Skrivet av: Pär Eriksson | januari 2, 2014

Veckan som gått – w 1 2014

På jobbet
Det var tydligt att Eskilstuna sov idag. Med rätta.

Visionsstjärna

Inga studenter eller gymnasieelever på väg till skolan. Få pendlare vid järnvägsstationen, inga bilar i p-garagen och en lite öde stad så här på morgonen i mellandagarna.

Och så ska det nog vara. Jul- och nyårshelgerna är ett bra tillfälle att samla krafterna inför ett spännande 2014.

Det låg ett extra fint mail i min box nu när jag kom tillbaka. Det var en anhörig som ville ge sin bild av hur det var på ett av våra äldreboende. Hon var imponerad över medarbetarna och var så glad att det fanns ett brett engagemang och vilja till att göra det där lilla extra.

proaros-vision

Sådant där värmer och bekräftar också min egen erfarenhet som chef för äldreomsorgen under många år.

Det finns en symbolik i att vända det där almanacksbladet för 2013 till 2014. Summeringar och värderingar är gjorda, lärdomar förmedlade. Men nu väntar något nytt. Ett nytt år väcker förhoppningar.

Kommunfullmäktige i Eskilstuna är mycket tydliga på vad de förväntar sig av oss i den kommunala organisationen under 2014. Det är fortsatt fokus på våra fyra strategiska områden – Höjd utbildningsnivå, Fler jobb, Hållbar utveckling och Attraktiv stad.

Och visst händer det saker. Det känns extra roligt när våra skolchefer för gymnasiet och grundskolan – Karin Lundin och Hans Ringström strax före jul förmedlar att kunskapsresultaten går – om än sakta – åt rätt håll.

Läsande

Jag har varit med om snabba vändningar – där resultaten blev markant förbättrade på mycket kort tid – för att sedan vända tillbaka och försämras. Min erfarenhet är att det tar tid att höja kunskapsresultaten. Det är ett tålmodigt långsiktigt arbete där elever, lärare, skolpersonal, rektorer, föräldrar och politiker behöver gå i takt.

Fler jobb är Eskilstunas viktigaste utmaning. Vår arbetslöshet är allt jämt hög jämfört med rikssiffrorna men det ligger ändock något i luften. Även här ser vi en liten positiv förändring, berättade AFs chef Patrik Vikström för mig strax före jul.

Det finns ingen enkel lösning utan en rad små åtgärder som tillsammans drar åt rätt håll. Precis innan jul tecknade kommunen ett avtal med logistikföretaget DHL om en större etablering i Kjula. Det kändes också bra att Fortverket blir kvar som egen myndighet, vilket påverkar Eskilstuna positivt.

Sommarpärspektiv VIII

Hållbar utveckling handlar om att fortsätta den framgångsvåg som är i rullning. Att Eskilstuna rankas som en av Sveriges bästa miljökommuner är både glädjande och förpliktigande.

Strax före jul hade vi ett bra möte tillsammans med Strängnäs där det nybildade Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö blir en av drivmotorerna för att skapa en hållbar och miljösmart region.

Attraktiv stad är en bred utmaning men handlar just nu mycklet om att förnya och modernisera Eskilstuna. Nytt Fristadstorg klart i höst, bygget av nytt bad är på gång och under våren fattas de sista och avgörande besluten om den nya arenans utformning.

Lägg då till bostadsbyggandet och modernisering och underhåll av våra stora bostadsområden, fler attraktiva parker och naturområden så skönjer vi ett nytt Eskilstuna.

Om fem generationers kvinnor, hälsa, otillräcklighet och vikten av att hjälpsamhet

I den meningen är det ”lätt” att vara kommundirektör i Eskilstuna. Man kan ha synpunkter på nyanser och enskilda satsningar men det finns en tydlig färdriktning som går över partigränserna.

”Svårt” är det naturligtvis också. De problem som döljer sig bakom arbetslösheten och känslan av utanförskap skapar också miljöer som inte är optimala att växa upp i. Vi ser att många barn och ungdomar far illa. Vi har också att möta kriminalitet och alkohol- och drogmissbruk som tär både på individer, familjer och samhälle.

Men det är i utmaningen vi har vår roll. Att få verka i en stad med stora möjligheter och det vi gör i vardagen på våra arbetsplatser betyder något för Eskilstunaborna – det är stort och mödan värt.

Jag har under alla mina 35 yrkesår aldrig haft ett sådant spännade och intressant arbete som nu.

Välkommen tillbaka till jobbet 2014!

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Jag har sagt det förut. Kulturen och idrotten är viktig för alla städer men kanske än viktigare för Eskilstuna.

Rätt använt kan kulturen och idrotten bli det kitt som håller ihop oss. Det som får oss att känna stotlhet över den här staden.

Tord J

Den som inte tror mig kan läsa sportjournalisten Tord Juszczak mycket läsvära bok ”Smeden som vann”.

Jag ”springer på” Tord med jämna mellanrum och vet vilket jobb som ligger bakom att beskriva 100 års idrottande. På mindre än ett år har han levererat en fullödig berättelse om vad som hänt under alla dessa år i form av idrottsliga framgångar och motgångar. Men framförallt beskriver han ett kämpande Eskilstuna. Det finns en slags urkraft att hämta energi ur om vi bara ser vår historia och vår själ.

Och det är så kul att vi blir mer och mer en elitstad…också. För på bredden är vi bra. Vår ungdomsidrott är väl utvecklad men kanske vi saknat de där stora framgångarna. Guldyran och guldstämningen. Detta skrivet av en person som stått otaliga gångar på olika torg och firat guldhjältar i Västerås.

Guif känns etablerade i toppen sedan några år. Det är så kul att Smederna lyckats ta sig tillbaka till eliten efter några tuffa år. Basketdamerna sliter för poängen men framgången kommer.

Att vi har en Eskilstunagymnast – jag tänker på Jonna Adlerteg – som kommer hem med EM-medalj är stort. EGF bär på något stort.

Eskilstuna United

Eva Hallenfeldt-Ahlin – en av initiativtagarna till sammanslagningen av Tunafors och Slagsta som blev United

Och så detta Eskilstuna United. För mig som följt Eskilstunaidrotten på insidan i mer än 50 år som spelare, förälder och åskådare ser något nytt. Det är inte det vanliga budskapet om att det är någon annan som är ansvarig.

För mig så är United en ny röst. En ny medvetenhet. En ny attityd. Och kan den smitta av sig på oss övriga så vet jag inte var det kan sluta.

Och samtidigt så är Uniteds sportslige mentor Munken Karlsson erfaren. Han ser allvarlig ut och säger ”Pär, vet du att 80% av alla nykomlingar åker ur serien direkt…”

Det är jobbigt att höra men ack så insiktsfullt. Det är bara i hårt, tufft och målmedevet arbete som framgångar skapas. Oaktat om man spelar fotboll, vill förändra skolan, skapa fler jobb och en miljösmart stad. Eller bygga en stad.

Lite symboliskt så måste det vara färre på läktaren och fler måste in i matchen om Eskilstuna.

Och kulturen då…den kommer jag att återkomma till under året. Där bär vi – som jag ser det – på en enorm kraft och outnyttjad potential.

På hemmaplan
En jul och ett nyår är till ända. Gröten är uppäten, barn och barnbarn har åkt hem men tomten lämnade kvar ett antal böcker som jag är på väg att ta mig igenom.

Böcker

Richard Fords lärorika berättelse ”Kanada”, Lena Andersons ”Egenmäktig förfarande” – en värdig Augustvinnare, Bea Uusmas bok om den alltid fascinerande André-expeditionen och Kristian Gidlunds bok ”Kroppen min” om hans cancer och döende som förvandlas till en bok om hopp och liv.

Annars lyssnar jag mycket på Midlake.

Ha en bra trettondagshelg – sedan kör vi!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: