Skrivet av: Pär Eriksson | mars 27, 2014

Veckan som gått – w 13

På jobbet
Den här veckan är det Demokrativecka.

Demokrativecka

Arbetet för att stärka demokratin pågår hela tiden men den här veckan så sätts det en extra ljusskäppa på frågan. Det sker genom samtal, debatter, föreläsningar, utställningar och evenemang.

Jag är stolt över att Eskilstuna är en kommun som prioriterar och tycker att det här är viktigt. En kommun har som syfte att ansvara för skola, vård och omsorg och en rad andra samhälleliga tjänster.

Men en kommun är också en del av demokratins själ. Det handlar både om att ges möjlighet att påverka viktiga beslut och sin vardag men också att vara en del av grundläggande mänskliga värden. Därför bär också en kommunal organisation uppdraget att värna demokratiska grundvärderingar. Det om något är någonting att vara stolt över.

Eskilstunas bästa

Den här veckan var det årsstämma i Eskilstuna Marknadsförings AB. Det är ett bolag som ägs till 60% av näringslivet och 40% av kommunen. Under mer än 17 år har det varit ett framgångsrecept. Delat ansvar, delat engagemang.

Lagstiftningen och tydligare spelregler kring hur en kommun kan använda ett sådant här bolags tjänster och service driver oss nu mot att antingen kommunalisera bolaget eller att upphandla varje enskild tjänst. Det här diskuterades på årsstämman och många förordar att bilda ett helägt kommunalt marknadsföringsbolag.

Det slår mig hur viktig maten har blivit i våra verksamheter. När jag överblickar 35 år i offentlig sektor så blir det allt tydligare. Maten har flyttat in i vårt medvetande på ett nytt sätt. Det handlar både om vad våra barn, elever och äldre äter men också om vilka typer av produkter vi använder. Allt mer går mot ett brett miljötänkande.

Skolmat

Vi har 56 tillagningskök och 9 mottagningskök i förskolan och skolan. Vi serverar ca 12500 luncher i skolan och ca 4000 luncher i förskolan varje dag. Lägg då till ett antal tusen frukostar, luncher och middagar inom vård och omsorg så förstår vi bredden.

Den här veckan arrangeras ett kvällsmöte där vi bland annant har bjudit in forskare, representanter från KRAV och vår egen kökschef på Lundbyskolan Annika Axelsson för att lära oss mer.

Vårt arbete för att växla försörjningstöd mot arbete – Fler Jobb – har nu pågått i ett år. Och erfarenheten är tydlig – ca 500 Eskilstuna- och Torshällabor har fått ett arbete under ett år och med det nya erfarenheter. Och naturligtvis har det skapat värde för våra verksamheter och en sak som glädjer mig – nästan 500 barn har fått en förälder som går till jobbet på morgonen.

Nu tar vi nästa steg. Vi har ett updrag från politiken att erbjuda 150 personer med funktionshinder arbete.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Ofta får jag frågan om vad det är som gör att Eskilstuna växer och att vi tog oss ur svackan på 1980- och 1990-talet. Svaret är enkelt – högskolan och tågförbindelserna med Stockholm.

1996 invigde kung Carl Gustav Svealandsbanan och det blev ocvkså starten på något nytt för Eskilstuna. Restiden kortades med 40 minuter och helt plötsligt var det möjligt att bo kvar i Eskilstuna och pendla till Södertälje och Stockholm.

Tåg Forspark

I ett slag så förvandlades södra delen av Mälardalen till en expansiv region och en del av huvudstaden.

På organisationsprosa kallas det strategi – dvs förmågan att driva de långsiktiga frågorna som i det förstone kanske möter motstånd och liten förståelse men som på sikt är avgörande för utvecklingen.

Tillskapandet av Svealandsbanan är en sådan strategiskt viktig fråga.

I veckan träffades sju kommuner på sträckan – från Örebro till Södertälje – för att diskutera hur vi kan utveckla våra tågkommunikationer ytterligare.

Min bedömning är att det här är en av Eskilstunas vikitgaste framtidsfrågor. Lägg då till hur vi kan förbättra kommunikationerna med Västerås så börjar framtidsbilden av det nya Eskilstuna växa fram – en stark Mälardalskommun.

På hemmaplan
Jag blir glad att integrationsminister Erik Ullenhag står upp för den romska frågan. I veckan publicerades en vitbok om hur romerna behandlats av det svenska samhället. Det finns mycket lärdom och ödmjukt kanske vi kan fråga oss vad det är vi inte ser idag…

Maskros

Det märks att våren är på väg samtidigt som den är lite vankelmodig. Ibland snöblask och ibland skinande sol.

Glöm inte Earth Hour på lördag. Under en timme 20.30-21.30 släcker vi belysningen för att markera att vi bryr oss om resurserna och vår jordglob. Den enda vi har.

Borlänge, Umeå och Göteborg får ursäkta men Svergie viktigaste och tyngsta band kommer allt jämt från Eskilstuna. Deras senaste låt ”La Belle Epoque” bekräftar det.

Annars lyssnar jag mycker på War On Drugs. Nytt band för mig men har gett ut en antal CD genom åren. Bra.

Ha en skön helg!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: