Skrivet av: Pär Eriksson | augusti 4, 2014

Sommarpärspektiv XI – sommarsummarum 2014

Det återstår förhoppningsvis en vacker augustimånad innan vi stänger sommaren för den här gången.

Sommar

En helt underbar sommar med riktigt, riktigt fint sommarväder.

Och samtidigt så gnager det någonstans. Bombningar över Gaza, fortsätta spänningar i Ukraina, en vettlös extrem islamism som driver både bort bort kristna och muslimer i delar av Syrien och Irak, ett ebolavirus som är svår att få stopp på.

Så nog har vi en turbulent värld att möta i höst.

Den lite mer lätttsamma sommaren summerar jag så här;

Bästa fotbolls-VM-minne: Att i störtregn på Brandenburger Tor titta på Tyskland-Usa var uppfriskande på alla sätt. Kanske kunde jag ana att det var de blivande världsmästarna jag såg där på storbilds-skärmen.

Fotbolls-VM blev en påminnelse om att världskartan är på väg att ritas om. De tidigare VM-guldmedaljörerna Spanien, Italien och England fick vända hem tidigt och Brasiliens sorti var talande. Det var länder som Costa Rica, Chile, Colombia och Ghana som stod för det nya och fartfyllda.

Men framförallt karaktäriserades VM av Tysklands moderna, tekniska och välspelade fotboll.

Sommarens bästa TV: Gillar den tyska serien ”Weissensee” som speglar Östtyskland åren innan muren föll. Blev ett bra komplement till min Berlin-resa i juni.

Sommarens musik: På CD har det blandats med Al Green och isländska Sigur Ros. Live så var det New York-bandet och legendarerna från 1970-talet Television som spelade på Stockholm Art and Music Festival. På samma scen klev också en av mina husgudar upp – Neil Young.

Sommarens bästa radio: Producenten och Imperiet-basisten Christian Falks Sommar i P1 berörde. Christian dog bara veckorna innan programmet sändes.

En extra eloge till P-O Enquists program ”Allvarligt talat” – också det i P1 – där lyssnare ställer lite mer filosofiska frågor om livet. Jag gillar sådant här.

Bästa sommarläsning: De vackraste orden kom från Torgny Lindgrens ”Klingsor” men mest uppskattade jag att Bosse Lundkvist gav mig hans far Svante Lundkvists diktböcker ”Noteringar” och ”I grund och botten”. Det bor en liten lyriker i mig.

På sommardeckar-fronten så får Carl-Johan Vallgrens ”Skuggpojken” och Tove Alsterdal ”I tystnaden begravd” mer än godkänt. Om det är välskrivet brukar det bli bra.

Sommar1

Sommarens bästa Eskilstuna: Att det har varit fullt av liv och engagemang. Från Näshulta till Sundbyholm. Teater, musik och glädje. Och strandhänget vid Nybron som blev så bra. Och nya Stadsparken som bjuder på musikal. Tre torg som fylldes med aktiviteter. Må den här stämningen bära oss in i hösten.

Bra att Eskilstuna kommun var synligt på Pridefestivalen och mitt i allt ihop har vi hunnit delta i en vänortssamling i Esbjerg,

Nu laddar vi för tre dagars Parkfestival. Stan  lever…

Ha en fin augusti!

 

 

 

 

 

Annonser

Responses

 1. Hej i sommaren Pär!
  Kul att Du nämner Torgny Lindgren, min granne här nere i Östergötland.Mycket av innehållet i Klingsor har ju rötter i Tjärstad/Kättilstad.
  Inte varje dag man läser med sådan närhet om sin bygd som här blev fallet. Vår gemensamme granne/vän härnere – konstnären Bertil Almlöf – har uppenbarligen inspirerat Torgny. Ja Du kan ju innehållet. Kanske Du har kopplingar till Torgnys norrländska uppväxt? Och snart kommer Din egen bok! Kanske Du redovisar Din ”favorithusmanskost” i denna!

  Ha det fortsatt gott och hoppas hälsan (”och pölsan”) är god.

  /// Vännen Hans-Erik

 2. Hej Hans!
  Kul att höra om Lindgrens Östergöta-koppling. Hade inte fångat det.

  Nja…ledarskapsbok blir det men väldigt lite kokbok. Eller också är det ett hopkok…

  Ha det bra!
  Pär E


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: