Skrivet av: Pär Eriksson | augusti 28, 2014

Veckan som gått – w 35

På jobbet
Under det senaste året så har det varit mycker prat om nytt bad och ny arena.

ishall

I kommunfullmäktiges beslut 2012 ingick också att det skulle byggas en ny ishall. Kanske lite i skymundan i debatten och i media så står den nu klar.

Även om det inte är någon Globen så är det viktigt att en stad med 100 000 invånare har två ordentliga isrinkar. Den nya isladan kommer att användas av hockeyn, konståkningen och allmänheten.

Den här veckan så var det dags för invigning.

Det märks att det är valtider. Politikerna har fullt upp att både summera och ta ut sina partiers färdriktning för de närmaste fyra åren.

Den kommunala organisationen är av naturliga skäl inte involverad i det men ändå så har vi en rad förberedelser och utrednings- och analysuppdrag att jobba med inför en ny mandatperiod.

Det är en stor apparat att förbereda nya ledamöter och deras introduktion i fullmäktige, nämnder och styrelser. Men vi har ett erfaret gäng som vet hur en slipsten dras.

Parallellt har vi påbörjat en översyn av både nämnd- och förvaltningsstruktur och hur vi ska utveckla våra kommunala bolag.

Visonsstjärnan

Det är klokt att göra det inför en ny mandatperiod. Bl a ska nya politiska prioriteringar och inriktningar kunna få genomslag.

Ett annat uppdrag i vår portfölj är att tillsammans med övriga kommer och landstinget se över Regionförbundet Sörmland. Uppdraget är att stärka samarbetet mellan Sörmlandskommunerna och stå starka inför eventuella större regionsamarbeten 2019.

På kommunledningsgruppens möte i veckan så ägnade vi en del tid till att diskutera Mälardalens högskola. Redan idag har vi goda relationer och bara det faktum att det ska byggas en ny högskola vid nuvarande Vattenpalatset och Sporthallen ger energi.

Förutom att stärka banden mellan forskning och vårt behov av verksamhetsutveckling så kommer vi att ha än mer fokus på studenterna. Hur säkrar vi att de trivs i Eskilstuna och att det finns bra bostäder och ett bra kultur- och nöjesliv? Där har vi ett stort ansvar som kommun.

Ett av de roligaste uppdragen jag har är att träffa våra framtida ledare. Och den här veckan är det dags igen.

Framtidens ledare1

Ett gäng Framtidens ledare anno 2010 – många är idag chefer i våra verksamheter

Sedan många år så genomför vi en utbildning som kallas ”Framtidens ledare”. Idén bygger på att vi väljer ut ett antal unga medarbetare som ges möjlighet att utveckla sig själva och ”känna på” om ledarskapet är något för dom.

Genom åren har intresset varit oerhört stort och bland flera hundra ”tvingas” vi välja ett 20-tal. Vi har en idé att ca 2/3 av våra nya ledare ska vara rekryterade ur vår egen organisation och 1/3 från andra kommuner, organisationer och företag. Min erfarenhet är att man då får både stabilitet och känsla för Eskilstuna samtidigt som det hela tiden kommer in nya impulser och erfarenheter.

Många av våra nuvarande chefer kommer just från ”Framtidens Ledare”.

Genom åren har många gjort ett riktigt bra jobb med det här men det går inte att inte nämna Eva Borgström som ansvarar och håller ihop det här arbetet med så mycket bra energi och kunnande. Tack Eva – om jag inte sagt det tidigare.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Genom åren så har kanske Eskilstuna intet illräckligt gjort sig känd som en evenemangsstad. Stora evenemang tenderar att hamna i våra grannstäder Örebro och Västerås eller Uppsala och Linköping.

Esklistuna3

Men nu ska det bli ändring på det. Eller rättare sagt det är en förändring på gång.

Jag som levt i Eskilstuna i nästan hela mitt liv ser förändringen. Fler musik- och kulturupplevelser, fler större konferenser, samlingar och föreningsträffar hamnar i Eskilstuna.

I det här arbetet är våra hotell extra viktiga. Och naturligtvis Eskilstuna Marknadsförings AB och vår egen kommunala organisation. Men det handlar också om hur vi pratar om Eskilstuna – var och en av oss. Nämner vi vår stad i positiva ordalag och menar något med det eller ”hackar” vi och pratar ner Eskilstuna. Min erfarenhet är att sådant är viktigt.

We love Eskilstuna

Nu är friidrotts EM för juniorer på väg in till Eskilstuna nästa sommar. Det är första gången som ett JEM hålls i Sverige så vi har tagit på oss ett stort ansvar tillsammans med Svenska Friidrottsförbundet

Mer än 2000 deltagare, tränare och funktionärer deltar. Lägg då till all föräldar, kompisar, friidrottsintresserade och Eskilstunabor så börjar vi ana storleken på det här.

Jag skulle vilja att alla som besöker oss den här veckan kommer ihåg oss som en välkomnande stad där våra gäster möts av en öppen hand och serviceanda.

JEM

Notera gärna 16-19 juli 2015 redan nu i era almanackor.

På hemmaplan
Ice Bucket Challange sprider sig som en löpeld på sociala medier. Ett gäng amerikanska fotbollsspelare ville uppmärksamma att en av deras lagkamrater hade drabbats av den dödliga nervsjukdomen ALS. Genom att hälla en ishink vatten över sig ville man sprida budskapet om att det var viktigt att samla in pengar till forskning.

ice bucket

I helgen så hamnade hinken hos mig efter att utmaningen kom från min kollega Palle Lundberg i Helsingborg.

Så det blev att kalla på dottern och svärsonen och rigga ishink och inspelning. Och naturligtvis pengar till ALS-forskningen pg 90 00 49 – 8.

Jag växte upp runt Djurgården och Ekängsområdet. Vi var ett antal grabbar som blev bästakompisar och som på olika sätt följt varandra under 50-60 år.

På lördag träffas vi och jag gissar att det blir många skratt och minnen och naturligtvis 5-kamp och frågesport. Alltid när man är hos Erikssons.

Ha en bra helg – sommarvädret lär vara på väg tillbaka.

 

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: