvandling. Vår fina och stolta industristad – med mer än ett 400-årigt arv – är på väg att bli något annat.

Också här står frågan om demokrati och inflytande. Mot rasism och främlingsfientlighet, barn och ungdomars livsvillkor, utbildning och arbete på agendan om än i andra färger och nyanser och med andra ord än Malalas och hennes kompisars.

Eskilstuna7
Det är precis mitt i den förflyttningen vi står här i vår stad. Att fortsätta att utveckla Eskilstuna till något vi är stolta över och känns som en bra plats att leva i för våra barn.Vi som jobbar och verkar i den kommunala organisationen har en sådan viktig roll. Politiker, medarbetare och samarbetspartners.
Hur formar vi en skola, vård och omsorg, socialtjänst, kultur och fritid, stadsbyggnads- och miljöarbete och mycket annat för att Eskilstuna skall utvecklas i den här turbulenta tiden?Orkar vi med att det blåser lite extra i adventsljusen eller blir vi missmodiga, söker syndabockar, agerar i en anda av oförsonlighet och konfliktsökande?Nu om någonsin krävs det mogna och modiga medarbetare.
Lucia2
När vi nu precis firat årets Lucia låt oss då påminna oss om att hon är ljusets helgon. De fladdrande ljusen är en påminnelse om livets skörhet men också om dess hoppfullhet. Ljuset vinner alltid över mörkret.Och vad vet jag. Någonstans där i alla våra luciatåg  på förskolor, i skolor, på äldreboende, i kyrkor och på våra torg så stod hon kanske där utan att vi märkte henne.Den där 14-åriga tjejen…och lyssnade vi tillräckligt uppmärksamt så hörde vi kanske en skör röst……I´m afraid of no one.Ha en bra vecka!

 

Annonser

Responses

  1. Angående : ”Nu om någonsin krävs det mogna och modiga medarbetare”. Utveckla gärna önskvärd kompetensprofil i övrigt. Kompetensstrategi för Eskilstuna kommun? Näringslivsinjektion? Balans mellan egen regi och outsourcing/upphandling? Prioriteringsordningar? Måste, Bör, Kan, Behövs inte….. Eskilstuna centrum måste växa – ”på höjden”? Fler ”seniorer i centrum”. Vika är våra tio största utmaningar? Rangordnade! (Just nu idag 14 december utfärdar jag HALKVARNING på Nybron. Kommunen får gärna kontakta Mälarsjukhuset och registrera antalet och allvarliga ”fallolyckor” . Vatten fryser till is ! Är jag en modig Eskilstunabo som går med odubbade skor på Nybron? Får jag gå på den sandade cykelbanan? / SPF Eskilstuna kommer att skärpa sin omvärldsbevakning – gärna i samverkan med Eskilstuna kommun! /Med medmodiga hälsningar


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: