Skrivet av: Pär Eriksson | juli 18, 2014

Sommarpärspektiv VI 2014 – …å denna märkliga hoppfulla värld

Genom åren så har författaren, journalisten, filmaren och världsresenären Lasse Berg varit en följeslagare – om än via boken.

Lasse Berg

Genom tre läsvärda böcker har vi fått följa med på Bergs resor. Nu under våren kom den tredje och avslutande (?) ”Ut ur Kalahari” med det underbara tillägget – Drömmen om det goda livet.

Bergs styrkan är att han vet vad han pratar om. Han har rest under nästan hela sitt liv. Framförallt i Afrika men också i Asien och Latinamerika. Han möter människor i byar och städer, på barer och i skolor, på arbetsplatser och i deras hem. Men han tänker stort och globalt.

Och hans budskap går inte att ta miste på. Han återvänder till indiska byar och kvarter och till afrikanska miljöer han mött för 20-30 år sedan. Och det han ser är så hoppfullt.

Där det tidigare rådde ren fattigdom, brist på mat och rent vatten ser han nu moderna anläggningar och läskunniga barn.

Kalahari

Bergs grundtes genom alla böcker är att människan ursprungligen har sina rötter i Afrika. Han menar också att människan genom årtusenden varit inriktad på samarbete och att mänskliga samhällen byggs på gemenskap och vänskap.

Men Berg är ingen drömmare eller utopist. Han ser motgångarna, han ser egoismen och konsumismen. Han ser fattigdomen och motsättningarna. Men det som skiljer honom från andra tolkare av världen är att han nöjer sig inte med det. Han ger motbilder. Han berättar andra berättelser om utveckling.

Han ser Afrika och Asien med andra glagögon än genom de så vanliga europeiska prismorna. Samtidigt ställer han också den svåra och utmanande frågan om vad det är som gör att Afrika inte tar det där avgörande steget i sin utveckling. Han försöker ge några tänkbara svar på en fråga som är svår eller svaret ännu inte är givet.

Så har du en stund över i sommar – om du vill bli inspirerad samtidigt som du ges tillfälle att själv reflektera och tänka – ge dig gärna i kast med Lasse Bergs ”Ut ur Kalahari”. Att drömma om det goda livet är aldrig fel.

Det är kanske än viktigare i en tid då bomberna faller över Mellanöstern och motsättningarna tenderar att öka i det så oroliga Irak, Syrien och Ukraina.

Ha en fortsatt fin sommar!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: