Skrivet av: Pär Eriksson | december 5, 2013

Veckan som gått – w 49

På jobbet
Den här veckan träffade vi ledningen för logistikföretaget DHL och genomförde den slutgiltiga affären för deras etablering i Kjula.

Det är alltid lite högtidligt när det skall undertecknas sådana här överenskommelser som får positiva konsekvenser under lång tid i form av arbetstillfällen och framtidstro.

Samtidigt slår det mig att bakom en sådan här överenskommelse döljer sig ofta flera års arbete, möten, förhandlingar och planeringar.

Pussel

En sådan här dag tänker jag på alla våra involverade medarbetare på näringslivsenheten, stadsbyggnad, miljökontoret, mark och exploatering, kommunledningskontoret och naturligtvis Kommunfastigheter som lagt ner så mycket tid för att det ska bli bra.

Så bygger man också en stad.

Den här veckan träffade vi representatner för Regionförbundet för att diskutera vilka möjligheter Eskilstuna har att vara offensiva vad gäller EU-medel. EU går 2014 in i en ny ansökningsperiod och de frågor som prioriteras tangerar i mycket de frågor vi har på vår agenda – fler jobb, utbildning och miljö- och klimatfrågor.

Medaljfesten är en fin tradition. Varje år så uppmärksammar Eskilstuna kommun Eskilstunabor som gjort något extra för staden. I år är det Idrottens Samorganisations ordförande Lahja Mohlin, öltillverkarna Anders Olsson och Arto Ukura, Volvos personlachef Birgitta Bohm och Eva Hallenfeldt Ahlin, Eskilstuna United som tar emot förtjänstmedaljerna.

Eskilstuna United

Det är extra roligt som kommundirektör att Eva är en av de fem. Hon är inte bara en av drivkrafterna i vårt nya allsvenska fotbollslag utan också en av våra medarbetare. Heja Årbyskolan!

Grattis säger jag till alla fem. Eskilstuna behöver människor som brinner för sin stad.

Samtidigt delas Årets Musikpris ut till musikentreprenörerar och företagarna Christer First och Sten Hammar. Alla som finns i musiklivet vet hur viktiga de är och Christer och Sten är värda allt beröm efter många års slit och hängivet arbete.

Det finns en viss typ av samarbete som är extra viktigt. Ett sådant är det mellan kommunen och landstinget då det gäller ungdomar.

Bild

På fredag är jag inbjuden som invigningstalare till nya Beroendecentrum där det jobbar läkare, sjuksköterska och behandlare. Fokus är unga människor som riskerar att hamna eller redan är i ett drogberoende.

Det här är viktigt för Eskilstuna och jag är stolt över att kommunen och landstinget bygger upp något tillsammans. Det värmer extra i mitt hjärta eftersom jag i många år arbetade på ett liknande centrum i Örebro län. Kanske vår chef Mimmi Westanau visste om det…apropå att hitta motiverade invigningstalare.

Trots att vi allt jämt skriver 2013 så märker jag att fler och fler av de möten jag deltar på handlar om 2015 och 2016. Sådant är spännande. Förmågan att agera här och nu och samtidigt planera och se något år framåt.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Eskilstuna Kuriren hade en rolig men talande rubrik här om dagen – ”Priserna duggar tätt över Eskilstuna”.

Lite ödmjukt börjar jag ändock i andra ändan. Det finns en tendens att det blir inflation i olika priser, mätningar och jämförelser. Ingen media, förening, myndighet, företag eller institution är för liten för en egen rankinglista.

Ranking

Vi läser och begrundar och finner tröst i det som kanske passar våra egna syften. De flesta kommunerna i landet pendlar mellan framgång och motgångar. Det ligger liksom i sakens natur.

Samtidigt är det några kommuner som ständigt tenderar att återkomma som framgångsrika- oaktat om vi pratar kvalitet, IT, skola, kultur eller allmänhetens känsla för sin stad.

Det är på den listan vi ska placera Eskilstuna. När vår stad nämns så ska det vara med respekt och känsla av glädje.

Det betyder inte att det inte får finnas problem. Inte alls. Den som söker det tillståndet för leta i Shangri La eller i sagornas värld.

Miljökommun

På kort tid har Eskilstuna fått epitetet ”Sveriges bästa miljöstad”. Vi uppmärksammas som en av landets bästa ”Fair Trade”. Vi var en av sju kommuner som slogs om att bli Årets Kvalitetskommun.

Förra veckan uppmärksammades vår Kultur- och fritidsförvaltning nationellt som ett föredöme när det gäller jämställdhet. Och jag vet att vi den här veckan får ett pris av konsultföretaget PWC för Årets bästa Årsredovisning. Kanske något internt men ändock.

Vi har också i olika sammanhang fått erkännanden på olika sätt vad gäller vårt medvetna arbete för att utveckla ledar- och medarbetarskapet.

Det sker samtidigt som arbetslösheten är hög och att vi sliter med att förebygga kriminalitet. Så komplex, så paradoxal är samhället och världen. Det gäller att förstå det.

Eskilstuna-vy

Vi behöver fler som ser helheten. Vi behöver fler Eskilstuna- och Torshällabor som känner för sin stad och är redo att berätta om den och stå upp för den.

För vad har vi för alternativ? Hatet och oförsonligheten lever sitt eget liv, skyddat bakom anonymitet och extremism. Det får aldrig ta överhanden från det demokratiska, det humanistiska samhället. Det är precis det som är Eskilstunas själ och historia. Och vår framtid.

På hemmaplan
Jag saknar söndagarnas Bron. Det var nog en av de bättre TV-serierna sedan den klassiska Halsduken från 1962 (!). Nu får jag hålla tillgodo med Homeland och Adventskalendern.

Julhelgen närmar sig och hos familjen Eriksson pyntas det och skrivs önskelistor…tröja, bok, en snäll fru, en glad man…

Annars lyssnar jag mycket på isländska Sigur Ros.

Ha en bra helg!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: