Skrivet av: Pär Eriksson | april 6, 2014

Om ett fotbollslag, ett köksbord och vikten av det värderingsstyrda

Det kändes märkligt. Jag var precis mitt uppe i att skriva en text till Eskilstuna United inför deras allsvenska seriepremiär. Temat var Eskilstunas fotbollshistoria och min kärlek till fotbollen.

 Eskilstuna United

Samtidigt så förmedlade media ut nyheten om att en fotbollssupporter misshandlats till döds i Helsingborg.

Två världar, två berättelser men samma fotboll.

Allt sker i ett sammanhang
Jag tänker att allt mänskligt utspelar sig i ett sammanhang. Ingen företeelse existerar i ett vakuum eller skilt från sin kontext. Inte ens en så trivial sak som fotboll.

Bortom den i och för sig viktiga efterdiskussionen om skärpt lagstiftning, klubbarnas ansvar, våld och manlig identitet så kanske vi lite filosofiskt ändock får ställa frågan om vad det är som gör att vissa beteenden och normer accepteras och andra inte.

För bara några decennier sedan så var det otänkbart att en kvinna kunde vara partiledare eller kommunchef. Långt in på 1960-talet var det kontroversiellt att en kvinna kunde vara programledare i TV.

Skulle vi gå tillbaka till den tiden och på djupet sätta oss in i hur människor tänkte så var det naturligt och den gängse norm som rådde.

Värderingar

Lika naturligt var det att betrakta nazismen som något omänskligt. Eller att cannabis inte hade någon plats i det svenska samhället. Eller att fotboll och våld inte hade något gemensamt.

Att jag väljer att lyfta de här exemplen – som i sig inte har något med varandra att göra – är att visa på att vår moral, etik, normer och värderingar ständigt är under omprövning. Ibland utvecklas de åt ett önskvärt håll – kvinnors lika rättigheter.

Ibland åt fel håll – som jag ser det – en ökad accept för rasism och främlingsfientlighet eller liberalisering av droger. Eller att det överhuvudtaget är möjligt att bilda fotbollsfirmor med uppdraget att misshandla motståndaren.

Allt sker i ett sammanhang. Politiska och samhälleliga värderingar skapar positiva möjligheter men öppnar också upp dörrar som ibland borde vara stängda.

Just därför är samhällets värderingsgrund så viktig. Särskilt om vi förstår att alla värderingar är under ständig omprövning, under press och tryck. Inget är längre givet i en turbulent, öppen och genomskinlig värld.

Etik

Vikten av en inre kompass
Men min erfarenhet är att om vi ska orka med den världen och det livet så måste vi ha någon form av samhällelig och moralisk kompass inom oss.

Det är bland annat det de stora filosofierna, religionerna och politiska ismerna handlar om. Att ge oss människor något att hålla i när livet känns obegripligt och svårhanterbart. Ett grundfundament att stå på.

Jurgen Habermas, känd sociolog från den sk Frankfurterskolan menade på det radikala 1960- och 1970-talen att religionen var på återtåg i stora delar av den moderna världen. Han hade säkert rätt.

Habermas

Nu på 2010-talet när Habermas  är 85 år menar han att vi de senaste årtiondena ser en urspårad snedvriden religiositet med extremism och våld och ett urspårat sekulariserat samhälle med överkonsumtion och sociala orättvisor.

Det är i den kontexten han ser en era där vi kan skönja värderingarnas återkomst. Och paradoxalt nog religionernas återkomst om än i ny tappning.

Hyfsat färska svenska siffror understödjer den tendensen. Även om antalet medlemmar i Svenska kyrkan minskat från 90% av befolkningen 1970  till 69% 2011 så är det ändå ett högt medlemsantal. Särskilt om vi tar i beaktade att Svenska kyrkan skilts från staten. Lägg då till att 45% svarar att de tror på gud.

Det finns också ca 750 000 medlemmar i andra trossamfund. Den stora ökningen idag i Sverige står judendomen, katolicismen, islam och buddhismen för.

Naturskyddsföreningen

Det kan också vara bra att påminna sig om att antalet medlemmar i riksdagspartierna totalt sett är ca 250 000. Det kan jämföras med Röda Korsets ca 180 000 och lika många i värderingsstarka Naturskyddsföreningen. Bara för att ta några exempel.

Att odla sin trädgård
Så mitt i den där förtvivlan och känslan av ökade motsättningar, ökat våld, ökad kriminalitet och ett samhälle – för att använda Habermas ord – som är på väg att spåra ur så växer tendensen till ett än mer värderingsstyrt samhälle.

Och det är där utmaningen står – att stärka de humanistiska och demokratiska krafterna. Och kanske det går att hämta inspiration från de stora filosoferna.

1700-tals filosofen Voltaire  menade att människan vare sig är god eller ond. Hon måste ständigt ”odla sin trädgård”, vårda sin moral och etik, öva sin godhet.

Vi kan få hjälpa av samhället i bred mening att odla det goda. En tydlig lagstiftning, en etik som understödjer, en socialpolitik som inkluderar, en skola som lär och fostrar.

grupp

Men ytterst så står vi människor ensamma och nakna inför oss själva. Ingen kommun eller riksdag kan överta ansvaret för våra liv.

Det är det som är att vara människa. Att bära generationers erfarenheter vidare och särskilt fokusera på våra barn och ungdomar. Att ge dom förutsättningar att en gång själva bli vuxna.

Det är därför det värderingsstyrda är så viktigt. Inte bara på jobbet, i föreningen eller i skolan. Utan vid köksbordet.

Och vid det köksbordet är det inte tillåtet att ha en kränkande attityd till tjejer eller invandrare. Vid det bordet är inte våld accepterat. Eller raljanta samtal om homosexuella.

köksbord

Ett modernt samhälle är fyllt av konflikter och spänningar. Det är sunt och naturligt. Men det är i dialog och samtal utveckling sker.

Jag får nog ihop den där texten till Eskilstuna United. Särskilt som den klubben andas framtidsoptimism och är så långt från hat och oförsonlighet man kan komma.

Samma fotboll, samma regler, samma kärlek till sporten men ändå så långt från det som skedde i Helsingborg. En annan moral och etik. En annan kontext.

Ha en bra vecka!

 

 

 

 

Annonser

Responses

 1. Vilken bra text, Pelle!
  I söndags när händelserna i Helsingborg skedde satt jag och min familj förväntansfulla på läktaren på Anfield Road i Liverpool för att titta på Liverpool-Tottenham. Vi hade varit på rundtur på fotbollsstadion och , jadå, somliga av oss hade klappat skylten i spelargången som man ”bör” göra :). Stämningen var härlig och vi sjöng med i ”You’ll never walk alone”-refrängen. Efter alla bekymmer som varit i engelsk fotboll kändes det fantastiskt med den stämning som var. Min dotter hade fått ett sms att Helsingsborgsmatchen var avbruten och det fick oss att prata om varför det hade kunnat skett relativt den positiva upplevelse vi nyss hade varit med om. Det var först när vi kom tillbaka till Arlanda på måndagen som vi fick veta vad som hänt innan matchen.
  Jag gör samma reflektion som du gör. Systemet, helheten och så, vikten av att ”plocka ner” och ha en medvetenhet om vilket tonläge vi skapar i vårt umgänge och hur vi är tillsammans med varandra.

  Ha det!
  /Margareta

 2. Tack Margareta för att du bjuder på dina tankar.

  Var själv på Tele2 idag och såg Djurgården – Halmstad. Visar att det går att heja och sjunga sitt lag till seger utan hat.

  Vi får se vad den här tragiska händelsen i Helsingborg leder till. Eftertanke och en ny moral, ett nytt sammanhang eller att den glöms bort…

  Kul att du håller på fina och klassiska Liverpool. Själv är jag Chelsea-kille sedan slutet av 1960-talet…

  Ha det bra

  Pär e

 3. Verkligen tänkvärt och såå viktigt! Tänker bara på att vid köksbordet måste det vara tillåtet att vädra alla värderingar, det är bättre att de kommer fram där, där de kan bli bemötta och det blir ett samtal, än att de inte är tillåtna, då kommer de värderingarna att odlas där det bara finns liktänkande, och det är farligt. Köksbordet kan vara en plats där de som har en kränkande attityd vågar öppna sig, men det ska inte vara tillåtet att vara oemotsagd.

 4. Tack Anki för dina tankar. Du gav ett litet annat perspektiv om köksbordet. Bra.

  Pär E


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: