Skrivet av: Pär Eriksson | november 30, 2014

Om ett drömläge, en stad i förvandling och vikten av att förstå vår historia och framtid

Om den här platsen inte fanns så skulle det skapas en ny stad just här.

test2

Det var några år sedan och jag var på en träff som handlade om stadsutveckling.

Jag minns det här samtalet väl och jag minns att jag blev lite tagen. Och det är också därför jag återberättar det för er.

Om jag minns rätt var han kulturgeograf och när han hörde att jag var från Eskilstuna så berättade han att han studerat städers lägen och position på kartan.

Han menade att vår stad låg extremt strategiskt till. Mellan två stora sjösystem, granngårds till en av Mälarens vackraste vyer.

Sundbyholm3

En stad som ligger på vägen mellan Stockholm och Oslo eller Stockholm och Göteborg inte långt från de två viktiga länsstäderna Örebro och Västerås har hamnat rätt, menade han.

Eskilstuna med nya ögon
Jag är inte van att någon så starkt lyfter just Eskilstunas läge. Våra interna diskussioner på sociala medier, på våra lokala nyhets- och insändarsidor och i Stadshuset har ofta ett annat fokus.

Jag märker att Eskilstuna nämns i allt mer positiva toner när jag är ute och representerar vår kommun.

Varumärkesarbetet3

Många ser och förstår att den här stolta industristaden som producerat och tillverkat i mer än 400 år haft sina tuffa år.

Under några år på 1980- och i början av 1990-talet tappar vårt näringsliv nästan tiotusen arbetstillfällen.

Inte i första hand därför att vi var dåliga eller inte förmådde utan för att industrin genomgick en internationell strukturkris som slog mot Sverige och städer som Sundsvall, Gävle, Borlänge, Norrköping, Göteborg, Malmö och Eskilstuna.

Min bild är att vi Eskilstunabor behöver öka vår förståelse för vår historia och det vi nu genomgår.

Eskilstuna växer4

Många gånger möts jag av bilder att det är något fel på oss. Fel på oss som bor här, fel på näringslivet eller fel på kommunen som organisation.

Min erfarenhet av att förvandla hela städer och regioner är att det krävs en förståelse för vår historia och vår innersta själ.  Först då förmår vi forma en framtidsidé som bär över tid.

Eskilstuna på en ny axel
Eskilstuna står mitt uppe i en stark omvandling. Den enklare producerande industrin ersätts allt mer av high-tech.

Ny teknik, nya miljövänliga produktionsmetoder, service- och tjänsteföretag, bank- och finansföretag, handel och logistik ersätter det gamla och invanda.

Och Stockholm ligger där så nära. Vi blir mindre och mindre sörmlänningar och mer och mer Mälardalsbor.

Tåg Forspark

Det som tidigare tog mer än en och halvtimme för att resa till Stockholm går idag på en timme och kommer inom en hyfsad snar framtid att ta 40-45 minuter.

Västerås är inte längre en konkurrerande storebror utan en syster man gillar skarpt.

Eskilstunas förre kommunstyrelseordförande Hans Ekström brukar träffande beskriva Eskilstuna som att vi historiskt positionerat oss på en nord-sydlig axel. Malmen som bröts i Bergslagens gruvor transporterades ner för bearbetning i våra smedjor och senare i våra industrier.

Ekström menar att vi numer snarare definierar oss på en väst-östlig axel. Vi är en del av södra Mälardalen – en del av en expanderande huvudstad.

förändring

Det är i det här sammanhanget vi ska värdera och se vår stad. En stad med en oerhört fin och stolt historia men också en stad som vill något. Bli något annat. Förändra sig.

En utmaning till oss alla
Och jag har en utmaning till oss alla. Vi behöver öka vår förmåga att prata väl om den här orten. Vi behöver öva. Detta utan att trycka undan kritik eller vikten av att påtala brister och tillkortakommanden.

De yngre behöver ödmjukt lyssna mer på de äldre. Det finns en nedärvd erfarenhet som varje ny ung generation behöver erövra. Vi kan hjälpa er att förstå den.

människor på rad

Vi äldre behöver å andra sidan förstå att vår viktigast uppgift är att ge plats åt det nya och förändrade Eskilstuna. Inte bittert hänga kvar vid gamla bilder av hur kommunikationer, trafiksystem, energisystem, bostadsbyggande, ett torg, ett badhus eller en sporthall bör se ut.

Vår roll är att bli kloka äldre som uppmuntrar och ger plats för de unga. Precis som våra föräldrar, far- och morföräldrar gav plats åt oss när vi ville forma det nya Eskilstuna för 40-50 år sedan.

Så bygger man en stad. I djup respekt och ödmjukhet för vår historia och vår framtid.

Och precis som vår käre kulturgeograf så träffandes lyckades formulera det;

– Fanns inte Eskilstuna så skulle det byggas en ny modern stad just här…

Den utmanade frågan är om vi förstått det…

Ha en riktigt bra vecka!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: