Skrivet av: Pär Eriksson | juni 22, 2014

Sommarpärspektiv I 2014 – …å denna moderna kommun

Jag tror att det var på våren 2010. Jag var inbjuden för att träffa Kommunals styrelse.

Kvinnor

Jag var relativt ny i min roll och Kommunal hade valt ett antal nya ledamöter. Stämningen var god och det kändes som att det blåste en vind av förnyelse.

Jag minns att det var ett konstruktivt möte och vi skildes med en ambition att driva frågan om att ge medarbetarna möjlighet att arbeta helhet.

Jag hade under mina år i Västerås varit chef för vård och omsorg och vet hur viktig frågan var både för arbetsgivaren och de fackliga organisationerna.

Och det tog tid. Inte tu talt om annat. Förra veckan – vi skriver mer än 4 år och ett antal förhandlare, fackordföranden och HR-direktörer senare – så undertecknade Eskilstuna kommun och Kommunal ett gemensamt avtal som innehåller möjlighet att arbeta heltid kombinerat med att ta bort det vi kallar delade turer.

Det här är en framgång – för brukaren, för medarbetaren och för arbetsgivaren.

grupp

Det är möjligt att det skulle ha gått fortare. Men för oss som följt processen inifrån vet att det inte har varit möjligt – eller kanske vi ska skriva inte moget.

Vi var inte riktigt där vare sig fack, medarbetare eller chefer och politik. Vi var inte redo på respektive håll. Alternativt så hade någon känt sig överkörd och då hade det ändock inte blivit bra

Många kommuner har redan ingått liknade avtal men inte gått så långt i upplägget som Eskilstuna nu gör.

Jag får ett antal hälsningar från kollegor och kommunchefer under veckan. Budskapet är tydligt; Eskilstuna sätter en ny standard för vård och omsorg.

Och ytterst handlar det om att forma en modern vård och omsorg som lockar unga välutbildade att jobba i den så viktiga verksamheten och att erbjuda bra arbetsvillkor så att våra erfarna och äldre medarbetare väljer att stanna kvar.

Att då ha möjlighet att arbeta heltid eller annan ”önskearbetstid” och ta bort delade turer känns som ett steg i rätt riktning.

I och med det här avtalet så avslutas ingenting. Tvärtom. Det är nu det börjar.

Ha en fortsatt bra sommar!

 

 

 

 

Annonser

Responses

 1. Intressant Pär. Innebär avtalet att den samlade lönekostnaden kommer att öka? Innebär avtalet att det blir många av Kommunals medlemmar som inte kommer att få arbeta kvar på timmar?
  Fortsatt trevlig sommar.

  • Relevanta frågor Johan. De mer noggranna analyserna är gjorda av verksamheten – Vuxenförvaltningen och Torshälla. Lönekostnaderna skall inte förändras ngt avgörande. Iden är att växla höga vikariekostnader mot en högre grundbemanning. I avtalet ingår också att medarbetaren kan arbeta på ett näraliggande boende en viss del av den totala arbetstiden. Nu har vi en tid på oss att tillsammans – ledning och medarbetare -utveckla scheman och upplägg. Det är nu det börjar.
   Ha det bra!
   Pär E

 2. Hej igen, dina svar väcker några frågor. Betalar kommunen i dagsläget mer till vikarierna per timme än till den ordinarie personalen? Så avtalet innebär att kommunen framöver får fler arbetade timmar för samma lönekostnad? Om svaret är Ja, vad har hindrat kommunen att accepterat Kommunals krav långt tidigare? Fortsätt kämpa för eskilstunabornas bästa 🙂

  • Hej igen Johan!
   Vikarieanskaffning är ett stort jobb i sig och också att hitta kvalificerade medarbetare. Min erfarenhet är positiv när det gäller att öka upp grundbemanningen. Du vinner kontinuitet och får ett mindre sårbart system. Men dygnet-runt verksamhet kräver också vikarier framöver om än inte i lika stor omfattning. Vi kommer att följa ekonomin extra noga. Det krävs en hel del av flexibilitet och nytänkande framöver – bl.a. för att leva upp till att ta bort de sk delade turerna.
   Ha det bra
   Pär E


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: