Skrivet av: Pär Eriksson | december 21, 2013

Julpärspektiv I 2013

2013 går mot sitt slut och på många sätt har det varit ett dramatiskt år.

Tawakkol Karman en av medborgarrättsledarna i Jemen 

Den så hoppfulla arabiska våren, som sköljde över norra Afrika där framförallt de unga och kvinnorna ställde nya och rättmätiga krav på demokrati och frihet, har tillfälligt stannat av.Längtan efter förnyelse har förbytts mot inbördeskrig och nya umbäranden. I Syrien beräknas mer än två miljoner människor vara på flykt. Hälften av dom är barn och ungdomar.

Samtidigt så är paradoxalt nog utvecklingen i världen hoppfull. Miljontals människor har tagit sig ur ren fattigdom, de stora folksjukdomarna trängs tillbaka och antalet väpnande konflikter minskar.

Aids

Eskilstuna påverkas och är en del av världen. Vi växer och är snart 100 000 invånare.Vi håller standarden som en av Sveriges bästa miljökommuner. Många brukarundersökningar, resultat och utmärkelser indikerar att vi tålmodigt är på väg åt rätt håll. Eskilstuna förnyas i rask takt.Och samtidigt är det något som gnager. Arbetslösheten är allt jämt hög i Eskilstuna. Många känner sig utanför och blir inte en del av framtidstron.

Vi har haft skottlossningar på öppen gata. Någon har till och med fått sätta livet till. Det är uppgörelser inom den kriminella världen kanske vi tröstar oss med. Men dom personerna har också vuxit upp här, gått i våra skolor och har syskon, en mamma och pappa.

Och kanske det är precis i den bilden vi ska stanna upp så här inför julhelgen och fundera på hur vi kan bidra till att stärka och utveckla vår stad.

Eskilstuna

Det har bott och levt människor på den här platsen i tusen år och om inget dramatiskt händer så kommer det att bo människor här om tusen år framöver. Det betyder att vi som lever här nu har Eskilstuna till låns, vi har ett ansvar att vårda och värna den här staden.

arbetslag

Det är i insikten att det bara är tillsammans vi kan ta ansvar för Eskilstuna. Då handlar det om fortsätta att arbeta för ett bättre Eskilstuna, satsa än mer på skolan och utbildningen, arbeta för att skapa fler jobb, fler företag och att mitt i det steget förnya och modernisera vår stadsbild, våra bostads- och landsbygdsområden, bygga ett miljö- och energismart samhälle.

Men det handlar lika mycket om att vara stolt över allt som är bra i Eskilstuna, vår industritradition och våra framgångsrika innovativa företag, vårt engagemang i breddidrotten och duktiga elitlag, vårt breda musikliv, våra kreativa artister, vår vackra natur mellan två stora sjöar.

adventsljus

Det är också med den bilden jag vill att vi går in i julhelgen. Adventsljusens lågor fladdrar intensivt men ger också en signal om hopp. Längtan efter en bättre värld och ett Eskilstuna vi är stolta över.

Jag önskar Dig en bra helg !

Annonser

Responses

 1. Tack för Dina lärande krönikor! Hoppas att Du fortsätter med dessa under kommande ”supervalår”, då vi -individer- har möjlighet att påverka kommunens ledning, styrning och genomförande verksamheter i en riktning som vi tror är bäst för ”alla”. Vissa av oss är starka och friska, andra tyvärr svaga och sjuka. För normalt upplysta medmänniskor är det en självklarhet att vi stöttar de som av skilda anledningar råka hamna i underläge. Solidaritet och Barmhärtighet är bra värdeord.
  Men till viss del måste även ett rättvisebegrepp användas i trygghetstänkandet. Men detta får våra politiker brottas med under valåret. Vad är sant och vad är osant? Fakta och objektivitet bör finnas med i alla debatter. Ett öppet, balanserat samhälle vilande på demokrati och mångfald ger os en känsla av frihet. Vi liberaler sätter individen i fokus och anser att upplevd och faktisk frihet styrker människors sjävkänsla och välmående. Frihet under ansvar/medkänsla.
  Bildningsbegreppet är mångfacetterat och vilar på insikten om glädjen och nyttan av kunskap, erfarenheter och insikter om livets villkor och ett sunt leverne.

  Jag önskar Dig hälsa och inre styrka att verka för ett gott Eskilstuna – i alla avseenden.

  Slutligen är det min förhoppning att Dina krönikor läses av – om möjligt- fler medborgare i ”byn”.

  Hans-Erik Fredbäck

 2. Tack själv Hans-Erik för dina bidrag under året. Dialogen är viktig och du bidrar på ett bra sätt såväl här på bloggen som på insändarsidorna.

  Ett gott 2014!

  Pär E

 3. Hej Pär, Tack för att de minuter jag ägnar åt min medborgerliga plikt att försöka vara vaken i demokratisamhället något “faller Dig”- vår högste verkställande- på läppen. Din erfarenhetsbakgrund är ju synnerligen meriterande och viktig för Eskilstuna i det nödvändiga expansiva utvecklingsskede som nu pågår. Utan utveckling – tillbakagång!

  Vi alla präglas ju av begränsade individuella erfarenheter, vilket är mångfaldens krona. Bra dock om vi är ödmjuka och inser våra begränsningar, i all ödmjukhet
  Alla kan bidra med något till “alltet”. Demokratin är ryggraden i vårt samhälle. Det goda samhälle, som givetvis kan bli ännu “godare”. Det finns alltid dolda resurser, inte minst medarbetare som behöver uppmuntras till stordåd.

  Egentligen skulle jag inte skriva nedanstående, men det är ju “kärleksgudens dag idag”.
  Jag vurmar såpeciellt för den viktiga del av civilsamhället som omfattar de årsrika (äldre) medborgarna. Vi som har öppnat dörren till “Dödens väntrum”.
  Många av oss är “rika och friska” andra successivt sjuka och tillika fattiga. Kanske andlig fattigdom pga demens och allehanda begränsande funktionshinder, som hindrar deltagande i det goda samhällets samlade utbud av tjänster, såväl offentliga som andra.

  Lilla jag är något aktiv inom Kyrkan, SPF och några andra organisationer inom frivilligsektorn. Politiken är något sekundär, men vissa puffningar förekommer.

  Just nu har inletts diskussioner om ett samarbetsprojekt mellan pensionärsorganisationerna, Svenska kyrkan, Landstingen och några större föreningar om en implementering av kulturaktiviteter för även handikappade /såväl rörelsehindrade som psykiskt begränsade medborgare. I det aktuella projektet som initierats av SPF riktas fokus på de mest “utsatta” äldre. Givetvis kommer även alla frivilligorganisationer att medverka här. OCH inte minst hoppas vi att huvudmännen – kommunerna bidrar aktivt. Det är i sammanhanget glädjande att Eskilstuna kommun idag samarbetar gott med Kyrkans Härbärge och Frivilligcentralen Eskilstuna! Utmärkt!

  Ja Pär, jag ville bara meddela att saker händer hela tiden både här och där i vårt fina, fria, dynamiska demokratiska samhälle.
  Vi har resurser, men de måste utnyttjas fullt ut till glädje och nytta för ALLA.

  Nu får vi hoppas på en god samhällsutveckling och att Friden och Guds kärleksbud omsluter ALLA.

  Gott Nytt År!

  Hans-Erik Fredback


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: