Skrivet av: Pär Eriksson | juli 20, 2014

Sommarpärspektiv VII – …å denna vackra sommar, folkrätt och anständighet

Sommarsverige är så vackert. Det räcker med att åka några kilometer utanför stadskärnorna för att möta vajande havre- och rågfält.

sommarblommor

Vägrenarna dekoreras av det vackraste av lupiner, prästkragar och rallarros. Så det finns all anledning att njuta och hämta den där nödvändiga energin.

Och samtidigt är det något som skaver, något som på djupet oroar. Mitt i sommarkänslan tar vi del av bombningar och markoffensiv i Gaza. Det nedskjutna passagerarplanet i Ukraina förbryllar och signalerar ökade motsättningar.

I Syrien och delar av Irak strävar militanta islamister efter att skapa ett kalifat som hämtar inspiration från 800-talet. Såväl muslimer som kristna flyr i tusental.

Ibland kan det vara svårt att orientera sig. Världen tenderar att bli allt mer svårtolkad. Ibland är det svårt att särskilja ren propaganda från saklig information. Känslor blandas med fakta. Vi hänvisas till media och att journalisterna gör sitt jobb.

I de här lägena måste vi ha något att hålla oss i, ett broräcke som åtminstone leder oss över det närmaste vattendraget.

Jag menar att det är den internationella folkrätten som måste vara den vägledningen. Annars kommer vi obönhörligen att bli offer för vem som för tillfälligt är starkast, äger och styr informationsflödet. En kamp som blir allt intensivare i det nya snabba medialandskapet.

Den internationella folkrätten anger väl hur stater kan och ska agera mot varandra.

Den internationella folkrätten har sin grund i de demokratiska fri- och rättigheterna, staters suveränitet och självständighet. Den anger också om hur man får agera i krig och väpnade konflikter.

Det här är det enda vi har att hålla oss i. Så sårbart men också så viktigt.

För vad är alternativet – att det råder total barbari, att den starke gör som den vill, att vi sympatiserar med de vi råkar gilla av ideologiska skäl? Terror och våld ersätter dialog, samtal och försök till konstruktiva lösningar.

Så mitt i den här turbulenta världen så blir den internationella folkrätten än viktigare att försvara och upprätthålla. Om inte annat av ren anständighet och någon slags känsla för demokratiska spelregler.

Hur ska världen annars kunna existera och hur ska vi kunna leva i bred samexistens om ett land tar sig rätten att ockupera ett annat eller tar sig rätten att införliva ett landområde. Eller att fördriva miljontals människor från sina hem.

Anständighet…ren anständighet.

Ha en fortsatt bra sommar!

 


Svar

  1. Hej Pär!
    Bra att Du tar upp folkrätten. Det breddar perspektivet på våra mera jordnära samarbetsproblem mellan blocken i Eskilstuna. Det inses lätt att det är lite som skiljer blocken. Vissa talar om ”demokraticirkus” och ”valboskap med” i raljant ton, men vi bör nog tänka till! Bättre med överbemannad politisk organisation än motsvarande anorektisk sådan. Det kostar ett antal miljoner och visst kan det ”bantas och effektiviseras”, Vi får nu se vad våra ”ungdomspolitiker”( 30+) hittar på.
    Frågan gäller privat eller offentlig utförare! Huvudbeställare och kvalitetsgarant är alltid den politiskt styrda kommunen.
    En extrem variant vore att kommunen hade två ”Stadsdiektörer” . En styrstödjande och en operativt verkställande. Kanske Du och jag får se något liknande i framtiden. Därför blir Din ”minnesbok” ett viktigt historiskt dokument i kommande diskursskifte i Eskilstuna. Betänk att


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: