Skrivet av: Pär Eriksson | november 27, 2014

Veckan som gått – w 48

På jobbet
En av tjusningarna med att få arbeta i en kommunledning är att frågorna är så mångsidiga.

Eskilstunax

Det pendlar mellan vård och omsorg, kulturfrågor, socialtjänst, skola, stadsbyggnad och planering, ekonomi och ledarskap.

Det pendlar också mellan vardagliga göromål, regionfrågor och att agera i Eskilstunas namn nationellt.

Den här veckan gestaltas allt detta i min egen almanacka. Mellan individuella samtal med medarbetare om konkreta verksamhetsfrågor så träffar jag kommunledningen i Strängnäs ena dagen och Västerås den andra.

Av någon anledning har Eskilstunas sätt att leda och styra en kommunal organisation också vunnit respekt i Halland. Jag är inbjuden på fredag för att prata inför ett hundratal politiker och tjänstemän.

lärare2

Men en organisation byggs i slutändan av dess enheter, enskilda arbetsplatser och ytterst dess medarbetare. Det är viktigt att se det. Organisationsrutor, struktur och policys i alla ära men en kommuns själ är mötet mellan medarbetaren och brukaren eller medborgaren.

Jag tänker på det när jag får en fördjupad bild av medarbetarundersökningen som mer än sextusen medarbetare svarat på. Den visar att det finns en hög grad av trivsel och ett stort engaggemang samtidigt som många känner sig tröttkörda och stressade.

Vi måste ta det på allvar. Jag har inget enkelt recept men vi måste vara mer måna om varandra. Ta hjälp och stöd. Inte springa fortare.

Förskola1

Vi chefer behöver bli än mer synliga och nära verksamheten.

Jag hör också de här berättelserna när jag möter andra kommuner. Det är som att världen och samhällets alla utmaningar ”flyttat” in mer påtagligt i våra verksamheter.

Men det är också då vi behövs som mest.

Nu kör vår kommunikationsdirektör Eva Norberg och jag Pod-radio. En blandning av folkbildning, lite kommunprat och gäster. Missa inte det andra programmet som nu ligger ute. Sök på eskilstuna.se eller ”Pin-point Eskilstuna kommun”.

Mitt Eskilstuna – mitt i Esklistuna
Jag är så stolt över att Eskilstuna har ett sådant fint konstmuséum.

Under åren var det säkert inget fel på det gamla men för oss som var där på besök vet att det var uttjänt. Det hade fullgjort sitt historiska uppdrag.

Konstmuseet

Det nya konstmuséet mitt i vår historiska industrimiljö slår an en annan ton. En miljö som andas just modernism och förnyelse. Mitt bland det dagliga vimmlet av människor och händelser.

Den här veckan träffade jag vår avgående chef för konstmuséet Kenneth Åström. Efter 17 år i Eskilstuna går han nu i pension.

Och hans berättelse är så positiv. Han lämnade Umeå och flyttade hit med familjen.

– Jag kom till ett Eskilstuna mitt i förvandling och det har kännts så roligt att ha fått arbeta här, berättar Kenneth.

Och kanske just vårt konstmuséum får stå som exempel på det nya Eskilstuna. För när det väl var dags att planera det nya så möttes det av både nyfikenhet och protester.

Kanske vi kan lära av det. Att mitt i rädslan för det nya växer också förändringens vind. Förmågan att lyssna på kritikerna och de som vill bevara samtidigt som vi har modet att förnya. Det är det Kenneth står för och jag är så glad att han valde Eskilstuna för 17 år sedan.

Konsmusset2

Kenneth och Madelene – två viktiga Konsumuséechefer

Nu önskar vi vår nye konstmuséechef Madelene Unneberg lycka till. Hon kommer också att utmana och ta vårt fina Konstmuséum i nya flodfåror.

På hemmaplan
Det yngsta lilla barnbarnet fyller 5 år och i helgen så firar vi henne lite extra. Lite ”före-jul-stämning”.

Annars är det lite adventsförberedelser hos familjen Eriksson. Ljusstakarna och stjärnorna ska fram.

Jag var i Stockholm förra helgen och kom hem med några nya CD-skivor. Jag är väl snart den ende som alltjämt köper CD. Men vilken samling jag kom hem med – Bill Evans, Billie Holliday, Hank Williams och T-Bone Walker. Kan man ha det bättre.

Ha en skön helg!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: