Skrivet av: Pär Eriksson | februari 23, 2014

Om tre viktiga personer, ropen skalla och vikten att skapa förutsättningar

Carina, Gunilla och Lasse. Jag minns namnen och deras ansikten.

Förskola1

De arbetade i slutet av 1970- och i början av 1980-talet på mina barns förskola.

Anledningen att jag minns dom är att de var betydelsefulla för mina barn. De utstrålade den där värmen och engagemanget som är så viktigt för ett barn och för ett par unga föräldrar att få känna.

Ibland när vi stretar på i vardagen så är det viktigt att sätta in saker och ting i sitt sammanhang. Att få perspektiv och förstå hur saker och ting utvecklas.

Det är kanske särskilt viktigt i tider då vi ibland upplever – berättigat eller inte – att allt blivit sämre och känslan av otillräcklighet tenderar att ockupera oss. Inte som försvar eller att vi ska blunda för dagens problem utan mer för att skapa just förståelse.

En fascinerande resa
Under 1970-talet så var det en ynnest för föräldrar att bli erbjuden en daghemsplats. Det fanns ingen lagstadgad rätt och många gånger var vi föräldrar hänvisade till kommunens eventuella prioriteringar.

Ibland fick vi pussla med våra föräldrar eller ta med barnen till skolan eller arbetet. I sämsta fall var vi hänvisade till att använda sk ”svart dagmamma”. Ofta outbildade men med en vilja att mot betalning hjälpa till.

Eller också så fick en av oss vara hemma. Under den här tiden var det nästan utan undantag alltid mamman i familjen som fick den rollen.

Ropen skalla

Det var därför vi unga föräldrar demonstrerade och markerade vår vision – ”Ropen skalla – daghem åt alla!”

Men sedan sker en fantastisk utveckling. Dagis blir förskola som en markering att det var något nytt i görningen. Dagis rotsystem i barnkrubbor och barnträdgårdar med det uttalade syftet att stå för barnpassning så att vi föräldrar kunde jobba eller studera ersattes allt tydligare av en pedagogisk inriktning.

1990- och 2000-talets olika reformer stärker ytterligare de pedagogiska inslagen. Förskolan lämnar symboliskt socialförvaltningarna och blir en del av skolan.

Förskola2

Jag tror  att det är viktigt att vi ser den här resan. Från 1800- och stora delar av 1900-talets barnkrubbor till 1970-talets dagis, vidare till förskolan – med lagstadgad rätt för kommunerna – till dagens pedagogiska förskola.

Dagens utmaningar
Och det är väl där vi står idag. Det finns all anledning att vara stolt över svensk förskola. Samtidigt finns utmaningarna där. Känslan av stora barngrupper, tid att orka med – både för barn och medarbetare – i en miljö som kräver allt mer. Tidspressade och förståeligt krävande föräldrar.

Många av förskolans medarbetare – och då räknar jag in de viktiga dagbarnvårdarna – var unga när förskolan växte för 30-40 år sedan. Idag har några redan slutat, några är på väg i pension och ytterligare några har valt en ny yrkesbana.

grupp

Just därför är rekryteringen av nya välutbildade medarbetare så viktig de närmaste åren. Och naturligtvis motivera våra kunniga medarbetare att arbeta kvar.

Lägg då till förmågan att kombinera pedagogik med lekfullfullhet och en god omsorg så klarnar bilden av de framtida utmaningarna.

Och samtidigt är jag så hoppfull. Jag möter så många bra och engagerade chefer och medarbetare som förstår förskolans betydelse.

Förskola

Och har de ännu inte hunnit gått i pension –  Carina, Gunilla och Lasse – så är de kvar där än idag. Om än lite äldre, lite mer erfarna, men med samma hjärta och samma varma känsla för barnen. Precis det bemötande som mina barn möttes av. Och som jag minns så här 30 år senare.

Det är så man bygger en stad. Man skapar de bästa förutsättningarna för de allra yngsta och deras föräldrar.

Ha en bra vecka!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: