Skrivet av: Pär Eriksson | februari 16, 2014

Om vandrare på tidslinjen, minnesbärare och vikten av framtidsdrömmar

Det kom en sms från sonen i fredagskväll; vi är på restaurang och planerar framtidsdrömmar.

sms

Jag svarade; mamma och jag är också ute och äter. Vi pratar minnen.

Och kanske det är så att det den där lilla obetydliga sms-konversationen fångar vad det handlar.

När den +30-åriga sonen tänker på livet så är det framtiden som gäller. Han ser sig själv, sin familj och sitt barn i ett relativt långt perspektiv. Mitt perspektiv är lika långt som hans med den stora skillnaden att trefjärdelar eller ännu mer är redan levt.

Att leva och agera på en tidslinje
Vi lever alla på en tidslinje som handlar om vår historia – nuet och framtiden. Oaktat om vi tänker så om våra liv så är vi alla vandrare på den där tidslinjen som kallas livet.

tidslinje2

I den meningen har vi som lever just nu mycket gemensamt. På ett annat sätt så lever vi olika liv och med olika perspektiv – och då tänker inte jag på vår kulturella, etniska eller sociala identitet – utan just att vi förhåller oss olika till livet och dess utmaningar beroende var vi befinner oss på tidslinjen.

Ett väl fungerande samhälle eller en stad för den delen behöver förstå den här dimensionen och också ta vara på den styrka som kan hämtas ur förmågan att lyssna både på minnesbärarna och de som bär framtidsdrömmarna.

Båda perspektiven behövs och min erfarenhet är att det samhälle, den stad som bäst lyckas att hämta inspiration ur det här också blir framgångsrik.

Minnen är viktig. Det gör oss till människor. Historien är en del av oss oaktat om vi gillar den eller inte.

Den tusenåriga platsen
Berättelsen om Eskilstuna började inte för några decennier sedan. På den här platsen har det bott människor i mer än tusen år.

Eskilstunaån

Här har hundratusentals människor levt före oss och identifierat sig som Eskilstunabor. Här har människor fötts, utbildat sig, arbetat, bosatt sig, flyttat ut och in och naturligvis också dött här.

Några från Rom, Livland och Stockholm. Några – som mina föräldrar – från Norrland. Några från Finland och fd Jugoslavien. Några från Bosnien, Irak och Somalia. Ytterligare några från Flen, Strängnäs, Västerås och Örebro och så ytterligare några från Stockholm.

Så där har det hållit på i tusen år.

I början av 1800-talet var vi grovt räknat 1000 Eskilstunabor. Hundra år senare – i början av 1900-talet 10 000 och nu ytterligare hundra år senare är vi snart 100 000.

Eskilstuna 100 000

Det är en makalös historisk resa som är värt att fira. Några i debatten tror att det här är ett spektakel som bara kostar pengar. Några – om än få – är arga på att Eskilstuna passerar hundratusen. Och ytterligare några antyder att det är ”fel sorters” människor som bor här. De förstår inte vikten av minnen och historiska tidsmarkörer.

Synliggör framtidsdrömmarna
Å andra sidan så kan en stad inte leva och nära sig på minnen och historia. Vi lever och andas nu men framtiden är den miljö vi ska agera i.

Just därför är det viktigt att vi bär fram och synliggör våra framtidsdrömmar. Det är de unga som måste ges en större plats i att formulera sitt Eskilstuna. Det är dom och deras barn som är nästa generation som skall forma det moderna Eskilstuna.

Eskilstuna växer

Vi äldre har en viktig roll att stödja och vattna allt goda. Kanske också varna ibland när det behövs och bli goda vägledare. Men framförallt uppmuntra och låta den unga generationen – unga tjejer och killar – kliva fram tydligare än idag.

Det sura, det hämmande, det oförsonliga – som vi bland möter på nätet och på insändarsidor – måste vändas till optimism och snarare ges en mer konstruktiv ton som utvecklar den här staden.

Växande

Precis så svårt och enkelt är det.

Avslutande sms från sonen; nu går vi till baren och fortsätter kvällen. Kram.

Svar från pappan; kul för er, mamma och jag går och lägger oss…ha det bra.

Ha en riktigt bra vecka!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: