Skrivet av: Pär Eriksson | juli 8, 2014

Sommarpärspektiv IV 2014 – …å denna kärlek till fotbollen

Det är något märkligt och läckert med fotboll.

Fotboll1

Det verkar som att den spelas överallt och av alla. Nå, kanske lite överdrivet men fotboll är definitivt världens största och pouläraste sport.

Man beräknar att det finns 265 miljoner fotbollsspelare i världen. En miljon av dom finns i Sverige. Det mest fotbollsgalnaste landet är Costa Rica där hela 27% av befolkningen spelar fotboll.

Lägger vi sedan till alla aktiva supportrar, föräldrar och engagerade så verkar fotboll vara något som berör hela världen.

Det är en häftig känsla och det är kanske där vi har svaret om varför fotbollen är så viktig och populär. I en turbulent värld med ökade spänningar blir fotbollen något som förenar.

Fotboll3

För många av oss inbitna fotbollsälskare så handlar det inte bara om spänning, en match, en seger eller förlust utan så mycket mer. I de bästa av världar blir fotbollen något som skapar förståelse och gemenskap.  Ett språk alla förstår och kan ta till sig.

Fotboll4

Fotboll är också en fråga om politik och värderingar. Ingen sport är så starkt förbunden med sociala identiteter. Centralmaktens Real Madrid eller Kataloniens Barcelona. Hamnarbetarnas West Ham eller Abramovich Chelsea. Katolikernas Celtic eller det protestantiska Glasgow Rangers.

Eller pröva rotsystemen i vårt eget City och IFK. En bra lektion för den som tror att det ”bara” är att slå ihop lagen. Eller pröva att bilda ett Stockholm United av AIK, Djurgården och Hammarby.

Fotbollslag är sociala markörer och lever på gott och ont sina egna liv och formar sina egna identiteter. Och det är kanske det som gör fotbollen så unik. Den skapar sociala mönster på ett lekfullt och inte alltid på så allvarligt sätt.

Detta skrivet med full vetskap om huliganism och våld som tenderar att trasa sönder kärleken till fotbollen men som den stora delen av fotbollspubliken känner sig främmande inför.

Maradona

Fotboll handlar också om ledarskap. Tränare som är både strateger och taktiker. Stora ledare som får ihop en grupp och kan motviera enskilda. Men också om spelare som blir symboliska härförare. En Beckenbauer, en Pelé och Maradonna. Men där finns också också en vildsint Cantona, en skallande Zidane och en bitande Suarez.

Fotboll är poesi och konst. Zlatans bicicletas i matchen mot England 2012. Messis smekande frisparkar som ingen verkar kunna göra något åt. Eller den engelske målvakten Gordon Banks omöjliga räddning nere vid stolproten 1970 på Pelés nick. Allt detta är för evigt inskrivet i idrottshistorien.

Å ändå så är fotboll ganska oviktigt – i det stora hela. När matchen är över går vi vidare. Kanske en tår, en smekande besvikelse vid en förlorad VM-match men inte mer. I den meningen är fotbollen fascinerande. Den väcker så mycket känslor – och ändå bara på låtsas.

Fotboll5

Nu kliver damerna in allt tydligare. Fler unga tjejer väljer att spela fotboll. I vårt eget Eskilstuna är det United som dominerar och sett till att vi äntligen får se allsvensk fotboll igen på Tunavallen. Det var 50 år sedan sist.

Och min egen livslånga kärlek lär hålla i sig. Fotbollen har följt mig från kvartersfotbollen i City och IFK, åskådare på Ekängen, Tunavallen och Eyravallen, via flicktränare i klassiska Örebrolaget Sturehov till aktiv och engagerad förälder. Till slut har jag svårt att minnas alla lagen som barnen spelat in – ÖSK, IFK, Södra FF, Tunafors och Östermalm…

Fotboll

Och så nu som morfar vid sidan av planen. Nu skriver vi BK Sport och Skogtorps Goif Och det är alltid lika roligt. Lika kul.

Denna runda lilla läderkula som tycks försätta en hel värld i känslostorm.

Ha en fortsatt bra fotbolls-sommar!

 

 

 

 

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: