Skrivet av: Pär Eriksson | juli 22, 2014

Sommarpärspektiv VIII – …å dessa sagor och denna viktiga läsning

– Läs mer, ropade barnbarnen i kör.

Läsning2

Vi hade precis varit på Sagostigen – söder om Eskilstuna, i närheten av Malmköping och Hälleforsnäs.

Sagostigen – som är precis vad det heter, en stig med ett antal illustrerade klassiska sagor – skulle enligt affärslogikens spelregler kunnat vara nedlagt för flera år sedan.

Men med en snart 50-årig historia så står sig Sagostigen mer än väl för de yngsta barnen. Det verkar som att det finns en längtan efter de klasiska folksagorna. Berättelserna om barn, prinsar och prinsessor som råkar illa ut men där det goda och rättrådiga alltid vinner i slutet – gärna med en moralisk lärdom.

Min erfarenhet är också att sagorna har betydelse för det fortsatta så viktiga läsandet. Under de senaste åren har vi kunnat följa utvecklingen bland skolelever där det visar sig att det regelbundna läsandet hos barn och ungdomar minskat. Särskilt bland pojkar.

Läsning

Nu i sommar så presenterade SCB en glädjande nyhet att läsningen bland pojkar ökat. Det visar sig också att elever i ökad omfattning tar del av nyheter. Med hopp om att det är en trend som står sig.

Läsandet av böcker är viktigt. Särskilt kanske i den digitala världen. Läsningen ger andra associationer och tillfälle till reflektion. Läsningen skapar tillfälle till att utveckla fantasi och att tänka abstrakt.

Läsning ökar intresset för skolarbetet och förståelse för andra ämnen.

Men framförallt är det roligt och spännande.

Förskolan, skolan och föreningslivet har naturligvis en viktig roll men kan aldrig ersätta det där genuina läsintresset som måste uppmuntras från oss vuxna – föräldrar, far- och morföräldrar, syskon och kompisar.

Vår roll har aldrig varit viktigare.

– Läs mer, var det gemensamma fältropet den här kvällen efter besöket på Sagostigen.

Och Bockarna Bruce, Hans och Greta och Snövit i alla ära men det som var mest spännande den här kvällen var den eget komponerade berättelsen om de små 5-åriga flickorna Petra, Petronella och den snälla jätten Sagasus och deras äventyr.

Jag hann inte ens komma till slutet innan de sov i varandras armar. Drömmande om den där snälla jätten…

Ha en fortsatt fin sommar!

 

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: