Skrivet av: Pär Eriksson | januari 26, 2014

Om ljusets hastighet, ett You Tube-klipp, Snowden och förståelsen för öppenhetens lov

2012 skjuter sydafrikansk polis mot strejkande gruvarbetare i Lonmin strax utanför Johannesburg.

Lonmin

Några minuter efter den händelsen ligger ett You Tube-klipp ute som ger en direkt bild av händelsen. Efter ytterligare några minuter ligger nyheten om skjutningarna ute på de stora nyhetsbolagens webb-sidor.

Jag skulle kunna valt andra exempel med det här visar vad det är som sker i världen just nu. Och då tänker jag inte i första hand på den allvarliga händelsen i sig utan att nyheter flyger med ljuset hastighet över världen och sprids likt maskrosfrön där vinden tar tag och bär den över kontinenter.

Edward Snowden – världens just nu mest kände visselblåsare – skulle för några år sedan enbart betraktats som en illojal tjänsterman som avslöjat besvärande uppgifter. Idag hyllas han och till och med den amerikanska administrationen tvingas medge förändringar mot mer av öppenhet.

Snowden

På Twitter och den här bloggen är det mer än tusen person varje vecka som följer vad jag skriver och kommenterar. Själv följer jag inte bara Eskilstunas kommunstyrelseordförande Jimmy Jansson och oppositionsledaren Jarri Puustinen utan också Annie Lööf, president Obama och Bruce Springsteen.

Utöver arbetskamrater och gamla skolkompisar så följer jag och mitt äldsta barnbarn varandra på Facebook.

Öppenhetens lov
Framtiden stavas öppenhet och genomskinlighet. Det finns snart när inte en vrå – knappt det egna hemmet om vi ska tro allt som publiceras på Instagram – som inte är föremål för insyn.

Öppenhet kan också slå över i gränslöshet. Vi översköljs av budskap, bilder och berättelser som det kanske vore bättre att de fick vara privata. Å andra sidan så är öppenheten så uppfriskande och rätt använt en del i att stärka det öppna demokratiska samhället.

öppenhet

Tiden då beslutsfattare kunde mörka eller tro att man gjorde upp i slutna rum är över. Telia Soneras affärer i Azerbajdzjan och misstanke om oegentligheter går inte att vifta bort.

När vi på 1960-talet –  eller 1980-talet för den delen – skulle beskriva hur framtiden skulle gestalta sig så var det från rymdtekniken vi hämtade inspiration.

På 2000-talet skulle det arrangeras charterresor till månen. Bilarna och fordonen åkte i luften på märkliga spåranordningar eller svävade fritt i luften.

Och visst har tekniken verkligen tagit steg men kanske det inte i det förstone blev det där märkliga rymdlandskapet som blev verklighet. Våra städer ser till sin grundstruktur ganska lika ut. Den som bodde i Eskilstuna 1914 skulle kunna känna igen sig i dagens Eskilstuna 2014.

Men hon skulle aldrig förstå vad det är vi håller på med i våra datorer, läsplattor och I-phones. För det är där vi har den stora tekniska revolutionen – i vårt sätt att kommunicera med varandra. World wide.

Jetson

Det är inte familjen Jetson som blev verkligheten utan snarare familjen Flinta som ständigt pratade och hade olika – förvisso stenålders men ändå – redskap för att kommunicera.

2000-talets början är kommunicerandet och öppenhetens sekel.

En modern organisation förstår
Och det här har verkligen med oss att göra – om nu den kritiske läsaren tvivlar.

Våra verksamheter kommer att bli än mer teknikberoende. Nya innovationer kommer att skapa nya arbetsprocesser och möjligheter. Vården är redan på väg åt det hållet.

Utbilldningens landskap är under utmaning och vi skönjer en tendens där klassrummet förlorar sin magi.

mötet

Gränssnittet mellan producent och konsument suddas ut. Mellan den som ”hjälper” mig och mig själv.

Vi gör våra egna analyser och diagnoser och är väl förberedda innan vi träffar vår läkare. Vi vet vad som behöver göras på huset – för vi har inte bara följt Martin Timells råd – vi har läst på själva. Vi vet vad vi ska äta och hur vi ska träna. Vi har läst på extra om vilka miljöprestanda en ny bil bör ha.

Mötet mellan brukare och medarbetare förändras. Det är inte längre en myndighet som möter en ”behövande”. Det är två likvärdiga.

Och så denna öppenhet och genomskinlighet. I stads- och kommunhus och i våra verksamheter.

Det gäller att inte bara gilla läget eller acceptera det för att motsvara medias krav. Nej, vi ser öppenheten som en framgångsfaktor för vårt eget arbete. En del i vår egen utveckling av den moderna kunskapsorganisationen.

Springsteen

Nu måste jag svara barnbarnet på en fråga och kolla vad Obama har för sig. Om ni inte visste det så ska Springsteen spela på en klubb i New Jersey, inte långt från Asbury Park i helgen.

Ha en bra vecka!

Annonser

Responses

  1. Självfallet skall skattebetalarna och andra ha full insyn i kommunens affärer och med affärer menas köp&sälj av produkter och tjänster. Men vilken typ av insyn, det tål att diskutera. Jämförelser mellan kommuner och privata företag säger en del om effektivitet och produktivitet och givetvis ”kvalitet”. Rätt pris för rätt vald kvalitet. Kostnader! Här finns att diskutera under detta valår! Men finns korrekta mått och mätetal? Har kommunala ”bolag/resultatenheter” otillbörliga villkor i konkurrensspelet. Kriterier för rätt val av utförare? Borde inte vara alltför svårt att ta fram! Missbrukade (fel använda) skattekronor är faktiskt en ”stöld” från ”folket”. Och så har vi samhällets kärnverksamheter inom Civilsamhället, som fortfarande är oreglerade (saknas LÖK – Lokal Överenskommelse på Kommunal nivå). Alliansen har en del att upplysa eskilstunaborna om. Det är bara att titta på Västerås kommun. De ligger ofta ”steget före”. Kanske för att Per Eriksson var anställd där innan Eskilstuna fick förmånen… 😉 (I korthet)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: