Skrivet av: Pär Eriksson | juni 8, 2014

Om generationers arv, ett kärleksförhållande och vikten av en högskola

Kanske tillhör jag den sista generationen som växte upp med budskapet att det fanns jobb bara man ville.

Skolsal

Underförstått om man är uppvuxen i en stad som Eskilstuna så fanns jobben inom industrin. Det var så 1960- och kanske även 1970-talets verklighet såg ut.

Jag tror att vi äldre kan känna igen oss i budskapet. Det var rätt då och fullt logiskt.

Mer problematiskt blir det om vi fortfarande bär den bilden. Ett slags generationernas arv i en stad som producerat och tillverkat i mer än 400 år.

Dagens arbetsliv kräver utbildning
Idag finns det knappt något yrke, något jobb som inte kräver någon form av utbildning eller kompetens. Det sätter varje person, varje samhälle och varje ort i ett nytt läge att förhålla sig till.

Demokrativecka

Det är därför skolan är så viktig för städer som Eskilstuna. Vår förmåga att hålla hög kvalitet på grund- och gymnasieskolan och hög motivation hos den enskilde eleven. Och kanske viktigast – föräldrar som pratar väl om skolan och lärarna.

Det är också i det här sammanhanget vi skall se Mälardalens högskola. Den etablerades i mitten av 1970-talet i Eskilstuna och vår grannstad Västerås. Två stolta industristäder som stod inför en ny framtid och behov av stor omstrukturering.

Eskilstunas viktigaste beslut
Etableringen av högskolan är kanske det enskilt viktigaste beslutet som berört Eskilstuna sett i ett 50-årsperspektiv.

lärare2

En högskola ändrar en stad drastiskt. Det handlar inte bara om att stadsbilden fylls av unga människor utan framförallt att Eskilstuna höjer sin utbildningsnivå. Helt plötsligt så går det att utbilda sig till lärare, sjuksköterska, socionom, ekonom, beteendevetare och civilingenjör utan att behöva flytta från staden. Lägg då till de som flyttar till oss på grund av högskolan och utbildningens möjligheter.

En stor del av de Eskilstunabor som har en akademisk utbildning har utbildats på Mälardalens högskola. En stor del av kommunens och landstingets medarbetare har sin bakgrund på högskolan.

grupp

Och ändå så kan jag ibland uppleva att högskolan ses som en främmande fågel i Eskilstuna. En arbetsplats bland andra som råkar hyra lokaler i Eskilstuna.

Jag skriver inte det med särskilt spetsig och kritisk penna utan mer för att skapa förståelse.

Lita på utvecklingen
Jag har själv egna erfarenheter av utvecklingen i Örebro. Den följde samma mönster. Från några tillfälliga lokaler i Eyraområdet i början av 1970-talet till en liten högskola i Almby som kände sig fram under några decennier till dagens moderna universitet med tusentals studerande och personal.

Jag såg samma utveckling under mina år i Västerås. En liten oansenlig högskola i gamla Zimmermanska till dagens moderna campus strax utanför centrumkärnan.

Min erfarenhet är att det tog tid innan högskolan och universitetet vann respekt och förståelse hos Västeråsarna och Örebroarna.

Volvo

Idag kräver jobben inom industrin mer av high-tech och utbildning

Inte behövdes det någon högskola. Jobben fanns på ASEA eller inom skoindustrin…eller kex-industrin…

Idag sker samma utveckling, samma process i vår egen stad.

Högskolan behöver fler tillskyndare och vänner. Insändarsidorna och sociala medier borde vara fulla med artiklar och tankar om högskolans betydelse för vår stad.

En modern kommun förutsätter en modern högskola
Men i takt med förståelsen av dess betydelse för näringsliv och det offentliga, för enskilda, för föreningar och organisationer så kommer också högskolan att stärka sin ställning i Eskilstuna.

Det förutsätter också att högskolan förmår bli än mer öppen, än mer utåtriktad och kvalitetsmedveten och utstråla att Eskilstuna och Västerås, Västmanland och Sörmland är viktiga.

Framtid - Utbildning

Det är så ett verkligt förhållande utvecklas – från en flört, till regelbundna dejter till ett varaktigt kärleksförhållande.

Och kärlek växer alltid i ömsesidighet och en obändig tro på varandra. Även om omgivningen, släkt och vänner kan vara lite kritiska.

Samhällskontraktet

Det är ingen slump att en av samarbetsforumet Samhällskontraktets deviser är – Högskolan+kommunerna = sant.

Det är så man bygger en modern stad.

Vi har allt framför oss!

Ha en bra vecka!

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: