Skrivet av: Pär Eriksson | april 24, 2014

Veckan som gått – w 17

På jobbet
Äntligen kanske någon säger.

Arena

Och visst kan det kännas så. Det har tagit tid att komma fram till en konstruktiv och ett ekonomiskt bra förslag på hur den framtida arenan ska utformas i Eskilstuna.

Det har handlat om placering – där vi inledningsvis vägde 15 olika alternativ – men också om storlek och vad en kommun som Eskilstuna ekonomiskt kan bära.

Och nu är vi där. Tjänstemannaförslaget lämnar nu bordet och skall diskuteras och förankras politiskt för förhoppningsvis ett avgörande beslut på kommunfullmäktiges möte i slutet av maj.

Arenan

Jag tror att alla som varit involverade lärt sig oerhört mycket om allt från miljökrav till k-märkning, från trafikplanering till nöjesindustrins krav på komfort vid konserter, till internationella idrottsförbunds olika krav till TV-medias behov, från skolidrottens behov av redskap till elitidrottens önskan om publikplatser, från handikappidrottens behov av ”hårda golv” till restaurangnäringens behov av köksutrymme. Från dagens ränteläge till att bedöma hur det ser ut om 5, 10 eller 30 år.

Den här veckan hade vi en träff med kommunrevisionen. Det är en oerhört viktig grupp som består av många erfarna politiker. Deras uppgift är att granska och utöva revision av den kommunala verksamheten.

Eskilstuna växer

Temat den här gången handlade om Eskilstuna utmaningar i ett 10-20-årsperspektiv. Bland annat redovisades en långtidsprognos för Eskilstuna kommuns ekonomiska läge.

Jag gillar sådana perspektiv. Att agera här och nu och samtidigt bedöma olika satsningar som ger resultat om 20-30 år. Det är bland annat det som fascinerar och lockar i rollen som kommundirektör.

Den här veckan hade vi ett temamöte om IT och dess betydelse för verksamhetsutvecklingen.

Och det blir allt tydligare. Efter några trevande år på 1990-talet då IT var en främmade fågel till 2000-talets expansion och ökade möjligheter men kanske alltjämt med ett tekniskt perspektiv så är vi nu på väg in i något mer moget där IT tyverksamheten.

Det är alltid spännande att möta nya människor och nya föreningar och organisationer. Den här veckan är jag inbjuden till Hjärt- och lungföreningen

Det kan ju tyckas vara en förening som snarare har Landstinget som samarbetspartner. Och så är det nog. Men jag uppskattar sådana här initiativ. Temat är Eskilstuna utveckling.

Jag träffade också medarbetare från Fortifikationsverket. De ville ha en bild över Eskilstunas läge och utmaningar samt hur vi arbetar med IT-frågor.

Mälardalsregionen

Den här veckan avslutas med möte inom ramen för Stockholm Business Alliance. Det är en grupp som samlar med än 50 Mälardals- och Stockholmskommuner.

Det är viktigt att Eskilstuna finns med i sådana här sammanhang. Vi är en kommun som är starkt beroende av vad som sker i Mälardalen och i huvudstaden.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Jag vet inte om ni noterade att Expressen hade två helsidor om Eskilstuna på annandags påsk.

Temat kretsade kring idrotten och rubriken löd ”Här byggs nya vinnare”.

Expressen

Artikeln tecknade bakgrunden av industristaden som till och från tappat självförtroendet under några år på 1980- och delar av 1990-talet men som nu var på väg tillbaka.

Och den förstas signalen om att något är på väg att hända brukar vara idrotten. Expressen lyfte naturligtvis Guifs framgångar men också att vårt speedwaylag Smederna var tillbaka i högsta serien.

Lägg då till basketdamerna – även om säsongen i högsta serienblev väl tuff – och Eskilstuna Uniteds inträde i fotbollsallsvenskan så börjar en ny bild av Eskilstuna växa fram.

Och då nämnde inte Expressen våra stora framgångar i gymnastik med bland annat SM-guld och silver i mångkampen för några veckor sedan.

Någon kanske tycker att det här inte är så viktigt. Men min erfarenhet efter ett antal år i Örebro och Västerås – två riktigt framgångsrika idrottsstäder – är att idrotten gör skillnad.

Fotbollsbild

Den inspirerar barn och ungdomar. Den bygger i bästa fall på gemenskap och sammanhållning. Men den är också med och bygger ett samhälle. En stad. Idrotten skapar stolthet.

Jag är så glad för våra elitlags framgångar, alla våra kvarterslag- och ortslag, alla våra duktiga individuella idrottare och ledare.

På hemmaplan
Det känns i omgivningen att våren har knuffat bort vintern. Vi känner de allra första förnimmelserna av grönska, vackra skogar, parker och oaser.

Även hemma i det Erikssonska hemmet så tar en ny tid vid. Nya rosenbuskar och rhododendron är inköpta.

På skivtallriken snurrar Roy Orbison. Jag glömde honom när jag för några veckor sedan rankade de bästa och största rösterna. Roy är en av dom.

Ha en skön helg!

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: