Skrivet av: Pär Eriksson | november 13, 2014

Veckan som gått – w 46

På jobbet
Det är inte varje dag som Sveriges statsminister är på besök i Eskilstuna.

Stefan Löfven

Statsministern besöker Eskilstuna Stadsbibliotek

Men så var det den här veckan. Vårt unika läsprojekt bland barn och vår trainee-satsning har onekligen låtit höra av sig ända in i regeringskansliet.

Stefan Löfven träffade både medarbetare och barn på biblioteket och fick lyssna vilka ambitioner vi har när det gäller att locka till läsning.

Vidare besökte han Marielunds äldreboende för att få en dragning av vårt sk trainee-projekt där tusen personer under tre år som erhåller försörjningsstöd erbjuds 1-års arbetslivserfarenhet i våra kommunala verksamheter. Han fick också tillfälle att prata med ett antal ”trainees” om deras erfarenheter.

Jag blir stolt över Eskilstuna och vår kommunala organisation.

Med viss regelbundenhet genomför vi en sk medarbetarundersökning. I år var svarsfrekvensen över 80% vilket gör mig glad att så många tar det här på allvar.

För allvar är det. Det här är ett sätt att fånga upp stämningar om hur vi har det.

Och det är också så mycket positivt vi kan utläsa. Överlag är vi en organisation där medarbetare trivs och har en hög grad av effektivitet.

Samtidigt är utmaningarna tydliga. Känslan av stress och otillräcklighet finns där – framförallt inom förskolan, skolan, vård och omsorg och det sociala arbetet.

Det är också en spegel av samhällets utveckling och det finns så mycket att göra om vi använder resultatet och signalerna på rätt sätt.

Varje år uppmärksammar vi också de enheter som gjort riktigt bra resultat. Det glädjer mig lite extra att två av enheterna är inom våra vård och omsorgsverksamheter.

Vinnare

Tre riktigt bra verksamheter om vi får tro medarbetarna. Cheferna får här symbolisera sina respektive enheter – Catarina Cedervall, hemstjänsten Husby, Maria Kuhn och Karin Björkryd, Paramedicin/rehah och Elliano Ferrari, adminstration Konsult och uppdrag.

Den här veckan tog kommunstyrelsen beslut om ny nämnd- och förvaltningsorganisation. Definitivt förslag beslutas av kommunfullmäktige i slutet av november.

offentlig sektor

Det är 16 beslutspunkter där de största förändringarna handlar om att nuvarande Arbetsmarknad- och familjenämnden blir två – en Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnd och en Socialnämnd med tillhörande förvaltningar.

Nuvarande Barn- och utbildningsnämnden blir också två – en Förskole- och grundskolenämnd och en Gymanisenämnd med tillhörande förvaltningar.

Ingen organisationsförändring i sig förändrar någonting men ibland är det bra att skapa större tydlighet och sätta ett nytt fokus på en fråga.

Rätt hanterat så kan det här bli energi in i frågor som är viktiga för Eskilstuna.

Eskilstuna kommun tar nu steget till att tydligare erbjuda ”en-väg-in”. Oaktat om du ringer, skriver brev, e-mailar eller besöker oss så skall det vara enkelt att nå oss.

Det är inte så att vi inte gör det bra idag men med ett nytt sätt att tänka och föhålla oss så förenklar vi för medborgaren, brukaren eller kunden. Nu kommer vi succesivt att bygga upp den här nya tjänsten och vara helt klara i slutet av 2015.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
En stad som växer och vill utvecklas behöver också nya träffpunkter och mötesplatser.

Fristadstorget 1940-tal

Fristadstorget 1940-tal – också då en central punkt

Nya Fristadstorget är en sådan plats som i mer än tusen år varit en samlingsplats för Eskilstunaborna. Det är en häftig känsla och ger nästan magnetism åt den här ytan.

Från att ha moderniserats på 1960-talet och med den tidens ögon blev ett modernt torg tar nu vårt Fristadstorg steget in i 2010-talet.

Det är som att ett torg alltid ska och bör ifrågasättas. Samtidigt är det varje ny ung generations historiska uppdrag att förnya och att skapa nya tidsmarkörer.

En annan träffpunkt som börjar hitta sin nya själ är Royalbiografen vid Järntoget i Nyfors.

Det är en biograf jag själv har många minnen tillsammans med. Under många decennier fungerade den som frikyrka och numer har den blivit en ny samlingsplats för kultur och musik.

Royal

Idén bygger bland annat på att kunna följa en opera eller musikal via direkt” on-line” på filmduken.

Royal har också redan blivit en scen för bra musik – Moneybrother och Weeping Willows har redan varit där.

Royal drivs av ideella krafter och det är så rätt. En modern stad måste bygga på en hög grad av engagemang.

På hemmaplan
Det blir en helg i barnbarnens tecken.  Samtidigt så träffas mitt gamla tonårsgäng.

Det där är viktigt – att bevattna olika delar av sitt liv. Om barnbarnen får stå för framtiden så får tonårskompisarna markera nostalgin och rotsystemet.

Annars lyssnar jag mycket på Bright Eyes eller Conor Oberst som han heter. Det ni!

Ha en bra helg!


Responses

  1. Pär, det är en lässatsning, Lässatsningen som ska leva vidare, inte ett läsprojekt. Och det är vi, precis som du, glada för, att Eskilstuna kommun tänker långsiktigt

  2. Rätt ska vara rätt Karin. Men projekt kan vara bra fina dom också…

    Ha det bra!
    Pär E

  3. Projekt är naturligtvis bra många gånger, men i det här fallet är jag glad för att det är en Lässatsning. Trevlig helg!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: