Skrivet av: Pär Eriksson | januari 12, 2014

Om en ny tideräkning, hundratusen och vikten av att förstå hur städer utvecklas

När de som skulle bli mina föräldrar flyttade till Eskilstuna på 1930-talet så var det för att jobben fanns här. Skogs- och jordbruket hade inte längre något att erbjuda.

Vykort

Jag är inte så säker på att mina föräldrar gjorde något medvetet val att det just blev Eskilstuna men de hade hört positivt om staden. Och ska jag tro min mamma – hon var 17 år då – så hade hon hört att det fanns en Folkpark och många killar som flyttat hit.

Hon bor här än idag och samtidigt som hon alltid varit norrlännnig – det har varit en viktig markör – så har hon alltid stått upp för den här stan´. Kanske har jag också fått med mig några av de generna som gör att jag bär den här platsen i mitt hjärta.

100 000 bild 2

En ny tidräkning
Jag tänker på allt det här i skenet av att Eskilstuna är på väg att bli 100 000 invånare. På ett sätt betyder det ingenting. Livet förändras inte på något dramatiskt sätt under våren när vi passerar gränsen.

På ett annat sätt betyder det allt. Det där magiska 100 000 signalerar en stad i utveckling. Vi går in i en ny tideräkning – Eskilstuna 100 000-staden.

Målat med väldigt grov pensel skulle man kunna beskriva det som att det bodde några hundratals människor här runt Eskilstunaån – eller Närjeå som den hette – under flera århundraden.

Eskilstunaån 1400-tal

I början av 1800-talet är det kanske något tusental som bor här och kallar sig Eskilstunabor. Vid 1900-talets början dryga 10 000 och hundra år senare – dvs idag 100 000.

Det är en fascinerande resa som handlar om en stad som ständigt varit i rörelse.

Städers utveckling
Och det är väl där erfarenheten finns – dvs förståelsen för hur städer utvecklas. Förståelsen för hur den inneboende logiken ser ut, vad det är som gör att vissa städer och regioner stannar i utveckling och att andra ständigt tar steg framåt.

Det finns naturligtvis mycket forskning på det här temat. Och skulle jag ge mig in på att försöka krama ur destillatet ur den här 2000-talsdiskussionen så skulle jag ge följande rubriker; utbildning, kommunikationer, estetik och täthet, trygghet samt kultur och idrott.

Rubrikerna och orden kan säkert skifta men det är här vi landar.

Städer som vill utvecklas måste sätta utbildningen i extremt fokus. Det har alltid varit viktigt men nu så här i början av 2000-talet är det ännu viktigare. Städer som inte förmår sätta fokus på utbildning går förr eller senare bakåt.

Mdh

Det är därför våra skolor är så viktiga. Det är därför vi ägnar så mycket tid och kraft till Mälardalens högskola.

Kommunikationer är numer en livsagörande nerv för att en stad ska utvecklas. Det måste vara enkelt att resa ut och in i en stad. Det måste finnas en väl utbyggd kollektivtrafik. Bilar, bussar, cyklar och gående måste samsas på ett nytt sätt i Eskilstuna.

En stad måste vara estetiskt vacker. Den måste upplevas som attraktiv, kul och spännande att vara i, att besöka. Moderna städer byggs täta rent fysiskt.

fristadstorget

Det är därför det är så viktigt att vi får ett nytt Fristadstorg. Att våra parker och grönområden sköts och utvecklas. Att vi ser ån, Mälaren och Hjälmaren som tillgångar.

Tryggheten är avgörande för människors känsla av trivsel. Därför är det så viktigt att vi arbetar mot den grova organiserade brottsligheten. Misshandel, våld, alkohol och droger måste minska. Inte bara för att det tär på familjer och enskilda utan att det också tär på en stad och dess överlevnad.

Men trygghet handlar också om att inte behöva oro sig för att bli gammal. Att känna att det finns en grundtrygghet.

56056_18

Å så denna kultur och idrott som i sig själv har ett egenvärde men som också är ett fantastiskt socialt kitt för att binda ihop en stad. Därför är våra aktörer, kulturarbetare och föreningar så viktiga, dess bredd men också dess elit.

Att utveckla Eskilstuna
Om vi på djupet förstår de här krafterna så förstår vi också den agenda som just nu finns för att utveckla Eskilstuna.

För i vågsvallet av utvecklingen skapas arbeten. Den gamla logiken där företag etablerade sig där naturtillgångarna fanns har ersatts av en logik som bygger på att man etablerar sig där det finns människor som tror på framtiden. Där det finns glädje och kunnande.

Genom årtusenden har Eskilstuna varit en sådan plats. Det var därför den där 17-åriga tjejen – som skulle bli min mamma – flyttade hit.

ASSA

Att ryktet sedan visade sig vara sant – dvs att det fanns snygga och trevliga killar är en annan historia. Och en av dom blev min pappa.

Och den där Folkparken finns ju kvar…

Det är så man bygger en stad.

Ha en bra vecka!

Annonser

Responses

  1. Vad skulle hända med Eskilstuna om Du var uppriktig och skrev mera om de stora problem vi faktiskt har? Kanske inte ”Titanic-syndromet”, men ändå en medveten krisbild! Ungdomsarbetslöshetens konsekvenser och ett flertal andra problem av samma dignitet. Finns måhända politiskt betingade ”välfärdsdefekter”. Vore kul om Du skrev en hemlig dagbok som publicerades efter Din avgång. Stadsmuseets utställningar (ex. vis om knivarna) ger mig goda vibrationer. Jag har noterat att 4 st utvecklingsledare kommer att anställas inom Vuxenförvaltningen. Hur många dito finns inom SKL-sfären. Offentlig ”låtsasföretagande” i egen regi – vägen till framgång? Nej,nej,nej! Kommunen ska äga och köpa, inte producera i egen utförarregi. Konkurrens! Men den sa vara öppen och hård-på riktigt. Kanske Fredbäck är pessimistisk idag…. Jag vill också tro på en lysande framtid för Eskilstuna. Så ett skämt mht knivar ; KNIVSKARP KONKURRENS!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: