På jobbet
Så var det dags för formell invigning av Eskilstuna kommuns omlastningscentral.
I det förstone så kanske man inte höjer på ögonbrynen men bakom det här döljer sig en kommun som ställer sig i front i Sverige. Genom att samordna transporter av varor – framförallt mat – så minskar vi miljöustläppen, blir ekonomiskt effektivare och gör det också enklare för våra medarbetare.
Nu i veckan så invigde vi Omlastningscentralen tillsammans med medarbetare, leverantörer och transportörer. Det var ett stolt gäng från Konsult och service som nu managerar det här jobbet.
För oss som följer skolverksamheten mer på insidan blev vi inte förvånade. Eskilstuna rankas nu som andra bästa kommun i Sverige vad gäller elever som fullföljer gymnasiet.
Det är så viktigt för en stad som sliter med relativt hög arbetslöshet att skolan fungerar. Mycket är kvar att göra men det här är ett bra kvitto på det arbete som jag sett vuxit fram de senaste åren. Stor eloge till våra elever, lärare och skolpersonal.
Den här veckan är det träff i Stockholm tillsammans med ett 50-tal Mälardals- och Stockholmskommuner. Det sker inom ramen för Stockholm Business Alliance och har fokus på näringslivs- och arbetsmarknadsfrågor. Det är viktigt att Eskilstuna finns med i de här sammanhangen.
Det är tätt på given nu. Det blir så inför årsskiftet och en ny politisk mandatperiod. Dags för kommunstyrelsens arbetsutskott och agendan innehåller bl a frågor om Mälaren, klimatanpassning, naturreservat, samverkansavtal med idrotten, stadsdelsutvecklnigsarbete, EU-samarbete, trainee-projektet och hastighetsbegränsningar. Välkommen till en kommun…
Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Varje gång det sker något allvarligt i Eskilstuna så känner jag att det också är en attack på oss som bor här.
I helgen kunde vi ta del av skottlossning och bråk i Årby. Det smärtar och gör ont att vi har den osäkerheten mitt i ett av våra bostadsområden. Mitt bland barn och familjer.
Det finns naturligtvis många svar och analyser om varför det här uppstår och alla förstår att om det fanns några enkla åtgärder så vore de redan genomförda.
Rättsväsendet, polisen och kommunen har ett stort ansvar samtidigt som det behövs ett civilsamhälle med organisationer och föreningar, näringsidkare och fastighetsägare, boende, ungdomar, föräldarar och vuxna som engagerar sig än mer i sitt bostadsområde.
Min erfarenhet efter att under åren både bott och arbetat i några stora bostadsområden är att människor i grunden trivs. Jag är stolt över ”mina” områden – Råbergstorp i Eskilstuna, Brickebacken i Örebro och Råby i Västerås.
Det är därför jag känner att det gör ont i hjärtat när jag tar del av att grov kriminalitet, drogförsäljning och en ”tjyv-mentalitet” tenderar att ockupera restauranger, fritidsgårdar och andra viktiga samlingsplatser.
Vårt förhållningssätt måste därför vara tydligt; aldrig acceptans för beteeendet – våld, droger eller vapen – men en öppen hand för den som vill förändra sig.
Och jag har genom åren sett många ungdomar och unga vuxna som vågat bryta upp från kriminalitet och ett socialt vingklippt liv. Som närmat sig sin familj och vänner igen och byggt verklig vänskap. Återerövrat människovärde.
Det är för dom unga vi engagerar oss och bygger ett tryggt Eskilstuna
Det finns hopp. Det finns framtidstro. Men vi behöver bli fler.
På hemmaplan
Jag tycker att det är spännande att Eskilstuna sticker ut hakan och har ett av – eller kanske rent av – Sveriges bästa deckarbibliotek. Under veckan har det varit författarbesök och föreläsningar. Och på lördag celebrerar Svenska deckarbiblioteket 25 år.
Kanske är vår fascination för deckare ett sätt att bearbeta det jag nyss skrev om.
Jag och yngsta barnbarnet var på Öppet Hus i hennes blivande skola. Jag kan inte förstå att tiden går så fort. Hon var ju nyss ett litet knytte.
– Du förstår morfar – jag behöver veta hur det ser ut, säger hon så klokt.
Annars lyssnar jag mycket på amerikanska singer-song-writern Kevin Morby. En ny bekantskap.
Ha en bra helg!
Kommentera