Skrivet av: Pär Eriksson | december 25, 2013

Julpärspektiv III 2013 – att återerövra humanismen

Under åren har jag varit med om händelser som påverkat min inre idévärld starkt.

jordglob

Estonia 1994 0ch Tsunamin 2004 är två sådana. Vid båda tillfällena ingick jag i kommunens krisgrupp och fick – om än på distans – följa de dramatiska händelserna och dess konsekvenser.

Vid båda tillfällena slog det mig vilken vilja till hjälpsamhet som finns i folkdjupet. När det sker något dramatiskt så verkar vi människor ha en inneboende kraft till att visa solidaritet.

Vi ser det också när det sker något dramatisk i världen – insamlingen till Världens Barn eller Musikhjälpen är exempel på lovvärda initiativ under hösten.

Jag tänker också på alla de möten jag deltagit på där kommunen eller en myndighet varit ifrågasatt. Det kan ha handlat om startandet av boende för psykiskt funktionshindrade, ett hem för missbrukare och hemlösa eller etablerandet av en flyktingförläggning.

Det har säkert funnits situationer då kritik varit befogad men ofta har sådana här konfrontativa möten ackompanjerats av buanden, applåder och fotstamp som spårat ur och markerat avstånd.

Världens Barn

Men nästan lagbundet så kommer det människor dagarna efter sådana här möten eller när det är dags för invigning med mat, kläder, leksaker eller erbjudande om att vilja hjälpa till.

Jag har sett det under mer än trettio år. Och det är så hoppfullt.

Och kanske det är så vi fungerar som människor. Först blir vi arga, sedan frågvisa och undrande som övergår till ett accepterande och avslutas med empati och förståelse. Inte alltid men ofta.

Och kanske det är där vi ska ta vår utgångspunkt inför 2014. Naturligtvis ska vi försöka påverka de stora skeendena i världen och i samhället men kanske vi också ska ägna en tanke på hur vi är som människor. Hur vi är mot varandra i vardagen.

Humanism

Det är kanske dags att återerövra begreppen barmhärtighet och tacksamhet. Ord som ibland tycks utrangerade ur ordlistan till förmån för mer de mer vanliga våld och hat, kryddade med utfall mot invandrare och unga kvinnor.

Kanske vi också bör vara lite mer reflekterande över de sociala mediernas logik där ett ”likes” tycks ersätta vårt verkliga agerande ”in real life”.

Tänk om vi kunde bli lite mer humanister, lite mer mänskliga 2014. Vad har vi att förlora…mer än våra tillkortakommanden?

Ha en fortsatt bra julhelg!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: