Skrivet av: Pär Eriksson | mars 30, 2014

Om två modiga tidningar, en manifestation och vikten av civilkurage

Det är november 1939 och vi står precis i början av andra världskriget. Hitlertyskland har annekterat Polen. Baltikum står på tur och om något år Danmark och Norge. Stalin är på väg in i Finland.

Andra världskriget

Att i det här läget se klart och stå upp för grundläggande mänskliga värderingar och hävda folkrätten är svårt. Samtidigt är historien obönhörlig. Svaren finns alltid där och avkräver ansvar. Om inte annat av nästa generation.

En viktig publicist i Eskilstuna
En som stod upp var Eskilstuna Kuriren och dess chefredaktör J.A. Selander (1887-1964). Redan 1938 pekade han i sina ledare på vad som var på väg att hända i koncentrationslägren och på slagfälten.

Selander

Selander är så tydlig och samtidigt utmanande mot den mer gängse återhållsamma linjen att han väcker kritik. Justitiekanslern väcker också tryckfrihetsåtal mot Eskilstuna Kuriren för deras frispråkighet. Vi skriver december 1939.

Jag påminner om den här händelsen därför att den är en del av Eskilstunas historia. Tyvärr berättas den inte längre så ofta. Det som hände för 75 år sedan faller lätt i glömska och vi har få eller inga som kan vittna om Eskilstuna Kurirens mod.

Jag väljer att göra det därför att det var ett viktigt ställningstagande som också kräver ett visst ansvar för oss som lever i Eskilstuna idag.

Mot rasism och främlingsfientlighet
Jag tänker på den här händelsen när nu vår andra lokaltidning Folket tar täten i arbetet mot rasism och främlingsfientlighet.

Folket

I helgen arrangerades en manifestation under namnet Tillsammans Eskilstuna. Mer än tusen Eskilstunabor samlades över politiska och organisatoriska gränser för att markera vilken stad vi vill leva i.

En manifestation att vi 100 000 Eskilstuna- och Torshällabor som lever här nu hör ihop. Oaktat var vi är födda, vår sociala eller etniska bakgrund, vår hudfärg eller religion. Vi tusen markerade att de mänskliga värdena är okränkbara.

Lokaltidningarnas betydelse
Det här visar också betydelsen av våra lokaltidningar. De kan göra en skillnad. De politiska partierna är viktiga, våra kyrkor och samfund är viktiga, likaså våra föreningar och organisationer och vår kommun men min bedömning är att de har svårt att samla den här bredden av människor.

En lokaltidning är en del av oss invånare på en ort. Den ska granska och vara tuff – bland annat mot sådana som mig – men en lokaltidning kan också ta sig rollen av opinionsbildare och driva frågor som upplevs som viktiga för en stad och dess invånare.

Eskilstuna Kuriren och Folket har uppenbarligen sådana ambitioner.

Statt

Statt brinner 2009 – ett attentat av den organiserade brottsligheten

Under de senaste åren har till exempel Kuriren bevakat den organiserade brottsligheten. Några av deras journalister har också uppmärksammats nationellt för sin grävande journalistik. Kuriren har också bevakat och öppet granskat det våld som finns inom såväl höger-som vänsterinfluerade grupper.

Folket visar nu ett starkt engagemang för ett humanistiskt samhälle.

I min roll som kommundirektör blir jag stolt över det. Den här journalistiska frimodigheten stärker inte bara grundläggander humanistiska värden utan den bygger också en stad.

Moderna städer på 2010-talet präglas inte av hat och oförsonlighet. Moderna städer karaktäriseras av öppenhet och tolerans.

Selander2

Staty av Selander vid Nybron – en bra markör och påminnelse om mod

Det var det Johannes Anton Selander förstod. Vi har ett arv att bära vidare i Eskilstuna. Nu är det upp till oss Eskilstuna- och Torshällabor att ta vårt. Det stavas civilkurage.

Och apropå Selanders öppna kritik mot Nazityskland och Sovjetunionen…han frikändes.

Ha en bra vecka!

 

 

Annonser

Responses

  1. Den statyn skall jag besöka i sommar och lägga en blåklintsbukett vid! Civilkurage kräver frösådda blomster som symbol.

  2. Nåja Pär, Du spelar din roll väl i kommunkoncernen. Hedrande att Du nämner delar av kommunsamhällets viktigaste komponent – CIVILSAMHÄLLET. Här finns organisationer att ”kraftfullt samverka” med för Din efterträdare. Låt gärna någon i Dina staber samanställa en tabell över medlemstalen hos de föreniingar etcetera som verkar inom Eskilstuna. Kontakta även Västerås kommunledning för att lära av deras hantering av LÖK:en (Lokala Överenskommelsen!). Bättre balans mellan O,P, och I – sektorerna i Eskilstuna efterlyses härmed – med bestämdhet. http://www.fredback.se

  3. Selander får rättmätig kredd för sitt antifascistiska arbete, men dagens kuriren har dock föga att göra med den stolta historien. Så sent som för ngt år sedan upplät chefredaktör Wärring plats på debatt åt nazistiska Svenskarnas parti. Medlemmar i partiet är misstänkta för mordförsöken på en grupp feminister i Malmö efter 8 mars. Selander lär å ena sidan vända sig i sin grav för detta å andra sidan vara stolt över alla dessa Eskilstunabor som står upp mot fascism och högerextremism.

  4. Bra skrivet i ett angeläget ämne!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: