Skrivet av: Pär Eriksson | maj 4, 2014

Om en tysk, en fransman, en ny typ av människa och vikten av nya tänkare

I mitten av 1980-talet kom den tyske sociologen Thomas Ziehe ut med boken ”Ny ungdom”.

Ziehe

Han påverkade mig mycket och är en av de tänkare och debattörer som jag genom åren hämtat inspiration från.

Förenklat så var hans tes att det var en  ny typ av människa i vardande. Ziehe menade att genom att analysera ungdomens värderingar och sätt att tänka så kunde vi ana den framtida vuxenvärlden.

Ziehe pekade på att vi var på väg att få en narcissitisk människotyp som satte sig själv främst och snarare drevs av inre personliga värderingar än det gamla samhällets yttre tryck om hur det borde vara.

Ziehe3

Han såg faror där vi var på väg att bli ”ensamseglare” med stora svårigheter att se långsiktigt. En personlighetstyp som lever ”här-och-nu” och som söker omedelbar tillfredställelse. Men han såg också positiva tecken. Han menade att vi kommer att få en generation som inte är redo att marschera under kollektiva fanor – oaktat färg.

Ziehe talade också om den faderlösa generationen, där tv och varumarknaden, förskola och skola tar över allt mer av socialisationen. Han menade att betingelserna för inlärningen dramatiskt skulle förändras. Skolan skulle framöver behöva erbjuda något annat än världen utanför – en ovanlig inlärning i ovanliga, obekanta, oförutsägbara situationer

Ziehe var något på spåren
Nu har det snart gått 30 år sedan Thomas Ziehe skrev sin bok och den utmanade och spännande frågan är om han fick rätt. De där ungdomarna han såg på 1980-talet är nu 40 år och till och med på väg att fylla 50 år.

Ziehe1
Thomas Ziehe – tysk sociolog

En lärdom är kanske att vi någonstans där i djupet av oss själva ändock är de människor vi är. Oaktat om vi lever nu eller för hundra år sedan så har vi kanske mer som förenar än skiljer. Längtan efter tillhörighet, bli sedd och bekräftad. Längtan efter sammanhang och känna mening med livet.

På så sätt är vi just människor oavsett när vi lever.

Men kanske Ziehe ändå var något på spåren. Familjen och det lilla sociala sammanhanget – med en stor portion social kontroll – har ersatts av gänget och marknadskrafterna. Och då kunde inte vare sig Ziehe eller vi som var vuxna på 1980-talet ens ana vad som var på väg att hända vad gäller teknikens utveckling och de sociala mediernas genombrott och revolution.

Ziehe2

Jag tror att Ziehe i mycket hade rätt att vi har fått en samhällelig personlighetstyp som är mer individuell, som har svårt att agera långsiktigt och se fördelar av att resultat av ansträngningar kommer i framtiden.

Han såg också behovet av att skolan och ytterst lärandeprocessen behövde utvecklas och förändras. Och det är kanske här Ziehe gjort störst nytta – som pådrivare av behovet av en ny typ av skola.

Det förstärks av den diskussion som finns om pojkars lärande och att de numer halkar efter flickorna. Under Ziehes 1980-tal var förhållandena snarare det omvända.

I en tid då nazister öppet marscherar på våra gator så är det naturligtvis svårare att säga att Ziehe gjorde rätt iakttagelse som menade att vi kommer att få en generation som tänker mer självständigt och inte låter sig dras med i kollektiva stämningar och känslor.

Men ändock tror jag att han fick rätt. Dagens människa är mer tolerant, mer öppen för nya intryck som en följd av globaliseringen, folkomflyttningarna och det ökande resandet. Det fråntar inte allvaret av att extremistiska rörelser samlar nya grupper av unga.

Vikten av nya utmanande tankar för 2000-talet
Lärdomen är också en annan – vi behöver forskare, tänkare, filosofer, debattörer och politiker som har förmågan att formulera det som är i vardande. Det som inte riktigt syns, det som är i växande.

Det är så man påverkar, tar ansvar och driver på samhällsutvecklingen. Och kanske framförallt – det är så man förändrar.

I den meningen kommer även fortsättningsvis Thomas Ziehe var en betydelsefull person för min syn på samhället och världen. Den utmanande frågan är bara var har vi de ny Ziehe. De nya problemformulerarna och tänkarna.

Thomas Piketty

Jag ser fram emot den franske ekonomen Thomas Pikettys väl mottagna ”The Capital in the Twenty-first Century”. Snart på svenska i en bokhandel nära dig. Kom ihåg var ni hörde det först.

En bok som likt Thomas Ziehes ”Ny ungdom” utmanar och omkullkastar vårt tänkande och vår föreställningsvärld.

Ha en bra vecka!

 

 

 

 

 

 

Annonser

Responses

  1. Det blir spännande att läsa Din kommande avhandling. Speciellt hur du ser på framtiden för vårt postsekulära, liberal-demokratiska samhälle där religionsfilosofiska tankegångar förväntas få en allt större betydelse.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: