Skrivet av: Pär Eriksson | mars 23, 2014

Om hatet, minnena och vikten av motkrafter

Föga anade jag att jag under min livstid skulle få vara med om att nazister visade sig öppet på gator och torg.

demonstration

Numer en klassisk bild

För min generation som är uppvuxen i andra världskrigets efterspel så var det otänkbart att någon öppet var nazist. Det som hade hänt i Auswitch, Birkenau och Treblinka verkade obegripligt och samtidigt växte det under 1950- och 1960-talen fram en bild av att detta aldrig, aldrig kommer att ske igen.

Den som identiiferade sig som aktiv nazist var udda. Några äldre farbröder som spelade marschmusik och drömde sig bort till en tid som vi andra lämnat.

koncentrationsläger

Och så står vi då där. Vi skriver början av ett nytt sekel och nazister marscherar åter på våra gator med paroller om ett rasrent Sverige. Den här gången är det inte bara judar som utsätts för deras trakasserier utan politiskt aktiva, muslimer, svarta och homosexuella. I morgon jag och du.

Vikten av motkrafter
Det kan låta ödesmättat och det är inte riktigt mitt syfte även om jag tycker att läget är allvarligt. Därför det går att vända, det går att skapa motkraft.

Och den motkraften stavas humanism, medkänsla och tron på allas lika värde.

händer

Det kan kanske uppfattas som allmänna floskler men jag tror i djupet på människans förmåga att känna empati och skapa förståelse för demokratins okränkbarhet.

Just därför blir jag också stolt över att Eskilstuna arrangerar en sk demokrativecka. Den har naturligtvis ett bredare syfte och perspektiv än att svara upp mot just den öppna nazismen men den är i allt sitt omfång en del i ett arbete för att stärka humanism och demokrati.

Demokrativeckan

Under den här veckan arrangeras det utställningar, samtal och debatter.

Det egna ställningstagandet
Men arbetet för demokratin handlar inte bara om arbetet mot extremism. Det är närmre än så och handlar om oss som individer. Vad står jag för, hur agerar jag i förhållande till andra, vad bidrar jag till?

Arbetet på skolor, fritidsgårdar och i föreningar är oerhört viktigt. Att vi vuxna förmår förmedla värderingar och att vi varje dag lever budskapet om allas lika värde. Och vid köksbordet. Hur pratar vi om andra?

Det handlar också om att på varje arbetsplats skapa en kultur som inbjuder till samtal och dialog. Det hat som vi allt oftare möter i sociala medier eller den oförsonlighet vi ibland kan ta del av på våra insändarsidor måste vändas till reflektion och förmåga att se den andres goda intention.

Ansikten

I en värld som tenderar att bli allt turbulentare och svårtolkad så har vi i slutändan bara varandra.

Just därför så måste alla former av extremism och våld mötas med tydliga budskap och en lagstiftning som understödjer att det inte har någon plats i ett demokratiskt och humanistiskt samhälle.

Samtidigt som samhället är tydligt med grundvärderingarna så måste det finns en öppen hand till de som vill förändra sina liv och hoppa av hatet.

Det är det som är demokratins innersta väsen. Men det arbetet vinns inte av sig själv. Framtiden skapas bara av dig och mig. Tillsammans.

Så svårt och så enkelt är det.

Detta skrivs i skenet av händelserna på Krim och spänningarna mellan världssamfundet och Ryssland. Också där blir det än tydligare att det vi har att hålla oss i är tron på mänskliga rättigheter och folkrätten. Är vi otydliga där så är vi illa ute.

Ha en bra demokrativecka!

Annonser

Responses

  1. Citat (Pär E) :

    ”Arbetet på skolor, fritidsgårdar och i föreningar är oerhört viktigt. Att vi vuxna förmår förmedla värderingar och att vi varje dag lever budskapet om allas lika värde.”

    Bra att Du nämner ”föreningar” – fortsätt med detta! Ett starkt civilsamhälle som bygger på värdegemenskap och demokrsatisk intern arbetsordning är egentliugen en avgörande faktor i bygget och förvaltningen av goda samhällen. Två tredjedels majoriteter stärket civila sektorn. I Ryssland tycks en tredjdels lojalitet ibland räcka för beslut i ”odemokrstisk ordning” (valfusk och ”maniputationer”. Vi ”tjafsar” en del i Eskilstuna kommun och det kanske inte är så djupt allvarligt, men mer hänsyn och respekt för ”goda intentioner” efterlyses. Vi vill ha en kommungemenskap med bildade och upplysta människor som tar ansvar för ”helheter”. Förstärk demokratin och mota ”rasister” och kriminella i ”grinden”. Vi har en författning som bygger på stabila värdegrundande grundlagar, Dessa måste följas och omsättas i våra vardagliga umgängen. Fler ”poliser” må skallas, men detta är tyvärr ett tecken på misslyckande. De goda kraftrerna måste stöttas och inte minst CIVILSAMHÄLLET! LKÖK PÅ LAXEN som nu i Västerås. Hurra Västerås. Där spelar kommunen faktiskt en föredömöigt stöttande roll, utan att vilja föärminska civilsamhällets ”MAKT”. LÖK = Lokala Överenskommelser mellan offentliga organisationer och de idéburna, ideella föreningarna. Allt under Regeringens och centrala ”föreningars” paraplyer/överenskommelser. Från toppen till botten! Det är toppen! Ett väl fungerande demokratiskt samhälle vill vi ha! Det är en förutsättning för det vi kalla ”goda samhället” – vår frihet och trygghet. Förstärk gärna demokratin! Speciellt i viktigare långsiktiga beslutsfall. Moderater och Socialdemokrater får gå i spetsen för demokratin! Hand i hand som idag inom försvarsområdert och delar av socialpolitiken. Sverige är ett gott land! Vi har yttrandefrihet som vi ytnyttjar inför beslut, men när väl besluten är fattade, så ”KÖR VI”!!!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: