Skrivet av: Pär Eriksson | juli 2, 2014

Sommarpärspektiv III 2014 – …å dessa tappert kämpande ungdomar

Jag önskade att jag hade tillgång till Hans Roslings pedagogiska bubblor.

Rosling

Ni vet professorn som på ett både underhållande och undervisande sätt beskriver utvecklingen i världen vad gäller t ex läskunnighet och barnadödlighet.

Om jag hade haft den möjligheten så skulle ni fått se att det finns många positiva tendenser när det gäller ungdomars liv och hälsa. Bubblorna går åt rätt håll.

Rapporten som just heter ”Liv och hälsa ung – hur mår niondeklassarna i Sörmland” dimper ner på mitt skrivbord som en påminnelse om att de gängse mediabilderna eller allmänhetens uppfattning inte alltid är sanna. Allt blir inte bara sämre. Snarare präglas rapporten av en optimism.

ungdomar

Andelen elever som aldrig druckit alkohol har ökat under en tioårsperiod. Rökningen har blivit mindre vanligt och andelen elever som aldrig skolkar har ökat markant. Och se upp – du tror väl mig inte – men även våld och kriminalitet minskar i den här ungdomsgruppen.

Rapporten summerar attt majoriteten av ungdomarna mår bra, de trivs i skolan, är nöjda med sin fritid och har en eller fler kompisar som man kan prata ”om allt” med.

Den här positiva bilden – om än målad med grov pensel – har också en annan sida. Andelen elever med psykosomatiska besvär som nedstämdhet, stress, oro och ängslan tenderar att öka.

Det finns också en påtaglig skillnad på hur man mår beroende på om man bor med båda sin föräldrar eller inte. Likaså om ens föräldrar arbetar och studerar eller är arbetslösa.

Det finns också skillnader mellan pojkar och flickor som behöver tas på allvar.

elever3

Och det är precis här vi har utmaningen. Dels att vi vuxna måste börja berätta om allt det goda. Att ge upprättelse till den här ungdomsgenerationen som vi så ofta beskriver i negativa ord. De super, slåss, skolkar och går i sämsta flumskolan. Det stämmer inte. Det är dags att ge motbilder, motberättelser.

Detta samtidigt som vi tar problemen på störtsta allvar. För utmaningar finns det gott om.

Jag noterar att rapporten avslutar med några goda råd. Råd som jag gärna förstärker och lyfter upp. De ligger också i samma riktning som mina egna erfarenheter av att ha arbetat med ungdomar under många år.

Läsande

Sätt fokus på arbetslösheten, säkra att alla klarar skolan med godkända betyg, förstärk det pykosociala stödet och öka delaktigheten.

Så svårt och samtidigt så lätt är det.

Vi har allt framför oss!

Ha en fortsatt bra juli!

 

 

 

Annonser

Responses

  1. Ett tips: Bygg broar mellan ungdoms- och äldrepolitiken!
    Vidare måste Civilsamhällets samlade styrka mobiliseras. Samtidigt bör kommunorganisationen och dess verksamheter effektiviseras och strukturrationaliseras. Offentligt finansierad verksamhet måste samspela bättre med civilsamhället och näringslivet.
    ”Så enkelt och samtidigt lätt är det”.
    ( För att möjliggöra detta krävs nog en ”ny politik” i Eskilstuna.)
    Med vänlig sommarhälsning!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: