Skrivet av: Pär Eriksson | april 17, 2014

Veckan som gått – w 16

På jobbet
Den  här veckan inleddes med ett besök i Helsingfors.

Helsingfors

Tillsammans med Regionförbundet Sörmland var vi en grupp som fick tillfälle att fördjupa oss i den finska skolan och Helsingfors framtidsplaner för byggande och samhällsplanering.

Det som slår mig är att kodorden för den finska skolan är självständiga lärare, fokus på vad som sker i klassrummet, hög tillit till kommunerna, liten eller nedtonad statlig styrning. Långt från den bild i vart fall jag haft av den finska skolan.

Den är en stark urbanisering som sker i Finland just nu. Mer än en tredjedel av befolkningen bor i Helsingsfors-regionen. Norra Finland avfolkas och unga människor dras mot där jobben och utbildningarna finns.

Helsingfors behöver bygga ca 5 000 nya lägenheter årligen de närmaste åren. Och deras utmaning påminner den Stockholm befinner sig i.

Eskilstuna växer

Och även vi själva i Eskilstuna. Behovet av förtätning och snabba beslutsprocesser kombinerat med offensiva fastighetsägare som ser sig som samhällsbyggare.

Skönt att vara tillbaka. För hur det än är och hur intressant alla besök, föreläsningar och samtal än är så är det här hemma i Eskilstuna som mitt engagemang finns.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Det är så roligt att Torshälla sticker fram hakan.

Torshälla är en viktig del av vår kommun. Historiskt så har de också fina anor. Redan 1317  fick Torshälla stadsrättigheter av kung Birger Magnusson. Det betyder att Torshälla firar respektfulla 700 år om bara några år.

Torshälla

Tidigt var Torshälla en viktig handels- och hantverksplats och den fina bruksmiljön, den medeltida kyrkan och Holmberget förstärker dagens bild av Torshälla. Lägg då till att produktionen runt Nybyområdet – till exempel de viktiga företagen Outokumpu och Carpenter.

Och påsken börjar bli en tid som är Torshällas. En ny tradition är på väg att etableras.

På skärtorsdagen anordans en matmarknad där bl a lokala producenter visar upp sig. På påskafton arrangeras för tredje året en konstrunda.

Torshälla konstrunda

Mer än 50 olika utställare finns på plats i öppna ateljéer och offentliga utställningsplatser.

Det här är när vår kommun är som bäst. Respekt Torshälla!

På hemmaplan
Barnbarnen är på väg in och det blir både roligt och så stökigt som det ska vara. Far-/morfar är föreberedd för att ta emot de små påskkycklingarna.

Påsk

Jag vet inte om ni hade tillfälle att se SVT-dokumentären om soulsångaren Charles Bradley i den gånga helgen. Har ni tillgång till SVT Play så blir det en rekommendation.

Efter en bitvis svår uppväxt i Brooklyn, New York så håller han kvar vid sin dröm att slå igenom som artist. Vid 62-års ålder gör han skivdebut. Och det blir en succé.

Bradley visar också att musik är på allvar och det är det som berör mig. Så långt från det som känns påklistrat och något som bara kan uppfattas som en del av musikindustrin. Charles Bradley är så äkta att det nästan går att ta på den känslan genom TV-rutan.

Som av en slump så lyssnar jag mycket på Charles Bradley.

Ha en riktigt bra påsk!

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: