Skrivet av: Pär Eriksson | december 28, 2013

Nyårspärspektiv V 2013 – fotboll och att återerövra det politiskt korrekta

Det går inte att inte bli berörd av den läsvärda boken ”Jag är Zlatan”.

FC Rosengård

Numera heter Malmös damlag i allsvenskan FC Rosengård

På ett bra sätt skildras Zlatans uppväxt och de krafter han hade att kämpa mot – fördomar, förlegade normer och en tuff social miljö.

Det han hade var sin talang. Förmågan att hantera en fotboll, sin vilja och att det fanns personer i hans närmiljö som blev viktiga föredömen.

Kanske det är just det som smärtar mig mest när jag tar del av veckans ”sport-snackis”.

Anders Svensson

En av Sveriges bästa de senaste decennierna – Elfsborgs Anders Svensson

Jag tror att läsaren känner bakgrunden. Tidigare i höst så hedrade Svenska Fotbollförbundet med rätta Anders Svensson för lång och trogen tjänst i landslaget med en bil. Therese Sjögran – som spelat fler landskamper än Anders – fick en bukett blommor.

Debatten och diskussionen har gått vilt till under hösten och någonstans har det väl framskymtat att idrottsrörelsen har en resa att göra för att leva upp till sina stolta värderingar.

Therese Sjögran

Therese Sjögran – 184 landskamper, SM-guld, VM- och  EM-silver

Nu under julhelgen fick debatten en ny röst. I en stor intervju med Zlatan i Expressen passar han på att – som jag ser det – trycka till damfotbollen och menar att Therese Sjögran hade väl kunnat få en cykel med Zlatans autograf.

Istället för att påminna sig själv om sina egna erfarenheter från Rosengård och bli en röst för unga tjejer som vill idrotta och ta sin rättmätiga plats så blir Zlatan den kränkte.

På sociala medier går synpunkterna i sär men många menar att Zlatan måste väl få tycka vad han vill. I efterdiskussionen uttrycks att det är så typiskt svenskt att vi alltid måste vara så ”pk” – läs politiskt korrekta.

Ledarskap

Ledarskapets innersta själ – att driva mot förändring

Och visst är det så att det ska vara högt i tak men kanske ändå att jag kräver lite mer av den som utåt ska representera idrotten och laget. Zlatan är ingen fri debattör och bloggare – han är ledaren. Och det förpliktigar både på och utanför planen.

Och apropå att vara ”pk”. Det har blivit ett skällsord. Att vara politiskt korrekt – dvs att stå upp för allas lika värde, vara mot rasism och främlingsfientlighet, stå upp mot diskriminering av kvinnor och unga tjejer – är något som antyds vara opportunistiskt, något alla säger men inte menar.

Det är dags att återerövra det politiskt korrekta. Det behövs fler som är politiskt korrekta i en samhällsatmosfär som driver mot utanförskap och hat.

Och kanske det kan börja med Svenska Fotbollförbundet. Deras lama kommentarer är i någon mening värre än Zlatans utspel.

Ha en bra fortsättning !

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: