Skrivet av: Pär Eriksson | maj 22, 2014

Veckan som gått – 21

På jobbet
Den här veckan träffades kommunstyrelserna i Enköping, Strängnäs, Västerås och Eskilstuna.

Näringsliv

Samarbetet i det vi kallar 4 Mälarstäder håller på att hitta sina former. Under en eftermiddag resonerade vi vad vi tillsammans kan göra för att utveckla bostadsbyggandet, kommunikationerna och Mälaren.

Vi har nu embryot till en konkret handlingsplan som bl a handlar om att utforma en idé för ett ”Mälardalspaket” som utvecklar kommunikationerna mellan våra fyra kommuner och ytterst påverkar Mälardalen positivt.

Vi kommer också att stärka samarbetet i boendefrågor bl a genom att närma oss byggentreprenörer och intressenter tillsammans.

Esklistuna3

Nästa gång är det träff i Eskilstuna 2015.

Den här veckan var det dags för vårens sista kommunstyrelsens arbetsutskott. Och som vanligt var det en rad principiellt viktiga frågor på agendan.

Det kan ju tyckas märkligt att kommuner och landsting har för avsikt att köpa ett antal tåg. Men så ser det ut just nu. Sex län och ”deras” kommuner går samman i en miljardaffär för att öka tillgängligheten till pendling och resande.

I någon mening är det upp-och-ned-vända världen. I vart fall får en 50-talist som mig som är fostrad i en något annorlunda anda. Samtidigt som kommunerna tar mer och mer ansvar för infrastruktur och kommunikationer, högskola och arbetslöshet så tenderar staten att vilja ansvara för flyktingmottagande, bemannnigen inom äldrevården och skolan.  Något att fundera på?

EEM

En annan viktig och strategiskt viktig fråga för Eskilstuna som var uppe på mötet är planeringen av en ny kraftvärmepanna. Eskilstuna var tidigt framsynt med fliseldning och den här satsningen följer samma spår. En av pannorna är uttjänt och det här är en miljardinvestering som är viktig för Eskilstunas framtid.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Vilken bra helg. Det händer mycket i Eskilstuna på en och samma gång. Det är också tecken på en levande stad.

Fredag-söndag är det dags för den årliga Springpride. Jag är mycket stolt över att vara kommundirektör i en stad som härbärgerar Priden.

Många gånger så är det studentstäderna eller Stockholm, Göteborg och Malmö som arrangerar olika Pridehelger. Och så Eskilstuna…

Springpride

Jag tror att det handlar om att vi genom åren haft aktiva personer, en drivande Mälardalens högskola som tillsammans med kommunen, landstinget och polisen fångade upp den här frågan och såg den som viktig för flera år sedan.

För mig handlar Springpride ytterst om människovärde och är en yttring på hur vi ser och tänkar om varandra.

Det här året kretsar temat kring det internationella läget och vi vet att HBTQ-frågor alltjämt skapar starka spänningar och i vissa länder är förbundet med straff och skamkänslor.

Men det är inte bara en Pridehelg. Det är också dags för ett antal sk områdesdagar i bland annat Nyfors, Lagerberg, Råbergstorp och Skogsängen.

Ballonger

Jag skall själv hinna med att delta på både Springpride och Nyforsdagen.

Nu blev det ingen handbollsfinal för Guif i helgen men nog finns det aktiviteter för den sportintresserade. Eskilstuna City spelar tidig seriefinal på lördag och för den som vill avsluta helgen med mer fotboll så spelar United mot Linköping på söndag.

Och jag slår gärna ett slag för Smedernas arrangemang i helgen – den internationella tävlingen Best-Pairs. Borde dra storpublik.

Eskilstuna när vi är som bäst. Eskilstuna dansar och ler.

På hemmaplan
Första gräsklippningen är genomförd. Som ett tecken på att en ny tid randas.

Annars präglas helgen också av morsdag. Jag har ynnesten att ha min snart 93-åriga mamma i full energi. Senast vi pratade så kommenterade hon Guifs förlust och rekommenderade att jag skulle se Tomas Ledins program på TV. Under dagen hade hon jobbat fyra timmar i blomrabatten. Det låter ganska bra att vara 93 år…

Och glöm inte EU-valet. Det är viktigt att ge sin röst hörd.

Annars lyssnar jag på Frank Sinatra, Sammy Davis Jr och Dean Martin – eller the Rat Pack som de kallade sig. Riktigt bra!

Ha en bra majhelg!

 

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: