Skrivet av: Pär Eriksson | december 11, 2014

Veckan som gått – w 50

På jobbet
Året avslutas med en viss politisk turbulens såväl nationellt som lokalt.

deabatt

Många debattörer och väljare ger uttryck för en berättigad frustration. Det verkar som att orden ”ansvar” och ”sandlåda” är de mest använda.

Jag ser det inte riktigt så. Jag menar att det politiskt oroliga läget är mer uttryck för en ny politisk karta. Det är snarare en spegelbild av ökade motsättningar än att politikerna inte tar sitt ”ansvar” eller sitter i någon ”sandlåda”.

Politik är inte enkelt och ej heller en vetenskap med tydliga spelregler. Politik är värderingar och starka viljeyttringar om vad vi vill med samhället och framtiden. Det är inget märkligt att det skapar friktion och motsättningar.

96e7e-demokrati

Även vi i Eskilstuna påverkas. Förra veckan berättade jag om ett politiskt avhopp som skakade om mandatfördelningen och det som var en majoritet blev en minoritet.

Många frågar mig i min roll som kommundirektör om hur det känns att ”byta” uppdragsgivare från en fredag till en måndag. Det finns kanske inget enkelt svar. På ett plan så är det en del av demokratins logik. En klok tjänstemannaledning förmår navigera i den miljön och skapar förståelse för skeenden och händelser.

0Eskilstuna växer

Det viktiga nu är att behålla den kraft och förändringstryck som skapats de senaste åren. Eskilstuna genomgår just nu en fascinerade omvandling.

Den här veckan går vi in på slutrakan för vår stora och unika satsning Modigt Medarbetarskap. Jag har haft förmånen att under snart två år träffa mer än 8 000 medarbetare. Allt med syfte att synliggöra Eskilstunas läge och utmaningar.

Och kraven är så tydliga i ett allt mer komplext och svårtolkat samhälle – mer av samarbete, mer av tillsammans, mer av en gemensam bild av vart vi ska med den här staden och den här kommunen. Det är det som är essensen i satsningen på Modigt Medarbetarskap.

Jag noterar att jag den här veckan har olika träffar med den sk Näringslivskommittén och Mälardalens högskola. Det är ett uttryck för vad som fyller en kommundirektörs vardag. Näringslivets och högskolans utveckling är två frågor som avgör Eskilstunas framtid. Vi borde prata mer om det.

Framtid - Utbildning

Den här veckan undertecknade kommunen ett avtal med högskolan som ytterligare tar oss ett steg närmre bygget av ett nytt campus.

Och en fin julklapp damp ner redan nu. Eskilstuna har fått uppdraget från Mälardalstrafik Mälab att bygga upp en tågdepå på Gredbyområdet. Det är ett 25-årigt avtal och åtagande som ger kraft och arbetstillfällen.

Det var ingen enkel match att få det här uppdraget. Det har krävts ett extremt hängivet, tätt och nära samarbete mellan flera av våra förvaltningar och bolag. Här lever vi och praktiserar ”Modigt…” i vardagen. Ingen kan sitta med armarna i kors eller bygga egna kejsardömen utan här har krävts just samarbete och tillit. Så många av våra medarbetare har betytt så mycket för den här framgången.

Att det sedan i grunden funnits en politisk samstämmighet och uppbackning har varit en förutsättning för det här uppdraget och visar också hur viktig den lokala kommunpolitiken är för en stad.

Den här veckan träffas också kommuncheferna i Sörmland. På dagordningen står bl a bredbandsutbyggnad, infrastruktur och samhällsbetalda resor.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Till och från utmärker sig olika kommuner i olika frågor. De blir frontspringare och pekar ut en ny väg.

Sådant arbete brukar krönas med många studiebesök och en viss medial uppmärksamhet i kommunsverige.

Under de senaste åren har Eskilstuna haft många besök som vill veta mer om vårt miljöarbete och vårt jämställdhetsarbete. Till och från får vi också internationella besök på just dessa teman.

Flyktingguide1

Jag noterar att ytterligare en fråga är i växande – modellen med sk flyktingguider.

Idén är lika enkel som genial. Som ny i Sverige och i Eskilstuna är det lätt att känna sig vilsen och utanför. Språket kan kännas oövervinnerligt och det är inte alltid lätt att läsa in våra outtalade koder och kulturmönster.

Det är här en sk flyktingguide kan betyda så mycket. I all anspråklöshet – och med ett stort hjärta – ställer du upp frivilligt och blir den där så viktiga samhällsguiden.

Nu har Eskilstuna kommun fått uppdraget att utbilda och inspirera inte bara Sörmlandskommunerna utan också andra kommuner i Sverige.

Det här är när Eskilstuna är som bäst.

På hemmaplan
Hustrun fick rätt. Det var skidföre i helgen. Nå, beroende på var man var. Men jag kan rapportera att snön finns någonstans på gränsen mellan Västmanland och Dalarna.

Annars lyssnar jag på Bob Dylans ”Basement tapes”. Behövs det verkligen en Dylan till i skivsamlingen konstaterar hustrun lite sarkastiskt…hon vet inte vad hon missar.

Ha en bra helg!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: