Skrivet av: Pär Eriksson | oktober 2, 2014

Veckan som gått – w 40

På jobbet
Jag vet inte om ni haft tillfälle att lyssna på skådespelaren Leonardo DiCaprios brandtal i FN om världens klimatutmaningar.

DiCaprio

På några få korta minuter sammanfattar han läget väl – det brådskar. http://youtu.be/vTyLSr_VCcg

Det känns svårt att skriva men vi i Sverige ”lever” 3,7 jordklot. Det är föga smickrande för ett modernt land.

Det finns ingen anledning att slå sig för bröstet men jag är stolt över att få bo och verka i en kommun som så medvetet ställer miljö- och klimatfrågorna i fokus. Eskilstuna har också uppmärksammats för det arbetet.

PLEEC

PLEEC – ett projekt där vi ytterligare ökar engagemanget för en miljösmart stad

2012 utsågs vi av tidningen Miljöaktuellt till Sveriges bästa miljökommun. 2013 och 2014 var vi på en hedrande andraplats.

Den här veckan invigde vi – om man nu kan inviga en utbildning – en stor satsning bland alla våra medarbetare för att ytterligare öka medvetenheten om miljöfrågorna.

Det sker i form av en interaktiv e-utbildning och jag vill passa på att här flagga för vikten av att ta den här chansen på allvar. Oaktat om vi arbetar inom förskolan, äldreomsorgen, räddningstjänsten, kommunfastigheter eller i någon annan verksamhet så kan vi påverka. Och påverka gör vi om vi har kunskap och förståelse.

Den här veckan träffades kommunledningsgruppen till sitt månadsmöte. På agendan stod två viktiga frågor – näringslivsarbetet och bostadsbyggandet.

Eskilstuna växer4

Båda de här frågorna handlar ytterst om att bygga en stad. Eskilstuna är mitt i en omvandling. Det klassiska industristaden är på väg att bli något annat.

Vi behåller vår tradition och vårt kunnande om hur man producerar samtidigt som vi förnyar både företagandet och vår gestaltning av staden.

Ett bevis på att Eskilstuna är på väg är Företagarnas värdering av Sveriges kommuner som presenterades den här veckan.

Där blev Eskilstuna Sörmlandsbäst och klättrade upp till en 32:a plats i riket från att tidigare hållit till i de nedre regionerna.

Jag är glad att vi har så bra medarbetare, chefer och politiker som är ”commitade” till den här omvandlingen.

Den här veckan var det dags för kommunstyrelsens arbetsutskott. Bland frågorna fanns bl a förslag till ny nämnd- och förvaltningsstruktur, översyn av bolagskoncernen, ekonomiska läget och vattenplan, social investeringsfond, Västerås godsinfrastruktur…ja ni hör… och ett antal motioner och medborgarförslag. Demokrati i vardag.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Jag kan inte nog betona det – Mälardalens högskola är så viktig för Eskilstunas utveckling.

De fungerar inte bara som ett nav för högre utbildning och drar till sig unga människor utan de utbildar också en stor del av våra blivande medarbetare. Bland annart lärare, socionomer, sjuksköterskor, ekonomer och beteendevetare.

Mdh1

En tänkt vy av den nya högskolan

Min bedömning är att det de närmaste 10-15 åren bara byggs en ny högskola i Sverige…och den ligger i vår stad. Det är viktigt.

Här måste vi som Eskilstunabor höja vår blick och förstå betydelsen. Högskolan är inte längre ”bara” på besök, något som råkar ligga här utan Mälardalens högskola är ett med Eskilstuna.

Den här veckan samlar rektor Karin Röding den grupp som består av Södermanlands- och Västmanlandsläns landshövdingar, landstingsdirektörer, Västerås och Eskilstunas kommunchefer och representanter från näringslivet till möte om högskolan.

Det är viktigt att vi drar åt samma håll och vill högskolan väl. Nu är den kärleksförklaringen proklamerad.

På hemmaplan
Jag tror att många känner igen sig. Hustrun och jag sitter och fyller i höstens helger i familjens almanacka och vi hör oss själva – lediga, upptagna, upptagna, lediga…

En mer filosofisk fråga som infinner sig är om man inte alltid är ledig på helgerna.

Våren var oerhört fin. Sommaren den bästa på länge och nu upplever vi en vacker höst. Vad månne bliva av vintern? Dags att valla upp skidorna.

Annars lyssnar jag på the grand old man Willie Nelson – 81 år gammal – och det låter så bra.

Ha en riktigt bra och ledig (?) hösthelg!

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: