Skrivet av: Pär Eriksson | december 15, 2013

Om spänningar, förflyttningar och vikten av en ny integrerad värld

Det blåser en kraftig ny vind över världen och den stavas förflyttning och integration. Den är både förståelig och i någon mening lagbunden.

vind

Men låt mig börja i rätt ända. Om vi ställer oss över spänningar och motsättningar, ja till och med över dagens krig och konflikter och betraktar världen i ett perspektiv av flera hundra år så är det oerhört hoppfullt.

När vi skriver 2000-talet så är det en annan värld som vi har att leva i och hantera. Tekniken, kommunikationerna och människans både fysiska och mentala möjlighet till att resa har drastiskt förändrats.

Det är bara drygt hundra år sedan järnvägen gjorde entré i människans vardag. Hästen ersattes och helt plötsligt kunde vi besöka inte bara grannbyn utan också resa över landet och till och med besöka huvudstaden.

resor

Bilen har egentligen bara en 50-60 årig historia innan den blev en möjlighet för folkflertalet. Det är bara 30-40 år sedan flyget blev ett sätt att resa över kontinenter.

Lägg då till dagens möjligheter med internet, mail och Facebook så skriver vi 5-10 år. Och då är vi kanske bara i början av en ny teknisk revolution.

Om vi över den snabba resuméen lägger till att utbildningsmöjligheterna och kunskapsnivån stigit drastiskt i hela världen och kompletterar med den medicinska och naturvetenskapliga utvecklingen där många av de stora folksjukdomarna som malaria, diaréer och Aids är på väg att trängas tillbaka så tornar en helt ny värld fram.

Gamla ännu existerande feodala system i Afrika och Asien är på väg att bryta samman. Diktatur möter demokrati. Det kan vara bra att påminna oss om att det bara var 70 år sedan människor systematiskt internerades och dödades i Hitlers Tyskland och Stalins Sovjetunionen.

Det är mindre än 50 år sedan vi hade tre existerande diktaturer i Europa – jag tänker på Grekland, Portugal och Spanien.

Indien

En ny värld växer fram
Så mitt i dagens spänningar och motsättningar finns ett annat huvudstråk som stavas frihet och demokrati.

Det är också så vi måste förstå vad som idag sker i världen. Människor finner sig inte i förtryck. De finner sig inte att andra bestämmer över deras huvud. Det är ingen tillfällighet att det är de unga och kvinnorna som symboliskt går i spetsen. Det är dom som i århundraden varit förlorare och är också de som drabbas hårdast av krigets följder.

Och kanske 2000-talet kommer att beskrivas i historieböckerna som de stora folkomflyttningarnas tid.

Eran då vi bodde och levde åtskilda – vilket var naturligt i årtusenden – beroende på stamtillhörighet, etnicitet, religion eller kultur är under omprövning.

Berlinmuren

Det går inte ens att bygga riktiga murar för att hålla oss människor åtskilda. Berlinmuren revs och naturligtvis kommer även den nybyggda muren som skiljer israeler och palestiner åt att gå samma öde till mötes.

Vikten av att forma en ny logik
Den utmanande frågan blir då – hur kan vi människor bygga upp välfungerande, humanistiska, rättvisa och demokratiska samhällen utifrån de nya förutsättningarna.

Jag har ännu inte läst eller hört någon som gett sig på den mer långsiktiga utmaningen. Kanske vi har fullt upp med att leva våra liv och agera här och nu. En tid fylld av motstridiga intressen och ideologier. En tid då våldet tycks vara svaret.

David Brooks

Men så här under hösten stötte jag på en artikel i Dagens Nyheter av den amerikanska journalisten David Brooks. I en krönika ställer han de här mer långsiktiga frågorna utifrån sina erfarenheter i USA.

En del av hans slutsatser utmanar gängse världsbilder men han menar att USA är inte längre någon europeisk utpost utan en nation av flytande etniciteter från hela världen som på nätverksvis blandas med varandra.

Brooks menar att de stora globala skiljelinjerna i framtiden inte kommer att stå mellan etnicitet, religion, hudfärg eller kön utan att följa utbildningsnivån.

integration

Brooks förutspår en ny kosmopolitisk välutbildad klass som river de etniska barriärerna och bärs av en ny ekonomisk utveckling och språng som hämtar energi ur integrationen i dess bästa mening.

Brooks frågar läsaren avslutningsvis om vad det är för 2000-talsklister som kommer att binda oss samman i framtiden.

Det är en spännande framtid där en civilisation med inslag från hela världen måste skapas utan att var och en av oss ger avkall på sin historia, sin kultur och karaktär.

Frågan är om vem eller vilka, vilka rörelser eller ideologier som kommer att formulera detta nya. Nelson Mandela var kanske bara en början till en sådan röst. Förmågan att föra en verklig dialog på djupet. Långt från hatet och oförsonligheten som åtminstone just nu tycks dominera samtalet.

Vi har allt framför oss!

Ha en riktigt skön vecka innan-julhelg !

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: