Skrivet av: Pär Eriksson | oktober 23, 2014

Veckan som gått – w 44

På jobbet
Vi träffar representanter från Trafikverket med jämna mellan rum.

Tåg Forspark

Det är viktiga kontakter för Eskilstuna. Jag kan minnas en tid då alla våra kommunikationssystem var i stablitet och sällan eller aldrig var i behov av förändring.

Tåget gick sin gilla gång till Stockholm och Västerås. De större infarterna från Katrineholm och Malmköping såg ut som de brukar. Och utanför Årby svischade Stockholmstrafiken förbi.

Nu är Eskilstuna i ständig utveckling och rörelse. Befolkningen ökar och kraven synliggörs på nya och smarta transportlösningar.

Eskilstuna växer4

I det arbetet är Trafikverket en viktig partner för oss.

Den här veckan så träffar kommunstyrelsens arbetsutskott alla nämnder och förvaltningar, styrelser och bolagsledningar. Syftet är att nu så här på hösten komplettera den årsplan som antogs i juni.

Jag uppskattar de här träffarna. Det finns sådan kunskap och driv i våra verksamheter. Och min roll tillsammans med politiken är att se helheten. Att förmå väga ihop alla intressen. Det är det som är så fascinerande att få arbeta som kommundirektör.

deabatt

Till och från blir jag fascinerad över en kommuns breda agenda. Som ett led i att binda ihop energieffektivisering med ljus och hälsa – snacka om ett innovativt angreppssätt – så arrangerades i veckan ett seminarium kring de här frågorna.

Hur ljussätter man rum, hur skapar vi försättningar för en effektiv energianvändning och hur kan ljus skapa trivsel?

Så nu i veckan så var det två professorer – med ljus som expertområde – inbjudna till Eskilstuna. Upplysande…var det.

nattljus

Den här veckan så startar också den sk Nattljus. Vi visar upp hur man kan belysa en stad och både skapa ett vackert och mer tryggare Eskilstuna. En del av installationerna kommer att permanentas.

Apropå en kommuns fantastiska och märkliga bredd. På lördag inviger jag Boktryckets dag.

Jag uppkattar sådana här initiativ. En blandning av historia och folkbildning.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Och så var den då på plats. Det omtalade och omdiskuterade konstverket ”Pin point” som ska förgylla vårt kära Fristadstorg de närmaste hundra (!) åren.

Jag gillar att det blir lite åsiktsbrottande kring konsten och hur man gestaltar en stad.

Jag har sett det i de två andra kommunerna jag jobbat i – Örebro och Västerås. Så det verkar lagbundet att konsten skapar reaktioner.

pin point

Och det är kanske så det ska vara. En konst som bara är estetisk utan att väcka känslor och samtal är kanske inte så mycket att ha.

Vår nya ”Pin point” kommer att väcka känslor. Någon kommer att se en stor symbolik i att Eskilstuna ”pin-pointas”. Vi sticker ut, vill något.

Någon kommer att se en symbolisk sändare. Ytterligare någon kommer att tycka att den är ful och intetsägande. Någon kommer att skapa lite skratt och kanske ge den ett smeknamn.

Precis så ska det vara. Och jag tror att både konstnären och den grupp som gjort beställnnigen och bedömningen står ut med det.

Fristadstorgetx

Det är också Eskilstuna.

Jag tillhör dom som gillar ”Pin-pointen”. Det markerar att Eskilstuna vill något. Korvkiosken har haft sin tid men Eskilstuna är värt så mycket mer.

Äntligen – invigning av nya Fristadstorget 25 oktober 2014 samtiidgt som Eskilstuna passar på att fylla 355 år.

På hemmaplan
Den här helgen är det dags för Sörmlandsidrottens årliga gala där unga idrottare, ledare och föreningar celebreras och uppmärksammas.

Guifs maestro och kloke man Janne Ekman är en av de som är nominerade. Jag har alltid uppskattat Janne. Han har inte bara varit en bra målvakt och ledare utan också en bra och omtyckt lärare.

Hustrun är borta den här helgen så det blir mycket Miles Davies och fri improviserad jazz på CD:n.

Ha en bra helg!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: