Skrivet av: Pär Eriksson | juli 29, 2014

Sommarpärspektiv X – …å dessa paradoxer och vikten av att förstå samtiden

Det är onekligen en svårtolkad tid vi lever i.

barn

För några veckor sedan kunde vi ta del av Landstinget Sörmlands analys av barn och ungdomars hälsa. Det fanns många positiva tecken som är värda att lyfta fram. Barn och ungdomars situation har förbättrats vad gäller t ex trivsel i skolan, mobbing, användning av alkohol och droger, att ha någon att prata med.

Samtidigt tar vi del av färsk självmordsstatistik som beskriver en annan verklighet där antalet unga människor som tar sitt liv ökat.

Samtidigt som dagens pensionärer aldrig någonsin i världshistorien levt ett sådant bra liv som just nu så tar vi del av att antalet äldre med alkoholproblem aldrig varit större.

Samtidigt som kristna och muslimer fördrivs från sina hem i Irak och Syrien av militanta islamister som vill upprätta ett kalifat med inspiration från 800-talet så har kvinnornas ställning aldrig varit starkare.

Jag tror läsaren förstår mitt underliggande budskap. Vi lever verkligen i paradoxernas tidevarv.

Och med den förståelsen ökar också vår förmåga till utveckling och att ta världen och samhället framåt.

Många gånger blir vi låsta och fastfrusna i givna föreställningar om hur saker och ting är. Antingen så har vi människor en tendens att bara se det dåliga och svarta – det är inga problem att hitta siffror, statistik och händelser som styrker en sådan världsbild.

Eller också tenderar vi att hänge oss åt positiva och ljusa beskrivningar av samhället och världens utveckling. Det är inga problem att hitta stöd för den tesen.

Min erfarenhet genom åren är att om vi lyckas se dessa båda sidor av utveckling som något naturligt så ökar också kraften, energin och trovärdigheten att nå verklig förändring.

Vi behöver förstå att skolan aldrig haft så stora resurser och möjligheter som just nu. Samtidigt som vi måste förstå att det också finns elever som inte lär sig läsa och räkna.

Vi måste förstå att samtidigt som barn och ungdomar aldrig blivit så lyssnade på som just nu så känner sig många utanför och får snarare ta emot slag och hot än stöd och värme.

Samtidigt som vi har en god äldreomsorg med välutbildade medarbetare och fantastiska frivillig insatser så har vi liggsår och en stark känsla av ensamhet bland äldre.

Samtidigt som de stora folksjukdomarna är på väg att trängas tillbaka så skördar diaréer, Aids- och Ebolaepidemier stora offer i världen.

elever

Samtidigt som allt fler barn lär sig läsa, skriva och räkna i världen så utsätts unga tjejer och kvinnor för ett systematiskt förtryck och ställs utanför möjlighet till utbildning.

Förståelsen för att vi lever i paradoxernas tid är nyckeln till en ny insikt om hur vi skapar förändring på djupet. Med den insikten ser vi och tar till oss framgångarna samtidigt som vi öppet och klarsynt tar till oss utmaningarna.

För det är väl det vi i grunden vill…förändra samhället och hela städer?

Ha en fortsatt skön sommar!

 

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: