Skrivet av: Pär Eriksson | november 2, 2014

Om 290 viktiga möten, en hyllning till den lokala demokratin och vikten av att förstå världen

Under hösten sker nu 290 olika möten runt om i våra kommuner där ett nytt kommunfullmäktige tar plats. I Haparanda och Sorsele, i Flen och Eskilstuna, i Malmö och Ystad.

PärE2

Det är kanske ingen kioskvältare som lockar till de stora rubrikerna men lite i skymundan från regeringsbildningar och budgetdiskussioner så är det här i mina ögon något stort.

Det är den lokala demokratin och det lokala självstyrets manifestation.

Varje land måste naturligtvis styras på en övergripande nationell nivå. Det finns en rad frågor vi behöver lösa tillsammans över region-,läns och kommungränser.

Men – och det är viktigt – ett land måste också ha ett mått av regionalt och kommunalt självstyre. I mångt och mycket får vi tacka Gustav Vasa och sådana ämbetsmän som Axel Oxenstierna för att vi lever i ett land med sådana starka traditioner.

Från byalaget och sockenstämman till idag
För visst är det mäktigt. En flera hundraårig tradition bärs vidare. Från 1700-talets byalag och 1800-talets sockenstämmor in till det som idag är det moderna politiska systemet.

kommunfullmäktige2

I just Eskilstuna kommunfullmäktigesal har det verkat valda politiker i mer än hundra år. De är i rakt nedåtstigande led bärare av något som alltid behöver försvaras och vårdas – demokrati och humanism.

Till och från väcks ett slags politikerförakt i det moderna samhället. En del av det är kanke förståeligt. Medborgare möter politiker som inte lever budskapet. Politiker som upplevs som oärliga eller inte stå vid sitt ord.

Eller än värre – där vi i Sverige ännu är förskonade – politiker som är korrupta.

Men det där politikerföraktet har också en tendens att bli ett alibi för att utmana demokratin. Det är ingen tillfällighet att det ofta är extrema krafter och rörelser som underhåller brasan och föraktet. Och det är kanske där vi ska passa oss.

Jag tillhör den ”gamla skolan” som menar att det är bra med många politiker. Jag skulle vilja se fler som engagerar sig inte bara i enskilda frågor eller specifika intresseområden utan som också är redo att ta ett ansvar för helheten.

Människor som på sin fritid är redo att lägga ner engagemang och tid för att utveckla samhället. Långt från egen-intressets logik.

Det är det som var byalaget och sockenstämmans själ. Förmågan att tänka på vad som var bra för hela bygden, hela orten.

Det är i den traditonen man också bygger ett modernt samhälle.

Vi möter nya motsättningar
När vi skriver hösten 2014 och en ny mandatperiod så är det också en ny tuff värld vi möter. Vi tar del av nya spänningar och motsättningar.

Det är i det läget vi också behöver en stark lokal demokrati.

jordglob

Vi följer utvecklingen i Ukraina och ser ett nytt aggressivare Ryssland. Spänningarna i Mellan Östern eskalerade tidigare i år med stora lidanden som följd.

Vi tar del av det jihadistiska ISIS framfart i Syrien och Irak där muslimer och kristna brutalt dödas eller fördrivs från sina hem.

Vi tar del av en ökad rasism och främlingsfientlighet i vårt eget Europa. På sina ställen marscheras det återigen under symboler av hakkors och svastikor. Något som var fullständigt otänkbart bara för några år sedan.

Vi ser en ökad anti-semitism och hat mot judar.

Vi tar del av stora umbäranden runt om i världen. Det är som att naturen är i rörelse som en följd av allvarliga klimat- och miljöhot. Det dödliga e-bolaviruset är ännu utom full kontroll och fortsätter att skörda liv.

Det är i den kontexten de nya kommunfullmäktigeledamöterna runt om i Sverige kliver in i sina uppdrag.

Samtidigt så är det så hoppfullt.
Jag säger inte det allmänt hurtigt eller blåögt – men lyssna – världen har aldrig varit mer hoppfullare än just nu när vi snart skriver mitten av 2010-talet.

bibliotket

Aldrig har så många barn och ungdomar fått möjlighet att lära sig läsa, räkna och skriva. Aldrig har läskunnigheten i världen varit så hög.

Och trots att vi ännu inte fått bukt med den allvarliga e-bolasmittan och att diaréer allt jämt är den vanligaste orsaken till barnadödligheten i världen så är många av de stora folksjukdomarna på väg att trängas tillbaka.

Även om mycket är ogjort så ökar insikten och förståelsen för att vi behöver agera för att möta de stora avgörande klimat- och miljöhoten som vi ser tornar upp.

Demonstration

I Bangladesh byar, på Tahirtorget i Kairo, på Hongkongs gator så är det de unga kvinnorna som tar en ny plats. De kräver demokrati och inflytande och det är så hoppfullt.

Den känslan, den erfarenheten och modet måste även smitta in i det kommunala beslutsforumen.

Kanske det också är viktigt för oss här i Sverige att påminna oss om att en stor del av världens länder alltjämt inte är demokratier. I många länder så är människor redo att gå i döden för rätten av att få rösta, att få säga sin mening. Att leva i en demokrati.

Så mitt i den här turbulenta och utmanande världen så uppenbarar sig också en stor hoppfullhet. Det är i den kontexten vi kliver i en ny mandatperiod.

Vikten av att söka förändring
Jag har stor förståelse och respekt för att politik i sig är fylld av motsättningar och olika perspektiv. Det är det som är politik.

Och samtidigt så vill jag utmana.

Många gånger kanske vi fokuserar på att trycka till någon som vi tycker har fel eller vi talar maktspråk därför att han eller hon upplevs som en motståndare.

förändring

Det kommunala uppdraget handlar ytterst som att skapa förutsättningar för förändring – att göra en skillnad.

För Eskilstunaborna, för våra barn, för de äldre, för personer med funktionsnedsättning, för de socialt vingklippta, för de som inte alltid har en röst.

Bygga staden – att leva budskapet i allt vi gör.

Det är också viktigt att påminna sig om att den lokala demokratin är den yttersta garanten för den representativa demokratin. Att alla synpunkter och röster kommer till tals.

Den representativa demokratin har sina brister – men vad är alternativet – att den som har pengar, rätt kontakter, kan lobba eller än värre kan hota sig till fördelar präglar vårt samhälle. 

democracy

Just därför var det en stor högtidsstund runt om bland Sveriges kommuner nu under hösten.

Det lockade kanske inga löpsedlar men var ack så viktigt.

Ha en bra vecka!

Annonser

Responses

 1. Kloka ord, Per
  Jag som bor i Eskilstuna och är aktiv medlem i Direktdemokraterna hörde även dina tal i Kommunfullmäktige sist och ser med förtjusning på ditt inlägg.
  Jag hoppas deltagarna på mötet också tar dina ord på allvar.
  Jag ser med spänning hur demokratin utvecklas i vår kommun.
  Lycka till i fortsättningen i denna anda.

 2. Med ” i samma anda ” menar jag – att ha förståelse för att människor med olika åsikter är politik och det behöver inte vara negativt utan att mer se det som en utmaning. Liksom att man kan ha förståelse för olika åsikter om vad som är det mest demokratiska sättet att styra.

 3. Tack Ludvig för dina kommentarer och kul att du uppskattade mitt välkomsttal i kommunfullmäktige.

  Ha det bra!

  Pär E


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: