Skrivet av: Pär Eriksson | januari 5, 2014

Om en fjärils vingslag, en barfotarörelse och vikten av att släppa in ljuset

– Där vi tar in ljuset sker en utveckling. Det är ord från den indiske pedagogen och socialentreprenören Sanjit Bunker Roy.

Bunker Roy I

Han född i mitten av 1940-talet och hade en yrkeskarriär utstakad – kanske som läkare eller jurist – om det inte varit för att han ville något annat.

Han såg fattigdomen i de byar han besökte och han insåg att om Indien skulle ta det där steget till verklig självständighet så behövde också de allra fattigaste hitta nya väger till utveckling.

Mer än 3 miljoner människor har tagit del av Bunker Roys dröm om utbildning till de allra fattigaste. Och Barefoot College – som det heter –  är verkligen en framgång.

Vid sidan av de etablerade utbildningssystemen har han under snart mer än 40 år byggt upp så kallade barfotauniversitet och mer än 800 kvällsskolor i Indien och 15 andra länder.

Barefoot College I

Idén bygger på att lära kvinnor och män – men framförallt kvinnor, många analfabeter – att bli barfotaläkare, tandläkare och ingenjörer.

Bunker Roys erfarenheter är att om man vinner de äldre kvinnorna för idén med förnyelse så sker också något på djupet i byarna.

Barefoot College II

Barefoot College har särskilt lärt ut kunskapen om solcellsenergi och lärdomen är tydlig – det är i utvecklingen av ljuset och elen som också människan utvecklas.

Jag berättar den här historien av flera skäl. Inte bara för att hylla en enskild social entreprenör och barfotarörelse utan mer därför att det finns så många lärdomar för oss i vår egen vardag.

Vikten av motbilder och berättelser
I en värld som tycks allt mer svårtolkad, där spänningar och motsättningar tenderar att öka är det viktigt att ge motbilder. Att berätta andra berättelser om hopp och möjligheter.

I en värld som är full av konflikter sker också en kamp om idéer och tolkningar. Dyrköpta erfarenheter från historien visar att genom att ge bilder av hopplöshet, ofta byggda på fördomar, så finns en fara att människan passiviseras och överlåter åt ”någon annan” att forma sin framtid.

I den meningen är berättelsen om Bunker Roy viktig.

Förändringen ligger i det lilla
Men det finns ytterligare lärdomar. Exemplet med att satsa på de allra fattigaste, de äldre kvinnorna och att fokusera på solceller visar att enkla investeringar ger stora resultat.

Många gånger när vi själva i det moderna samhället söker förändring så söker vi den stora förändringen, det storstilade politiska projektet eller miljonsatsningen gärna kryddat med att det är ”någon annan” som borde göra något.

Fjäril

En fjärils vingslag skapar en storm på andra sidan jordklotet – en av systemteorins grundteser

Förståelsen – och nu handlar det om systemteori på hög nivå – för att det är i det lilla, det som är i sin linda, i sitt växande som också bär på störst potential är central. Den utmanade frågan för ledar- och medarbetarskapet är därför vad det är vi inte ser som bär på störst möjlighet för verklig djup förändring.

Må vara att skapa fler jobb, höja utbildningsnivån, en attraktiv stad eller ett hållbart energismart Eskilstuna. Vad är svaret och de nya lösningarna bortom mer resuser eller att vi ska jobba hårdare?

Bunker Roy och hans medarbetare blir också levande exempel på att det är enskilda människor och initiativ som förändrar. Den insikten fråntar inte att det också behövs strukturella politiska beslut och reformer. Men förändring är i slutändan inget annat än enskilda människors och gruppers konkreta agerande i vardagen.

Barefoot College III

Det är möjligt att de här indiska byarna tålmodigt skulle ha väntat på att India Electric – eller vad de kan heta – en dag dök upp och började dra nya el-ledningar. Så är det nog.

Men Bunker Roy hade inte tid att vänta. I det engelska ordförrådet finns begreppet empowerment. Det finns ingen riktigt bra översättning men det närmaste jag kan komma är bemyndigande. Känslan av egenmakt att ta ansvar och kunna påverka sitt eget liv och sin närmiljö.

Att hitta vår egen urkraft
Vi behöver inte bli några nya Bunker Roy. Inte alls. Men jag tror att det inom oss alla finns en urkraft att hämta energi ur. En oförlöst potential.

Sociologen skulle benämna det som altruism – att drivas av oegennytta. Den näringslivsinriktade skulle säga entreprenörskap. Den socialt inriktade skulle kalla det solidaritet. Den religiöst lagde skulle kalla det barmhärtighet.

I grunden handlar det om humanism – att vara människa.

Min erfarenhet genom livet är att de arbetsplatser, de arbetslag som hittar den där urkraften de blir också både roliga och spännande att arbeta i. I en sådan miljö stimuleras nyfikenhet och öppenhet för nya intryck och impulser. I sådan miljöer vattnas det som växer.

Team Of 8 Blue People Holding Up Connected Pieces To A Colorful

Sådana miljöer är nästan alltid befriade från ett ”vi-och-dom”-tänkande. I sådana miljöer fokuseras hela tiden på ”bästa möjliga möte”. Inte att klandra – utan mer att stödja.

Och om jag inte är felunderrättad så jobbar Bunker Roy och hans team på – även idag och i morgon. Och han och hans elever vet inte att det finns personer i en stad som heter Eskilstuna i Sverige som just nu hämtar inspiration från deras sätt att agera och tänka.

Denna märkliga värld – hur var det nu med den där fjärilen….

Ha en bra vecka !

Annonser

Responses

  1. Spännande och inspirerande att läsa din blogg nu när det är dags att trampa mark i Eskilstuna igen. Funderar på lite olika grunder i systemteorin och hur mina ingångar med den mer ekologiska systemteorin hos Stoloks och Bronfenbrenner finner sin plats i de strömningar som pågår.

  2. Tack Maria och lycka till framöver.

    Pär E


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: